Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też obniżka dotknęła i ryki. Miesiąc temu było 1.8 zł. Nie wiem co robią ale w lato cena była koło 1 zł w rykach więc pewnie produkują sery 

Opublikowano

Przecież zmiana prezesa nic nie wniesie do działalności tej firmy. Tym bardziej że ta Pani dotychczas pracowała w skupie. Naprawdę niektórzy są odważni albo głupio ambicjonalni żeby brać w ciemno takie stołki. Jeszcze jak te info o podwyżce surowca się potwierdzi to istny cyrk. Nowa Pani prezes bez głębszej analizy sytuacji ekonomicznej lekką ręką uchwala podwyżkę nie mają wiedzy czy stać nas na to. Czyli wegetacji a raczej upadania ciąg dalszy. Coś co mogłoby działać o wiele sprawniej o wiele efektywniej przez takich ludzi jest skazane na upadek. Spytajcie kolegów z forum byłych dostawców Sudowi czy stracili czy  zyskali na połączeniu z Mlekpolem. Podobna sytuacja była z OSM Kosów Lacki w ost chwili rada odwołała prezesa wybrali nowego zbawiciela i nadal jest średnio bo kolejni dostawcy odchodzą do mlekovity i pętla się zaciska. 

czlowieku pilnuj swoich gaci i przestan siac zamęt ile razy mozesz wałkowac ten mlekpol .Jesli prawda z ta podwyzka to swoja wiązanke na pogrzeb łowicza mozesz zostawic sobie na wszystkich swietych

Opublikowano

Nie spinacje pośladków. Dajcie nowej pani prezes pracować. Moim osobistym zdaniem wybór na prezesa pani Karoliny Strzeleckiej jest bardzo dobrym wyborem, bo jest to osoba, która będzie potrafiła potrząsnąć tą mleczarnią.

Opublikowano (edytowane)

tez tak uwazam dajmy jej troche czasu zobaczymy czy cos zmieni a nasza podwyzka pojdzie na odprawke dla tamtego ................ wszystkie najgorsze slowa trzeba byloby wypisac :lol:

Edytowane przez komodo
Opublikowano

Też obniżka dotknęła i ryki. Miesiąc temu było 1.8 zł. Nie wiem co robią ale w lato cena była koło 1 zł w rykach więc pewnie produkują sery 

Zabrali nam premię świąteczną. Zresztą prawie każdej spółdzielni ją zabrali. Podwyżka będzie niewielka w najbliższych miesiącach. Cena była kiepska z wiadomych powodów. Pozmieniało się trochę na górze i stara, dobra płynność finansowa wróciła. Zobaczymy na jak długo.

Opublikowano

Kto wie jakie lody są wykręcone na tej ekołowiczance. Obczajcie jak tu niektórzy płaczą bo nie dostali premii świątecznej w mleczarni. Panowie zapraszamy do Łowicza to się przekonacie jak mleczarnia powinna motywować swoich dostawców:D może poopowiadamy o naszych premiach świątecznych,kukurydzanych itp. :)

Opublikowano

Mlekpol nie polaczy się z lowiczem nie ma możliwości w mlekpolu sami momentami w czasie gorszej koniunktury mamy problem uplynnic produkcje. Lowicz nie ma do zaoferowania. Żadnego dobrego produkty. Unia uwolni rezerwy i wtedy mlekpol 1.1 lowicz 0.7 oby. Ludzie jest 20% więcej. Mleka co wy robicie. Zastanówcie się jak zostanie przy 1.5 0.5 zysku to przy wydajności 8000 4tys natomiast przy 1.2 1.6 takze żeby osiągnąć zysk 200000 w 1 przyp wystarczy 50 krów w drugim ze 130 po co to komu ? Nie wyjdziecie z tych obór w ogóle pomyslcie
Ostatnio poznałem gościa który kupił 10 dunek ale nie dojechaly bo kredytu nie dostał w jakiej jest sytuacji jak nie chca mu dać 80000?

