Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Złotóweczka robi się słabsza tak więc za niedługo będą podwyżki. U mnie we wiosce zawiozło ostatnio dwóch rolników. Reszta sprzedała w żniwa. Zostało czterech na froncie. Kontrakty trzeba będzie niebawem wypełnić, także co poniektórzy już w gacie robią i dalej swoje historyjki opowiadają, że nie podrożeje, że zbiory będą zajebiaszcze:D.

Miałem taką sytuację z kukurydzą suchą na jesień i słuchałem ze 3 razy gościa jak bajdurzył, bo miał kontrakt do wypełnienia. Ostatecznie mu nie sprzedałem, kto inny się połakomił. Jeszcze napisze, że stracił 160 zł na tonie i sam woził. A jaki zadowolony był, bo dostał 20 zł więcej od ceny rynkowej

Opublikowano
22 minuty temu, JozB napisał:

Złotóweczka robi się słabsza tak więc za niedługo będą podwyżki. U mnie we wiosce zawiozło ostatnio dwóch rolników. Reszta sprzedała w żniwa. Zostało czterech na froncie. Kontrakty trzeba będzie niebawem wypełnić, także co poniektórzy już w gacie robią i dalej swoje historyjki opowiadają, że nie podrożeje, że zbiory będą zajebiaszcze:D.

Miałem taką sytuację z kukurydzą suchą na jesień i słuchałem ze 3 razy gościa jak bajdurzył, bo miał kontrakt do wypełnienia. Ostatecznie mu nie sprzedałem, kto inny się połakomił. Jeszcze napisze, że stracił 160 zł na tonie i sam woził. A jaki zadowolony był, bo dostał 20 zł więcej od ceny rynkowej

Nie chwal dnia przed zachodem slonca i kobity przed smiercia

• Haha 1
Opublikowano

Ja tam na cuda nie liczę, bo wiem że nie mamy na nic praktycznie wpływu, ale jak ludki się cieszą, że sprzedały drożej od innych i nie chcą przede wszystkim żeby inni sprzedali pózniej drożej od nich, to przypominają mi się różne historyjki z tym związane. A że intuicja mówi mi, że teraz manipulacja się nasila, to ostrzegam przed paniką, bo robią ją Ci, którzy mają w tym swój niecny interes w okradaniu nas z ciężkiej pracy.

Powtarzam kontrakty trzeba wypełnić, a mało kto pszenicę czy qq wozi, bynajmniej u mnie

• Thanks 1
Opublikowano

Kujawsko-pomorskie, kontrakty: rzepak 1370, pszenica 580.

Opublikowano

skupy u mnie w terenie znowu wstrzymaly skup niewiem co to sie dzieje ze tak robia nigdy az tak nie bylo . ale na gieldach kukurydza drozeje złotowka słabsza wiec i porty powinny zaczac brać w koncu ( ma ktos jakies pewne info keidy porty rusza ? ) a w agrobiznesie ponoc cos mowili spadkach ?

Opublikowano

Ponoć Rosjanie wygryżli  Unię z rynku pszenicy i klapa z exportem,lokalna firma mając ok 800 ton pszenicy nie ogląda się już na porty,tylko sprzedaje na lokalnym rynku,do niedawna za 13,5biał wołali 700 netto

Opublikowano
Dnia 8.02.2018 o 22:27, koczas napisał:

Kutno chyba na obydwu młynach i na pewno Topola.

Tam to chyba zapasy robia bo jak asf oficjalnie tam oglosza to nawet Handel produktami bedziesz utrudniony jak znam zycie

Opublikowano

Amerykanie ścieli prognozy w Ameryce Płd. oraz zwiększyli prognozy konsumpcji pszenicy. Giełda systematycznie, aczkolwiek powoli w górę. Realizacja kontraktów to koniec  marca, więc po 20 lutego ruszy się handel, bo statki przypłyną po zboże. To jest normalna kolej rzeczy, która powtarza się co roku. A co do "zasypania" zbożem przez Rosję - ona nie ma tego zboża w każdej ilości i w końcu handel się skończy. Przede wszystkim pchają dotowane zboże do swoich sojuszników - Egiptu, Syrii czy Libii. Reszta juz tak łatwo tego zboża nie kupi, chyba że po cenach rynkowych i tu Rosja będzie grać na wzrost cen, tak jak z ropą. Był już straszak - Ukraina i niewiele z tego wynikło, teraz straszenie Rosją. Pokażcie mi globalne dane, ile z tej produkcji na papierze Rosja sprzedała lub zakontraktowała, czyli fizycznie wyprodukowała.

