Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie dokładnie to nie wiem on zawsze kupował za gotówkę bez kwitów. Tylko kierowca mówił kiedyś że parę km od cedrobu. A namiar tel. mam jak że inaczej :D jednak nie myślę że chcesz odemnie ten namiar aby mu sprzedać. Ja jestem za tym aby ich przetrzymać, niech odczują brak towaru i podniosą ceny. Bo zboża na wschodzie PL na prawdę jest mało.

Żyta koszone na usłudze sypią 1t/ha...... :wacko:

Lubelskie 50%-60% wykoszone gęstość 77-81 białko 12-13,7 plon 7-10

Opublikowano

680 netto  pszenica białka 13,7 wilgotnośc 13,8 l opadania 315 gestośc 76 jako  pierwszy zawiozłem  w do młyna  w woj. pomorkie tegoroczna pszenice reszta na polu czeka

Opublikowano

Damian żyta, czy żytka?

Tak żytka, ale powiedzmy sobie szczerze jaki w naszym terenie jest udział żyt względem żytek? No właśnie i w związku z tym towaru w elewatorach jest mało. Bo były lata gdzie chłopakom żytka sypały nawet powyżej 3t/ha. Ale wtedy u ciebie sypały powyżej 7t.

@marek123456 gdy czytam twoją lokalizację w Lubelskim (ZMC) to ja wierzę na słowo że masz średnie plony 7-10t. Bo też mam kawałek 3kl, na mocnej glinie i wiem ile tam sypało. Ale mój kawałek gliny + cały twój powiat czarnoziemu to jest ułamek Polski i czuję że średni plon zbóż w PL będzie słaby. Takie informacje słane przez znajomych napływają do mnie od kozienic po sokołów. Jutro przedzwonię do rodzinki na kujawach, zobaczymy jak tam u nich.

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/finanse/zasypuje-nas-obce-zboze,72894,2.html

Skończcie raz na zawsze z tą Ukrainą , tam jest taki bur...el że nawet gdyby było tam za darmo zboże to i tak się nie opłaca importować bo koszty łapówek i przywozu przewyższą cenę zboża :) .Wręcz należy się cieszyć że rynek wygląda jak wygląda i niech tak będzie że wywozimy sześć razy więcej niż przywozimy , tak więc tylko się cieszyć z takiego obrotu sprawy a nie słuchać bajek o upainie :)

Co do Lubelszczyzny to wcale nie jest taka plena jak tu się opisuje . Od północy tak zwane pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie sięgające aż po Chełm to bardzo słabe gleby z wyjątkami a od południa Roztocze na którym laski ,piaski i karaski . Jedynie byłe województwo zamojskie ma dobre gleby na których w tym roku z racji suszy tylko jęczmień dobrze sypie a zboża w zależności od gospodarstwa i szczęścia z deszczem to z zakładanych plonach to po dwie tony mniej .

Obecne ceny to ceny dla frajerów którym nie chce się bawić w rozładunek , nie szkoda mi tych ludzi bo jak pokazuje czas to zawsze w żniwa jest najtaniej . Cały rok nawożą ,pryskają dopytują się jak zrobić by był duży plon , inwestują po czym prosto z pod kombajnu po 580 wiozą jakościową bo handlarz im zawsze udowodni że tam jakiś promil brakuje do konsumpcji podczas żniw bo doskonale wiedzą że "pacjent" musi sprzedać skoro przyjechał :) Kiedyś współczułem ludziom których skupy skubały w żniwa . Teraz się śmieję z takich bo skoro nie umieją liczyć to niech płacą frajerskie a może jak się handlarz napasie w żniwa to mniej "może" mnie oskubie po sezonie :)

Opublikowano

Tak żytka, ale powiedzmy sobie szczerze jaki w naszym terenie jest udział żyt względem żytek? No właśnie i w związku z tym towaru w elewatorach jest mało. Bo były lata gdzie chłopakom żytka sypały nawet powyżej 3t/ha. Ale wtedy u ciebie sypały powyżej 7t.

@marek123456 gdy czytam twoją lokalizację w Lubelskim (ZMC) to ja wierzę na słowo że masz średnie plony 7-10t. Bo też mam kawałek 3kl, na mocnej glinie i wiem ile tam sypało. Ale mój kawałek gliny + cały twój powiat czarnoziemu to jest ułamek Polski i czuję że średni plon zbóż w PL będzie słaby. Takie informacje słane przez znajomych napływają do mnie od kozienic po sokołów. Jutro przedzwonię do rodzinki na kujawach, zobaczymy jak tam u nich.

Na Pomorzu,Kujawach obecny rok może być rewelacyjny pod względem plonów[z wyjątkiem rzepaku] obecnie koszone jeczmienie bez ochrony grzybowej sypią około 5t/ha na 4b i 5kl,pszenice też wyglądają b.dobrze ,gorzej może być z jakością,a w sumie to zaczynasz fantazjować piszesz że dzwonią do Ciebie z ofertą 700zł za pszenicę i to gotówką ,któryś z forumowiczów prosi o namiar to zaczynasz kluczyć i wymądrzać się zamiast podać namiar ;[ [chyba że owa oferta była wytworem bujnej wyobrazni]

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/finanse/zasypuje-nas-obce-zboze,72894,2.html

Skończcie raz na zawsze z tą Ukrainą , tam jest taki bur...el że nawet gdyby było tam za darmo zboże to i tak się nie opłaca importować bo koszty łapówek i przywozu przewyższą cenę zboża :) .Wręcz należy się cieszyć że rynek wygląda jak wygląda i niech tak będzie że wywozimy sześć razy więcej niż przywozimy , tak więc tylko się cieszyć z takiego obrotu sprawy a nie słuchać bajek o upainie :)

Co do Lubelszczyzny to wcale nie jest taka plena jak tu się opisuje . Od północy tak zwane pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie sięgające aż po Chełm to bardzo słabe gleby z wyjątkami a od południa Roztocze na którym laski ,piaski i karaski . Jedynie byłe województwo zamojskie ma dobre gleby na których w tym roku z racji suszy tylko jęczmień dobrze sypie a zboża w zależności od gospodarstwa i szczęścia z deszczem to z zakładanych plonach to po dwie tony mniej .

