Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U siebie myślałem że tytoń zabiło tak że nie urośnie ale większość tytoniu z hydroponiki fajnie się ukorzeniła i po posadzeniu dostawała coś na rozwój systemu korzeniowego zanim wlało.u siebie taki mały mam może trochę lepszy na polu na 20 arach gdzie jest sam piach i jest drugi rok roślina po pszenicy.w tamtym sezonie sucho 9 azotu z wieloskladnika ok 7 z saletry wapniowej i lekko było za mocno ładnie wychodził ale srednio "treściwy" był.w tym roku na tym piachu bidny...

Część uprawy obczyszczamy a część idzie tak jak urosła chodzi oTopaz.sa miejsca gdzie tych odrostów nie ma ale co zrobisz.

wk***ia mnie tylko roszczeniowość ludzi bo zaraz się okaże że będą chcieli taka samą ilość ludzi do zrywania i pieniądze tam gdzie było obczyszczone i nieobczyszczone.w d*pach się przewraca...

Opublikowano
31 minut temu, basserman89 napisał:

U siebie myślałem że tytoń zabiło tak że nie urośnie ale większość tytoniu z hydroponiki fajnie się ukorzeniła i po posadzeniu dostawała coś na rozwój systemu korzeniowego zanim wlało.u siebie taki mały mam może trochę lepszy na polu na 20 arach gdzie jest sam piach i jest drugi rok roślina po pszenicy.w tamtym sezonie sucho 9 azotu z wieloskladnika ok 7 z saletry wapniowej i lekko było za mocno ładnie wychodził ale srednio "treściwy" był.w tym roku na tym piachu bidny...

Część uprawy obczyszczamy a część idzie tak jak urosła chodzi oTopaz.sa miejsca gdzie tych odrostów nie ma ale co zrobisz.

wk***ia mnie tylko roszczeniowość ludzi bo zaraz się okaże że będą chcieli taka samą ilość ludzi do zrywania i pieniądze tam gdzie było obczyszczone i nieobczyszczone.w d*pach się przewraca...

Już się w d*pie przewraca. Panowie o pracownika trzeba dbać to fakt ale sami narzucamy stawki bo ktoś coś komuś.... Jeden podniesie i reszta musi. Ja widzę że tego roku mimo że posadziłem pół ha więcej to będę miał sporo mniej tytoniu niż rok temu więc i tyle dniówek nie będzie u mnie. Ludzi do zrywania jest sporo a pracy mniej więc niech tego roku oni walczą o pracę a nie my o pracownika.

1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

Nic ziemia nie jest zbita. Za mało nawozu azotowego. Jedynie co w polifosce 6 100kg poszło. Zawsze się sprawdzało takie nawożenie ale nie w tym roku. Ten po pszenicy nic azotu nie dostał jedynie potas, fosfor, magnez, siarka. Plus dolistnie odżywkami (maximus, mocznik). 

Jakby coś miało padać to saletra wapniowa pójdzie tam gdzie mniejszy. 

Dałeś 100kg polifoski czy 100 kg N z polifoski?  Ziemia nie jest może zbita bo każdy zruszał ile mógł ale nie ma tej przepuszczalności. Niby deszczu trzeba....no może trzeba bo by ta przepuszczalność się poprawiła ale co chodzi o wodę to jest Ok bo jakby było inaczej to by na górkach stał a w dole rósł. Deszcz potrzebny tak czy siak 

Opublikowano

100kg polifoski 6 plus sól potasowa, superfosfat i kizeryt. Nie wiem jakby tytoń wyglądał przy dawce 100kg N. Może w tym ciemnym burley tyle azotu ale nie Virginia. 

Opublikowano

Zalecana ilość to 60-70N na ha więc dawka 600kg polifoski 6 jest realna. Ja na 5i 6 klasie daję 300kg poli 6 , 250 bontaru ,150 SF prosty19% i 150 soli potasowej jesienią i mam taką chujnie jak i Ty na drugim kawałku a może i większą. Kolega przy miedzy dał saletrę amonową pod korzeń i potem z dozownika jeszcze sypał i prócz kwiatu nic szybciej się nie pojawiło u niego niż u mnie.

Tego roku sadzenie wyszło ni w piz.. ni w oko.... Kto posadził wcześniej ten coś tam ma, kto posadził później też a kto sądził jak ludzie sądzili ten trochę się martwi.

Opublikowano (edytowane)

Nigdy takich dawek nie siałem i nie zamierzam. Zazwyczaj ładnie rósł, czasami trafił się rok taki jak ten gdy coś mu nie spasowało. Jest coś takiego jak zasobność gleby, zmianowanie. Nigdy tytoniu nie sadziłem dłużej niż 3 lata pod rząd na działce. I nawet wtedy wystarczyło 300kg NPK i fajnie to rosło. Co rejon to inne ziemie i u mnie jak się przesadziło z azotem to dobrej klasy z tego nie było jak na polu ciemny zielony. Takie dawki jak piszesz to pewnie kilka lat pod rząd musi tytoń być na polu, przynajmniej ja tak to widzę na podstawie swoich doświadczeń. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Aroo22 napisał:

Nigdy takich dawek nie siałem i nie zamierzam. Zazwyczaj ładnie rósł, czasami trafił się rok taki jak ten gdy coś mu nie spasowało. Jest coś takiego jak zasobność gleby, zmianowanie. Nigdy tytoniu nie sadziłem dłużej niż 3 lata pod rząd na działce. I nawet wtedy wystarczyło 300kg NPK i fajnie to rosło. Co rejon to inne ziemie i u mnie jak się przesadziło z azotem to dobrej klasy z tego nie było jak na polu ciemny zielony. Takie dawki jak piszesz to pewnie kilka lat pod rząd musi tytoń być na polu, przynajmniej ja tak to widzę na podstawie swoich doświadczeń. 

