Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

No nie do końca się zgadza. Za jednostkę białka płacą 0,2zł, czyli różnica między moim białkiem a twoim to około 0,44 x 0,2=0,088zł.

Natomiast za tłuszcz płacą 0,09zł. Różnica między Twoim i moim tłuszczem to około 0,3, ale że płacą tylko do 4,7 to wychodzi 0,24x0,09=0,022. Podsumowując powinienem mieć 8,8 groszy więcej za białko i 2,2 groszy więcej za tłuszcz niż Ty. Co się równa około 11 groszy więcej dla Mnie za same parametry.  Natomiast Ty masz dodatkowe 2 grosze więcej za ilość. Czyli 11-2=9 groszy różnicy.

Obliczałem to na podstawie cennika który kiedyś dostałem  z mleczarni. Cena podstawowa zmieniała się od tamtego czasu ale dopłaty za parametry nie zmieniały się.

A co do @Robert13 to pewnie źle spojrzał na rozliczenie. A cena wyszła taka sama bo miał może słabsze parametry.

to ja nie ogarniam, nie mam cennika więc nie będę się sprzeczał. Powiem tylko tak jak mam na fakturze: premia- 0,1zł; dopł białko- 0,054zł; dopł tłuszcz- 0,06zł; 15000-30000- 0,05zł; Dopł S- 0,05zł(suma z faktury dzielona przez litry) i średnia cena brutto to 1,5343 zł.

Jednak mam cennik i masz rację, ale zapytam się jaką masz somatykę? bo za przekroczenie 400tyś jest 8gr mniej co by pasowało do twojej ceny?

Edytowane przez czesio1612
Opublikowano

"gorsze" białko w pierwszej połowie msc i "podziękowania" za doskonałą współpracę wyrażone w 1gr mniej.wyplata w piątek byla.w terminie.

a gdzieś ktoś wcześniej pisał że ma cenę około 1.35zł brutto ilość 1tys litrów na odbiór to nie tak mało przy takich różnicach w cenie rocznie robi się spora suma. Jeśli w OSM Łowicz jest jakiś tam cennik ale co niektórzy mają indywidualną cenę to już chyba nie możemy mówić o spółdzielczości. 

Opublikowano

to ja nie ogarniam, nie mam cennika więc nie będę się sprzeczał. Powiem tylko tak jak mam na fakturze: premia- 0,1zł; dopł białko- 0,054zł; dopł tłuszcz- 0,06zł; 15000-30000- 0,05zł; Dopł S- 0,05zł(suma z faktury dzielona przez litry) i średnia cena brutto to 1,5343 zł.

Jednak mam cennik i masz rację, ale zapytam się jaką masz somatykę? bo za przekroczenie 400tyś jest 8gr mniej co by pasowało do twojej ceny?

Komurki mialem 280 , bakterje 50.I na czym mogli potrącić ? Mleko dobre wyniki też w miarę. Trzeba będzie dzwonić do Freda

@marcin1992

Właśnie dziwie się czemu u innych nie wychodzi więcej, wczoraj dostałem fakture i jest 1,53 przy parametrach które podałem, no chyba że bez kontroli użytkowości mlecznej to też różnica u was

Też mam obore pod kontrolą,to parę groszy powinienem mieć więcej.
Opublikowano

SM Ryki.
8500tys    Jeśli piszesz ilość 8500, to nie dodawaj końcówki "tys", bo to 8,5mln litrów
3.43 bialko
4.60 tluszcz
1.57 brutto.

Opublikowano

Jak na największego dostawcę indywidualnego w Polsce (w końcu 8500000 litrów miesięcznie) to dość słaba cena.

nie czepiaj sie wiadomo o co chodzi. Paweło czasami zachowujesz sie jak mieszczuch.! 

Opublikowano (edytowane)

Do Grzesiu. Zasiewam trawe i kuku oprócz tego mam 30 ha zboz które sprzedaje do agrocentrum także moglbym dostawić krow ale po co brac mi 2000000 kredytu żeby się zazynac i splacac . zona mowi ze jak cena się utrzyma to doimy jak spadnie na 1 zl czekam do końca kadencji rady i rezygnujemy ziemie mam bardzo dobre także i ze zboza będzie dobrze a grynty sa własne. A prezesow słucham ale powiem tak cos mowia inaczej robia a już ci grzesiu mowilem sudowia poszla bo ma mala proszkownie od lactopoolu i blisko Grajewa jest . A co z 1 czy 2 dobrych produktow lowicza żeby było takie cudo sami by dawali rade zauważ ile mlekpol piatnica i mlekowita nowych wprowadzają . U nas mamy marke wyrobiona na śmietanie maśle i mleku laciate na serach i maslankach i jeszcze kilka innych ludzie to kupuja glownie za granica teraz idzie dobrze ale jak ustanie znow będą magazyny do dachu poukładane i utylizacja dobierz jeszcze lowicz utzrymuj plac dobra cene rolnikom a za produkcje się wykosztujesz a produkt zutylizujesz 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Po prostu chciałbym, żeby bycie rolnikiem nie oznaczało osoby, która nawet nie potrafi poprawnie napisać ilości sprzedanego mleka. O takich ekstremalnych przypadkach jak rozróżnianie strony biernej od czynnej nie wspominam ...

