Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na giełdzie widac lekką korektę, ale ceny nie wróciły do poziomu z przed 2 tygodni, jeszcze są wyższe. Jak zwykle - trzeba czekać. Gdyby nie wysokie zapasy magazynowe, cena szła by do góry na łeb na szyję.

Opublikowano

Ludzie zdecydujcie się w końcu przez 2 tygodnie opowiadacie że magazyny puste i że w ogóle nadciąga dla pszenicy cenowe tsunami, @staszek131415 mieszacie z błotem jak twierdził że sa zapasy i guzik będzie z podwyżek a teraz  przyznacie Mu rację ;) jak tak może być proponuję trzymać do następnego sezonu wtedy na B|pewno pójdzie co najmniej po 800 netto

Opublikowano

5 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Może ktoś wie gdzie szukać najnowszych publikacji oczywiście przetłumaczonych na temat prognoz zbiorów USDA.Miały być w czwartek

Możesz mi wyjaśnić po co ci te prognozy ? Co one zmienią u nas ? Odpowiem Ci, nic nie zmienią czy będą rekordowe czy też rekordowo niskie i tak nie ma to żadnego wpływu na nasze ceny.

Opublikowano (edytowane)

@ws71 Zapasów nie ma w PL bo mleko i drób dobrze płacił, oraz mnóstwo osób ,,małorolnych,, utrzymuje byki mięsne bo wydaje im się że jest na tym zarobek, ale mniejsza o to czy jest, trzymają byki więc zboża swojego nie sprzedają a wręcz dokupują.

Natomiast zapasy na świecie jakieś są i to o tych światowych tu wyżej ktoś wspomina.

Cena w PL jest ściśle uzależniona od ceny światowej. Mimo to że w PL zboża jest nie wiele to cena nie będzie nigdy wyższa niż cena na świecie + transport czy to z Węgier, Ukrainy czy Słowacji.

Jeśli w PL zabrakło by całkowicie zboża (a mleko i drób będzie nadal dobrze płacił) to cena będzie wyższa w PL jeszcze o marżę tych co wyhaczą w tym złoty kilku miesięczny biznes. Czyli cena zboża za granicą + transport + wysokie marże dla zaradnych importerów, ale to też chwilowo bo jak więksi trochę się nachapią to mniejszy każdy janusz handlu i transportu kupi sobie patelnię aby uczestniczyć w tym złotym biznesie i  w tym momencie biznes z złotego przemieni się w średni lub wręcz słaby.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

w raporcie USDA jest podany (teoretyczny) poziom zapasów oraz % strat na przechowaniu, trzeba by się wczytać. Chyba żadna agencja nie podaje światowych zapasów. Co do ceny - teraz są chyba największe wstawki tucznika na święta i tzw "kwietniowe-majowe grillowanie" , w kurnikach też full bo sezon "jajkowy" w pełni. Jeśli zacznie brakować towaru, cena drgnie w górę, bo import wyjdzie drożej niż kupno na lokalnym rynku nawet po sporych podwyżkach. A transport statkiem trwa 2-3 miesiące.

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/16738-notowania-unijnych-kontraktow-na-zboza-i-rzepak-wzrosly-w-czwartek-pod-wplywem-slabszego-euro-skrot-marcowej-prognozy-usda

Świat w nowy sezon wejdzie z jeszcze większymi zapasami pszenicy

Miesięczne prognozy USDA były niekorzystne dla pszenicy (prospadkowe). Pokazały one mniejszy amerykański i unijny eksport tego zboża, a wyższy rosyjski. W konsekwencji skorygowano w górę amerykańskie i unijne zapasy. Dzięki lekkiemu wzrostowi produkcji (rekordowe 758,8 mln t) i oczekiwanemu mniejszemu spożyciu, podniesiono o 2,8 mln ton (i tak już rekordowe) globalne zapasy końcowe, do 268,9 mln ton (sezon 2017/18).