Tytoń sądzony od ponad 10lat. Pierwsze zdjęcie 6 klasa dawka jak wyżej. Drugie zdjęcie koniec pola część 4 i część 5 klasy. Środek pola po środku wzrostu. 

I weź tu opryskaj Luna 

IMG_20230706_175500_0.jpg

IMG_20230705_103717_2.jpg

Edytowane przez tofik420
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Aroo22 napisał:

Nic ziemia nie jest zbita. Za mało nawozu azotowego. Jedynie co w polifosce 6 100kg poszło. Zawsze się sprawdzało takie nawożenie ale nie w tym roku. Ten po pszenicy nic azotu nie dostał jedynie potas, fosfor, magnez, siarka. Plus dolistnie odżywkami (maximus, mocznik). 

Jakby coś miało padać to saletra wapniowa pójdzie tam gdzie mniejszy. 

U mnie poszło Polifoski 8 około  3 razy więcej jak u ciebie i na polu gdzie 5 rok tytoń z rzędu nie chce rosnąć wgl

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ten falstart czym jest spowodowany ?

Mokro było przy sadzeniu. A to się gwiazdami wyrobi....a jednak się nie wyrobi... Zdjęcia są z jednego kawałka tylko jedne z górki z początku pola a drugie z końca. 150 m ładnego 150 mniejszego a 150 takiej chujni

2 godziny temu, STIG13 napisał:

70N, ale z tego często pokrywa w całości lub większości azot glebowy ;)

Do 70N ...Azot całkowity do pobrania przez roślinę ... nie cały azot z pozostałości po x lat po tytoniu jest w ogóle dostępny  po drugie azot dany też nie każdy jest całkowicie przyswajalny. U mnie max dawka azotu w czystym N to góra 30 i jak do tej pory kontenerów nie Napier......ale kasa za ha wychodziła lepsza jak u tych co mieli N po 100kg. Fakt jest też że słabe gleby u nas. Mam pole wioskę dalej 3klase i tam z azotem można poszaleć bo trochę inaczej to działa jak na piaskach. Tu ciut za dużo to bury wychodzi , ciut za mało to za słaby niestety. Miałem sadzic nie opodal Bassetmana ale jednak za daleko. Teraz trochę żałuję bo tam melioracja.

Edytowane przez tofik420
Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu to pisałem i powtórzę co do odmiany 35.zła robotę zrobiła pogoda po wysadzeniu,albo za zimno i mokro albo mokro i zimno poprzeplatane z suchym.bd dużo tytoniu w tej odmianie z pospiechami i wczesnym kwitnięciem poprostu ta odmiana jest mocno wrażliwa na pogodę po wysadzeniu a dwa że ma stosunkowo bardzo mało czasu od posiania/wysadzenia do zawiązania kwiatostanu.a że potrafi być kapryśna to już się raz przekonaliśmy jak dała z ha trochę więcej jak Wiślica inne odmiany które sadzilismy tak jak np 28 Simona topaz czy nawet Martina lepiej znoszą lata z chłodniejszymi nocami.a jak posadzisz 35 i źle trafisz z pogodą w danym roku to się możesz 'bardzo kur...zdziwić '...

Nam na polu gdzie mielismy w poprzednim roku martine przez to że przed suszę dostała w tyłek też zostało pewnie sporo zasobności i teraz topaz oo deszczach zrobił się mocno zielony,spody są zerwane i narazie zapowiada się że stanie w miejscu jeśli nie popada.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Macie taką niby rozpiskę do Mullera co do suszenia jak tam nastawy temperatury idą i ile ma być na wilgotnym?

Miałem kiedyś pobrane z grupy zdjęcie z rozpisaną temp wilgotnością i zakresami co ile zmiana ale telefon uszkodzony i d*pa..

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, basserman89 napisał:

Macie taką niby rozpiskę do Mullera co do suszenia jak tam nastawy temperatury idą i ile ma być na wilgotnym?

Miałem kiedyś pobrane z grupy zdjęcie z rozpisaną temp wilgotnością i zakresami co ile zmiana ale telefon uszkodzony i d*pa..

mam tylko tabele temperatur

IMG_20230709_134510[1].jpg

Edytowane przez LipinyTabaca
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

W idealnym momencie.ruby w pąkach prawie cały topaz jeszcze nie a w polu już sucho było całkowicie.

Problem tylko będzie na polach z virusem kartoflanym bo wilgoć która długo się utrzymywała po ostatnich deszczach dość długo stworzyła idealne warunki do rozwoju mszyc,teraz dalej popadalo i mamy delikatny "parnik" dla mszycy idealne warunki 

Edytowane przez basserman89