Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 24.03.2018 o 09:43, galan99 napisał:

Wszyscy ruszyli sprzedają pszenicę w cenie 650 brutto - powiat chełmski - Zamojski - Krasnystaw , może na zachodzie jest drożej ale to tak zawsze było i będzie .

Kolego nie siej paniki że tak wszyscy ruszyli ze sprzedażą i to w trzech powiatach a tym bardziej w tej cenie no chyba że posiadasz drona i tak wszystko obserwujesz :6_smile: ,a jeśli chodzi o animex to sprzedawałem do nich wcześniej i jaką cenę powiedzieli to tak było zapłacone i przelew przeszedł wcześniej jak było na umowie.

Opublikowano

Trzeba chyba okulary kupić , bo podwyżek nie widzę !!!!

Opublikowano
8 godzin temu, ordynator napisał:

Trzeba chyba okulary kupić , bo podwyżek nie widzę !!!!

Z tymi okularami to dobrze piszesz żeby ci się przydały chyba że masz tonę do sprzedania to w tej cenie pośrednicy kupują ja dzwoniłem około 2 miesięcy wcześniej to do 65 nawet grosika nie chcieli dorzucić a w tel chwili sami się dopytują i mówią że cena jest do dobrej negocjacji i myślę że po 67 z vat.to na chwilę obecną mogę sprzedać ale myślę że będzie drożej.

Opublikowano

Od nowego roku delikatna tendencja wzrostowa. Jak tak dalej pójdzie to w maju przekroczy 700netto.

Jednak różnie może być, sankcje,cła, konfkikty z Rosją oraz UE. Nie znam wszystkich mechanizmów i wiem, że cena znów może spaść.

Opublikowano
1 godzinę temu, javorskyp napisał:

Od nowego roku delikatna tendencja wzrostowa. Jak tak dalej pójdzie to w maju przekroczy 700netto.

Jednak różnie może być, sankcje,cła, konfkikty z Rosją oraz UE. Nie znam wszystkich mechanizmów i wiem, że cena znów może spaść.

Przeskoczy na 650 brutoo

Opublikowano

650 brutto tojuż jest za najlichszy towar w najgorszym regionie kraju, czyli w lubelskim, za ciut lepszy płacą po 670-690 brutto już w tej chwili i jakoś kolejek przed skupami nie widać.

Opublikowano

a owszem, były, ale wypłata dopłat, mimo że trochę kulawo, to jednak idzie i ludzie kupują nawozy za gotówkę, a nie pchają się ze zbożem do skupu.  U mnie już praktycznie każdy się zaopatrzył w nawozy i nie ma parcia na oddanie zboża "po każdej cenie"

Opublikowano
2 godziny temu, javorskyp napisał:

Powiem tyle nie specjalista ale to co widzę i słyszę , ta wojna handlowa USA I CHINY nic dobrego nam nie przyniesie i po drugie prawie cała Europa przeciwko Rosi to tylko Polska gospodarka na tym straci .

Opublikowano
39 minut temu, galan99 napisał:

Powiem tyle nie specjalista ale to co widzę i słyszę , ta wojna handlowa USA I CHINY nic dobrego nam nie przyniesie i po drugie prawie cała Europa przeciwko Rosi to tylko Polska gospodarka na tym straci .

Masz rację kolego, niestety co niektórzy ciągle myślą że wyznacznikiem ceny jest matif, każdy sam powinien wyciągnąć wnioski i podjąć decyzję co siać żeby grosiki zarobić... 

Opublikowano
Dnia 24.03.2018 o 19:48, staszek131415 napisał:

Dobrze zrobiłeś w dobrej cenie sprzedałeś

W dobrej cenie to można było sprzedać w grudniu, dwa auta pojechały w połowie grudnia po 680+vat a przez chwile można było ugrać i 700+vat więc teraz nie ma dobrej ceny. Z kim bym nie porozmawiał, to każdy większy rolnik trzyma pszenice i czeka na maj, bo w ubiegłym roku najlepsza cena była w maju więc teraz też tak musi być, a to dobrze nie wróży, w ubiegłym sezonie ogromne ilości pszenicy trafiały do portu a później okazało się że surowca brakuje na własne potrzeby, niestety w tym roku z tego co mi wiadomo, porty kupują bardzo mało lub wcale.

Opublikowano

Jak popatrzysz na krajowe zużycie i lokalne ceny (poza lubelskim) to cena naszej pszenicy nie jest taka atrakcyjna (uwzględniając fraht z portu). Poza tym zapotrzebowanie na rynku lokalnym spore, bo bardziej opłaca się sprzedawać mięso i jego przetwory niż zboże, ale kury, krowy i świnie coś muszą jeść. Za granicą też jakieś tanie zboże nie jest uwzględniając transport, więc większość kupuje lokalnie. Ceny - szału nie ma, ale już pisałem kilka razy, że lepsza stabilna cena w okolicy 700zł przez kilka lat, bo pozwala coś tam sobie zaplanować, niż skoki 500-1000, bo wówczas tracą wszyscy, i ci co sprzedają, i ci, co kupują.

• Like 1
Opublikowano

650 brutto w okolicy Zamościa za paszową, paszowa z białkiem 12,5 za 660-680 brutto bez problemu. Jak większe ilości na całe auto to pośrednicy płacą 20-30zł lepiej, tzn od 670 do 690 brutto, ceny z ubiegłego piątku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v