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej interes w tym żeby czytający forum panikowali i przestraszyli się barachła z rosji i ukrainy mają Ci, którzy kupując droższy towar tracą, więc radzę traktować ich posty z przymróżeniem oka, a wtedy coś zarobicie. Jahoo bardzo trafnie podaje argumenty za wzrostami. Przeciw spadkom cen nie ma praktycznie żadnych, poza manipulacjami i wirtualnymi cyferkami spekulantów. Warchest w tym dzisiejszym agrobiznesie na tacy podali jak mamy robić ze zbożem na przykładzie wieprzowiny. Nie sprzedawać, a ludki za niedługo sami będą wydzwaniać! Jakież to proste i łatwe. Po pierwsze-nie panikować! A jak już stracicie, to niewiele.

Podpisując kontrakty po 580 zł trzeba być za przeproszeniem deklem bez paru klepek

• Haha 1
Opublikowano

Chyba ufoludki bo zboża jest opór i sprzedającym pomału flinta mięknie

Opublikowano (edytowane)

Dziś dostałem na telefon ceny 630-650 ale przez telefon wszyscy zachęcali żeby przyjeżdżać ze zbożem. Tam, gdzie byłem osobiście , kolejek nie ma żadnych, ba, nawet nie ma żadnych sprzedających w chociażby 1szt. Pytałem znajomych co tam pracują, w tygodniu ubiegłym rozładowali 1ciągnik na 2 dni pracy. Na razie jest wojna nerwów.

Kręcę się trochę o okolicy od 2 tygodni i sytuacja jest taka, że ci co mieli sprzedać bo potrzebują kasy już swoje sprzedali. Ci co mieli znikome ilości (tzw hektarowcy) wywieźli w żniwa albo zużyli na własne potrzeby dla kur, królików itp. Przechowują ci, co mogą i nigdzie im się nie śpieszy. W okolicy w ciągu roku powstało conajmniej kilkanaście silosów na zboże i nie ma ciśnienia na sprzedaż

Patrząc  na wypowiedzi co niektórych, nie chciałbym z wami zasiąść w parze do brydża, bo nawet mając dobre karty w ręku, zwalilibyście rozgrywkę :D

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Gielda to co innego a rynek regionalny to zupelnie co innego. Jesli ktos jest tak pewny ze zboze wzrosnie czy spadnie to niech kupi kontrakty na gieldzie wcale nie jest to takie proste zeby przewidziec ruch a najwazniejsza jest psychologia.

pszenica 640--650 netto mlyn Kijowiec

• Thanks 1
Opublikowano

A ja  chętnie zagrałbym z Nimi w pokera. Tutaj każdy co innego myśli, co innego pisze a co innego posiada.

Lokalne skupy  620 brutto, oczywiście przypadkiem tylko jednakowo.

Opublikowano

Tak Staszek, zboża jest w opór, bo w agropierdołach tak twierdzą i spekulancji obwieszczają. A że coraz głośniej to robią, może znaczyć że jest go za mało :D. Kuraki i tuczniki coraz droższe, złotówka słabnie, kontrakty czas wypełnić, agrob.nakłania do sprzedaży i ma tanieć? Nigdy w życiu. Może za 550 jeszcze im sprzedać?:D

Opublikowano
9 minut temu, JozB napisał:

Tak Staszek, zboża jest w opór, bo w agropierdołach tak twierdzą i spekulancji obwieszczają. A że coraz głośniej to robią, może znaczyć że jest go za mało :D. Kuraki i tuczniki coraz droższe, złotówka słabnie, kontrakty czas wypełnić, agrob.nakłania do sprzedaży i ma tanieć? Nigdy w życiu. Może za 550 jeszcze im sprzedać?:D

Gdzie masz  te drogie kurczaki cy tucniki? Nikt nikogo nie naklqnia do sprzedaży dobry rolnik sprzedaje prez cały rok by zmniejszyć ryzyko kto lubi ostrą jazdę to wychodi tak jak rzepakowcyw tym roku

Opublikowano

676,2zł na Matifie ,koszty transportu z naszej częsci europy,wierzycie w statki ktore do nas przypłyną jeżeli u nas cena chodzi około 650 netto na dzień dzisiejszy wygląda to mało realnie,chyba że cena przekroczy 170 euro a to raczej pobożne chyba życzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v