Opublikowano

Wiec Mlekpol ma cenę większą o 17 groszy wobec Mlekovity

Opublikowano

Ja tam widzę że mają identyczną jak w mlekovicie, skąd wziąłeś te 17 gr?

Opublikowano

Do Grzesiu. Zasiewam trawe i kuku oprócz tego mam 30 ha zboz które sprzedaje do agrocentrum także moglbym dostawić krow ale po co brac mi 2000000 kredytu żeby się zazynac i splacac . zona mowi ze jak cena się utrzyma to doimy jak spadnie na 1 zl czekam do końca kadencji rady i rezygnujemy ziemie mam bardzo dobre także i ze zboza będzie dobrze a grynty sa własne. A prezesow słucham ale powiem tak cos mowia inaczej robia a już ci grzesiu mowilem sudowia poszla bo ma mala proszkownie od lactopoolu i blisko Grajewa jest . A co z 1 czy 2 dobrych produktow lowicza żeby było takie cudo sami by dawali rade zauważ ile mlekpol piatnica i mlekowita nowych wprowadzają . U nas mamy marke wyrobiona na śmietanie maśle i mleku laciate na serach i maslankach i jeszcze kilka innych ludzie to kupuja glownie za granica teraz idzie dobrze ale jak ustanie znow będą magazyny do dachu poukładane i utylizacja dobierz jeszcze lowicz utzrymuj plac dobra cene rolnikom a za produkcje się wykosztujesz a produkt zutylizujesz 

Połączenie tak dużych podmiotów daje same plusy. Tu nie chodzi o 1 czy 2 produkty bo wszyscy w kraju produkują to samo nic nowego z mleka krowiego nie wyczarujesz. Chodzi o to że wchłaniasz konkurencję z którą biłeś się ceną, zwiększasz swoją pozycję negocjacyjną, produkujesz więcej znanych marek masz możliwość wykorzystać w pełni moce przerobowe swoich maszyn, zwiększasz elastyczność logistyki surowca i pracowników.   W konsekwencji docierasz z marką Łowicza do sklepów gdzie ich nie było a z Łaciatym tam gdzie nie było łaciatego bo jest bliżej finalnego odbiorcy co może skutkować ugryzieniem konkurencji półki w sklepie a więc zwiększasz swoje udziały w runku jesteś bardziej widoczny obijasz markę Łowicz, Łaciate, Mlekpol i cała resztę w podświadomości klientów a marka sama się broni i trzyma cenę co przekłada się na marże. Co do wypuszczania nowych produktów to najszybciej idzie to mlekovicie ale tak obserwując jak szybko się pojawiają te nowości tak większość z nich szybko ginie. Co skutkuje mega wydatkami, stratami, zamieszaniem. Mlekpol ma odwrotną politykę w tym temacie choć mogliby szybciej wprowadzać przygotowane nowości bo trochę to kuleje. Co do ceny mleka to prognozuje że w Mlekpolu nie spadnie poniżej 1zł. I pamiętajcie duży może więcej!! 

Opublikowano

Komurki mialem 280 , bakterje 50.I na czym mogli potrącić ? Mleko dobre wyniki też w miarę. Trzeba będzie dzwonić do Freda

Też mam obore pod kontrolą,to parę groszy powinienem mieć więcej.

Najprościej przelicz z faktury tam gdzie masz PREMIA podziel to przez ilość litrów i zobacz czy wyszło ci 5 czy 10 groszy

Opublikowano

Czesio1612
W tamtym miesiącu miałem taką samą cenę. I dostałem sms że 10gr podwyżka, te same parametry miałem co w tamtym miesiącu. To nie wiem jak oni daja te podwyszki.

Opublikowano (edytowane)

przy 20gr podwyżce to dla Łowicza ponad 7mln zł :D jak to prawda to .... Nowa Pani prezes lekka ręką wydaje pieniądze kiedy nawet nie wie czy ma je w kasie :D no ale niech by tak było gospodarze trochę by odetchnęli :) 

Edytowane przez grzesiu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v