Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

za grudzień 15 na rękę dlatego teraz wiadomo bo trzeba przed pełnym miesiącem dać znac chyba ze prezes zrobi niespodziankę w co wątpię i da tez za listopad:D ale to będę wiedział wcześniej

Opublikowano

To ładnie :) można skarpete odłożyć trochę na czarną godzinę... alfa na jakiej podstawie prognozujesz spore obniżki, twoje przemyślenia czy może jakieś mądre głowy są od tego? Mi jakoś nie chce się wierzyć, ze tak nagle wszystko pierdyknie... czas pokaże zazwyczaj od kwietnia były zjazdy, w zeszłym roku jak było każdy widział i też coś mi świta ze przepowiadałes 1.1zł. 

I jeszcze jedna rzecz co z potrąceniem na udzialy jeśli będą te obniżki? 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
pedro2 przerzucik już mocno zjechał. Taka jedna mądra głowa określiła nawet że ceny zjadą do 1 zł. Pożyjemy zobaczymy ;)
Opublikowano

Pedro sa od tego analitycy w zeszłym roku uratowało cenę maslo w tym zobaczymy zbyt jest po cholerze ale nie tylko on ustala cenę chodzi głównie o cenę produktów zysk netto z produktu. Co z tego jak wszystko idzie jesli nie ma zysku dużego . Jest tez obawa o proszek który ma unia mogą go specjalnie teraz wpuścić przy wysokich cenach bo jesli wpuszcza przy 1,3 to polowa rolników zbankrutuje. Udział z podwyżek będzie negocjowany razem z zalozmy spadajaca cena czyli może go nie być a raczej na pewno będzie lepiej jak ruszy mragowo

Opublikowano

@kizak jak przy cenie 1.3 zł wypuszczą proszek to cena pewnie spadnie poniżej 1 zł to część rolników zbankrutuje jak miało to miejsce ostatnio 

Opublikowano

kizak nie rozumiesz . Jesli przy 1,3 wpuścili by proszek to nie wiem ile zdajesz mleka ale mógłbyś mieć cenę nawet 80 gr czyli jak sie można domyślić nie wypuszcza go przy 1,3 tylko teraz ewentualnie jeszcze do roku potrzymaja poszukaj w necie ile jest tego proszku to sie zdziwisz. Pedro a jak z tym żywieniem ?

Opublikowano

Nie wiem czy czytaliście: http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/bros-ten-rok-dla-mleczarstwa-nie-jest-zly-ale-sa-niepokojace-sygnaly,74953.html, warto się zagłębić, a propos tematu

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

To nie jest tak do końca prawda. Pogłowie spada ale wydajność rośnie. Do tego zauważ, że w Twojej okolicy dwóch się zwija za to Ty masz zamiar podwoić stado. 

Opublikowano (edytowane)

Otóż to. Dwóch zwija trzeci dostawia jeszcze wiecej niz miało tych dwóch. Wszędzie jest tak samo. Jałówek brakuje. Nikt nie chce sprzedawać bo mleko jest w cenie a handlarze zwożą co się da. Sąsiad kupił 5 najlepsza daje 32 litry, a zapłacił grubo.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

W moich okolicach jest szal za jakowkami. Gospodarstwa które skasowaly mleko i przeszly na opasy zaczynaja kupowac jalowki i doic mleko. Sam zwykle sprzedawalem jalowki z 20 sztuk rocznie a teraz wszystko zostaje. W czesci dla opasow rurociag juz zalozony i z 50sztuk na 80 obora zwiekszona. A opasy do wiaty po maszynach poszly. Trzeba doic kiedy drogie.

Opublikowano

Czytałem w temacie że wielu z was odchodzi z łowicza. Mam pytanie a co się stanie z kaucją która jest pobierana co miesiąc ? Wiecie coś na ten temat ? Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

@DanielFarmer Na tą budowę wzięli dość dużo ale też nie mamy co narzekać. Cena wyjdzie teraz koło 1,9 zł. Zobaczymy jaka będzie cena po skończeniu budowy. Mam nadzieje że nie będzie tak jak w mlekovicie, że prezes bryluje gdzie tylko się da za i zbiera laury za najlepsze wyniki a szkoda że rolnicy nie mają adekwatnej ceny do tego ile zarabia firma. Mnie by szlag trafił jak w telewizji i gazetach wszędzie mlekovita przedstawiana jako lider sprzedaży a cena szału nie robi. Swoją drogą to jest ciekawe że na tych wszystkich imprezach zazwyczaj nie ma zdjęć ze stoiskiem mlekpolu ( w tygodniku rolniczym widziałem już kilka artykułów gdzie były najróżniejsze spółdzielnie i mleczarnie a mlekpolu nie było). 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobra uwaga kolego :) Nie ma co ukrywać że za darmo nikt tych odznaczeń i rankingów nie robi. Śmieszy mnie jak widzę jakiś ranking mleczarni zrobiony przez jakąś organizację która trzeba opłacać i mlekovita nr1 a na drugim np osm Sierpc :D gdzie mlekpol? nie wydał kasy w błoto hahah Sprawy mają się tak samo z artykułami w gazetach. Ost gdzieś pisali o wspólnym wylocie polskich mleczarzy do Chin i nie było nic wspomniane o mlekpolu ale zdjęcie było tak nie fartowne że było widać kawałek stoiska mlekpolu. Kto jak woli wydawać kasę w błoto aby tylko pokazać się z pucharem :D  to proszę bardzo. Ja uważam że dziś w handlu trzeba zachować umiar i pokorę. Nie rankingi i medale robią odejście z półki sklepowej tylko silne rozpoznawalne marki i przede wszystkim jakość produktu!!! Reklama dźwignią handlu!!! Co widać w obecnych cenach płaconych za surowiec przez Mlekpol. Koledzy chyba biedy nie ma? 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Biedy nie ma, ale jeśli już tak zabierają to powinni 30gr netto dać. Nie chodzi o kase bo dla nas to grosze wyjdzie, ale to jest perfidne. 

Wiadomo co tam Duda w Wietnamie podpisał o eksport? Bo wspomnieli tylko ogólnie branża rolnicza... 

Pytanie do mlekpolowców ogarneliscie już ten sklep internetowy? Jak ostatnio brałem nabiał to facetka mówiła żeby zamawiać za kilka dni rusza 2 tyg i nie mogę tego znaleźć podrzuccie link. Kierman znowu ma towar przywozic heh znowu będzie żal

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v