Teraz czekamy na reperkusje w związku z wojną handlową z USA

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
mam cale zboze ze zniw w magazynie czekam na wzrost cen ale chyba sie nie doczekam. jak mialem oferte w grudniu od znajomego 700 + vat za pszenice to myslalem ze jeszcze podskoczy. wiem ze on na tym tez musi zarobic plus jego transport to po ile i gdzie on sprzedaje?
Opublikowano

kontrakty, większe ilości, dłuższa współpraca. W okolicy jest to samo że jak ktoś współpracuje to mozna rozmawiać o lepszej cenie nawet 30zł/t. A jak ktoś odzywa się tylko gdy czegoś potrzebuje to nie ma o czym dyskutować.

Opublikowano

obecnie na rynku jest nerwowo więc trudno prognozować, trend spadkowy trwa już ponad dziesięć lat i chyba powoli będzie się kończył, w ciągu kilku miesięcy powinno się wyjaśnić

albo wybijamy się z trendu spadkowego (poprzednia próba z przed roku, się nie udała) albo czeka nas jeszcze jedna (raczej ostatnia) fala spadkowa, trzeba obserwować ruch ceny

Opublikowano

Od kilku mniej-wiecej lat jak śledzę giełdę to cena pszenicy utrzymuje się na poziomie 160-170 euro. Pomijam wyskoki spowodowane spekulacjami. Uwzględniając inflację daje to co roku 3 do 5% realnie mniej pieniędzy licząc siłę nabywczą za sprzedane zboże. 

Niska cena za zboże już spowodowała w USA widoczne zmniejszenie zasiewów pszenicy. Na razie nie widać tego w odbiciu cenowym. Wystarczy jednak jeden rok że słabszymi zbiorami u jednego z wiodących producentów i na giełdzie może być ciekawie.

W tej chwili teoretyczne globalne zapasy pszenicy stanowią około 25% rocznego zużycia. To sporo ale z drugiej strony liczba ludności rośnie a ilość ziemi pod uprawę raczej nie. Poza tym duża część areału jest przeznaczana na uprawę pod bioetanol. 

Nie wszystkie kraje, a w zasadzie tylko znikoma ich część mają tak wysokowydajne rolnictwo jak w krajach UE. Podniesienie wydajności wymaga ogromnej wiedzy i pieniędzy. Kraje w Europie same sobie założyły pętle wysoko opodatkowując rolnictwo i jednocześnie otwierając granicę na zboże z krajów gdzie rolnictwo się wspomaga nie przez kroplówkę dopłat tylko nie blokując mu realnego rozwoju głupimi przepisami. 

W perspektywie roku 2020 część polityków chciałaby kupować żywność z krajów Ameryki Pld zamiast dopłacać do rolnictwa w UE . Wiadomo jak się to skończy ale tu nie ma żadnej logiki to tylko polityka. 

Z cena zboża trzeba poczekać na szacunki w Rosji oraz Argentynie. U nas ciągle dzwonią za towarem i po cichu są sugestie podwyzek. Na razie niewielkich, ale zima się skończyła a tłumów że zbożem w skupach nie ma. Tak jak ktoś już napisał większość zboża poszła samochodami do paszarnia i kurników bezpośrednio a skupy będą się teraz bić o te resztki co zostały. Ida dopłaty do rolników ta reszta i spada presja na sprzedaż na już zboża. U mnie w okolicy utrzymuje się cena 640-650 brutto na paszową 50zl lepiej niż w żniwa i w skupach pustki.

Opublikowano

Jak nie będzie zboża to młyn najlepiej zapłaci w czerwcu  lub lipcu

Opublikowano

a u nas sprzedalismy juz ponad polowe pszenicy co mialo byc na sprzedanie 650 netto paszowka zostalo juz nie duzo i narazie nie martwie sie o cene a sprzedac trzeba bylo bo wiadomo wiosna idzie pelna para to i kasa potrzebna . ale jestem zadowolony z ceny w miare uczciwa oby taka cena sie utrzymywala w poszczegolnych latach minimalna cena 650 i mozna zyc

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v