Opublikowano

Kto wie jakie lody są wykręcone na tej ekołowiczance. Obczajcie jak tu niektórzy płaczą bo nie dostali premii świątecznej w mleczarni. Panowie zapraszamy do Łowicza to się przekonacie jak mleczarnia powinna motywować swoich dostawców:D może poopowiadamy o naszych premiach świątecznych,kukurydzanych itp. :)

widzisz przynajmniej nie placzemy ze zabrali bo nie maja co zabrac :D naprawde  nam juz tylko zartowac zostało

Opublikowano (edytowane)

Mlekpol nie polaczy się z lowiczem nie ma możliwości w mlekpolu sami momentami w czasie gorszej koniunktury mamy problem uplynnic produkcje. Lowicz nie ma do zaoferowania. Żadnego dobrego produkty. Unia uwolni rezerwy i wtedy mlekpol 1.1 lowicz 0.7 oby. Ludzie jest 20% więcej. Mleka co wy robicie. Zastanówcie się jak zostanie przy 1.5 0.5 zysku to przy wydajności 8000 4tys natomiast przy 1.2 1.6 takze żeby osiągnąć zysk 200000 w 1 przyp wystarczy 50 krów w drugim ze 130 po co to komu ? Nie wyjdziecie z tych obór w ogóle pomyslcie

Ostatnio poznałem gościa który kupił 10 dunek ale nie dojechaly bo kredytu nie dostał w jakiej jest sytuacji jak nie chca mu dać 8000

Takim rolnikom co tu siedzą na forum to nie ma co tłumaczyć bo jak ktoś ma te 50 - 100 sztuk to aż tak dużo nie wyprodukuje. Trzeba tłumaczyć takim co mają po 200 i więcej. Od dawna o tym mówię że liczy się zysk a nie wydajność to niektórzy mało co mnie nie zlinczowali za to. Ostatnio czytałem w tygodniku rolniczym jak gość się wypowiadał że najlepszym wyjściem z kryzysu jest podnoszenie wydajności. Dawno się tak nie uśmiałem. Ma koszt produkcji 1.1-1.2 i zwiększając wydajność podniesie sobie koszt więc jak cena spadnie do 1 zł to zwiększając wydajność będzie coraz więcej dokładał do produkcji. Ale jak widać niektórym myślenie ciężko przychodzi. Wolę mieć wydajność 6-7 tyś i koszt produkcji koło 70 groszy to przy cenie 1.3 zł zostaje na czysto 3600 - 4200 zł ze sztuki niż 10 - 12 tyś i koszt 1 zł, co daje 3000-3600 zł i więcej problemów z krową bo trzeba cały czas o nią dbać. Wiadomo jak cena szybuje do góry 1,7 zł to wtedy ten z większą wydajnością trochę więcej zarobi tylko ile jest takich miesięcy z wysoką ceną. 3-4 miesiące a reszta to już spadki  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mk9422 jest dokładnie k jak piszesz ,nic dodać nic ująć. Na wydajności to mogą zarobić tylko firmy paszowe i weterynarze. Mniej rzeźnie bo większość idzie i tak do pieca

Opublikowano

Teraz poczuli trochę ceny to i dostawiaja :D. Kosow źle nie płaci jest około 1.30 brutto :)

Fundusz zasobowy został wykorzystany prawie na Maxa w Kosowie, na te podwyżki które miały zatrzymać dostawców by nie odchodzili, jak teraz nie przyjdzie dalszy wzrost cen na rynku to albo będą obniżać cenę albo będą mieli problem gdy przyjdzie znowu kryzys i nie będą mieli z czego dokładać

Opublikowano

@alfa dobrze prawi. Cały czas jalowki idą z tego co słychać po okolicy. Rejestrowałem cielaki przyszła facetka 15 dunek, swoich 20 krów. Farmer pisze, ze zamówienia na projekty na obory 40% wzrosły ostatnio, a sami zainteresowani 70% więcej. "Przymusowa" budowlanka na Mgr tez prowokuje, dali by 500tys na maszyny zachłanni wzięli by całość od razu to i selekcja naturalna by była

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio poznałem gościa który kupił 10 dunek ale nie dojechaly bo kredytu nie dostał w jakiej jest sytuacji jak nie chca mu dać 80000?

Nie wiem jak rozumiesz dobry produkt, ale jeśli mam do wyboru mleko z Mlekpolu, Mlekovity i Łowicza to te pierwsze nawet się nie umywają do łowickiego, a z tego co wiem (pewne info) to kucharki w mojej okolicy przygotowujące jedzenie na różne imprezy nie chcą

w kuchni innej śmietany tylko z Łowicza. 

Także ja dziękuje za te wspaniałości z mlekpolu i mlekovity.

Edytowane przez kabus55
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v