Obecne ceny to ceny dla frajerów którym nie chce się bawić w rozładunek , nie szkoda mi tych ludzi bo jak pokazuje czas to zawsze w żniwa jest najtaniej . Cały rok nawożą ,pryskają dopytują się jak zrobić by był duży plon , inwestują po czym prosto z pod kombajnu po 580 wiozą jakościową bo handlarz im zawsze udowodni że tam jakiś promil brakuje do konsumpcji podczas żniw bo doskonale wiedzą że "pacjent" musi sprzedać skoro przyjechał :) Kiedyś współczułem ludziom których skupy skubały w żniwa . Teraz się śmieję z takich bo skoro nie umieją liczyć to niech płacą frajerskie a może jak się handlarz napasie w żniwa to mniej "może" mnie oskubie po sezonie :)

co do frajerow to masz racje kolego
Opublikowano

Na Pomorzu,Kujawach obecny rok może być rewelacyjny pod względem plonów[z wyjątkiem rzepaku] obecnie koszone jeczmienie bez ochrony grzybowej sypią około 5t/ha na 4b i 5kl,pszenice też wyglądają b.dobrze ,gorzej może być z jakością,a w sumie to zaczynasz fantazjować piszesz że dzwonią do Ciebie z ofertą 700zł za pszenicę i to gotówką ,któryś z forumowiczów prosi o namiar to zaczynasz kluczyć i wymądrzać się zamiast podać namiar ;[ [chyba że owa oferta była wytworem bujnej wyobrazni]

Po czym stwierdziłeś że zaczynam fantazjować, chcesz ten nr?

A to że gotówką bez kwitów to co w tym dziwnego, mało to osób robi różne dziwne rzeczy o których nie che by się US dowiedział, być może stąd ta gotówka, a może po prostu koleś jest tradycjonalistą i nie ufa bankom???

Opublikowano

co do frajerow to masz racje kolego

Na tym forum to zaczynam wk się,tzw"frajer"toCię już nie powiem bo nie ładnie w przeciwieństwie do Ciebie,a może byś tak pomyślał,że większość z którymi gadałem dziś na skupie sprzedaję pare ton i ja też 8t sprzedałem to jestem frajer tak? ,a mały nie pozwoli na przechowanie sobie,bo to np 3-4przyczepy to jego dochód i start żeby kupić nawozy,posiać na jesień itp,

A no i sprzedałem za 700 a nie za 580,żeby czasem nie okazało się że jeszcze taniej będzie,różnie to bywało,bo "frajerzy"to handlarzyki i przedsiębiorcy którzy powykupywai państwowe młyny pzz-y i się śmieją z chłopa,że tylko kłóci się ze sobą.

Panie jak jeden od nas prywaciaż wykupionych pzztów powiedział,długo nie czekamy,mamy braki to moje 30ciężarówek leci na słowację ukraine itp i mam pełne zbiorniki.

I naprawdę nie mam nic doCiebie tylko ruszają mnie takie teksty frajer,jak jesteś taki bogaty to trzymaj z5lat te zboże może przyjdą dobre czasy i wschod będzie brał to i cena będzie,choć wątpie.

Opublikowano

Jeżeli ktoś prosi o namiar to go udostępniasz, tym bardziej że była  b.atrakcyjna oferta, a Ty w odpowiedzi zaczynasz filozofować, a po to jest to forum aby wzajemnie się informować gdzie można korzystnie sprzedać ;)

Opublikowano

Wzajemnie a publicznie to z goła oddzielne kwestie. Jest na portalu PW, popularni użytkownicy mogą korzystać, anonimowym nie podam.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj byłem sprawdzić wilgotność jęczmienia jarego we młumnie Stara Wieś Pierwsza. Wyszło 12% ale cennik jaki widziałem to

gluten 26 i mniej 630 brutto

26-32 650 brutto

32 i wyżej 670 brutto

wilgotność do 14,5%

przelew na kponto do 30 dni

dopłata do tony za wydłuzony ternin płatności 

za 60 dni + 10zł

90 + 30zł

120 + 30

150 + 40

180dni + 50zł

edut

oczywiście cennik pszenicy

Edytowane przez gwozd
Opublikowano

lokalne skupy  paszówka jak leci 600 brutto i już prawie zasypani

Zboża sypią rekordowo oj cena poleci jedni już nie mają gdzie sypać

Opublikowano

Zboża sypią rekordowo oj cena poleci jedni już nie mają gdzie sypać

A niby czego ma polecieć. już z miesiąc temu pisałem że w tym roku będzie cena. A będzie z prostej przyczyny - jest mało konsumpcji o dobrych parametrach. W sobotę miałem ofertę 694 netto za 13,5 białka. Mam czas , czekam na 740 .

A ty już staszek , o ile dobrze pamiętam , pisałeś że rzepak będzie po 1000, bo nasiali areały ;)

Teraz sprzedaje tylko ten co musi. 

Opublikowano

U mnie arkadia i praktik białko 13,9 i 14,3 co z tego jak gęstość 75..już drugi rok mam problemy z gęstości, nie mam pojęcia co mogę lepiej zrobić
Ceny paszowe kilka podmiotów 630 netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v