Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem się dowiedzieć czy jeżeli sadziłem tytoń w 2018 roku a produkcję zakończę w 2021 to będzie się należała niezwiązana ??? Czy trzeba kontynłowac produkcję w 2022 i 2023 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zasady byłyby takie same jak do tej pory tylko ze zmianą roku referencyjnego to tak nie zaglebialem się jeszcze dokladnie w przepisy.podliczalem tak wstępnie u siebie zdane tony do tej pory nawet dwukrotnie bo tonaż coś spory mi wychodził i do tej pory zdane prawie 13.800 kg bez ścigania kwiatu ale z zebranymi spodami a jeszcze sporo towaru jest w magazynie 

Edytowane przez basserman89
Coś z faktura
Opublikowano
16 godzin temu, PawelMielnik napisał:

Witam chciałem się dowiedzieć czy jeżeli sadziłem tytoń w 2018 roku a produkcję zakończę w 2021 to będzie się należała niezwiązana ??? Czy trzeba kontynłowac produkcję w 2022 i 2023 

Niezwiązana jest co do zasady po to aby nie sadzić a płatność jest po to żeby się przebranżowić , także powinieneś dostać .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, basserman89 napisał:

Jeśli zasady byłyby takie same jak do tej pory tylko ze zmianą roku referencyjnego to tak nie zaglebialem się jeszcze dokladnie w przepisy.podliczalem tak wstępnie u siebie zdane tony do tej pory nawet dwukrotnie bo tonaż coś spory mi wychodził i do tej pory zdane prawie 13.800 kg bez ścigania kwiatu ale z zebranymi spodami a jeszcze sporo towaru jest w magazynie 

jaki areal miales. jakie szerokosci drog, ile krzak od krzaka, jaki rozstaw rzedow xD porownam u siebie 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Polami 5.7 ha drogi na szerokość przyczepy "czworka" ledwo wchodziła. Czasem od drogi na przewezeniu szarpalo liście. Rozstaw rzędów co 70 cm stały pod opielacz solana sadzone prawie wszystko lapkową na 4 lapki i 3 pola na zmianę jechała talerzowa i lapkową jak na dwa ciągniki sadzonek było,  to tam tak jak się zapchalo tak było.szacuje około 3-4 tony jeszcze także wydało dobrze.ale czuć po liściach ze środki ciężkie a nadspodaki takiej wagi nie miały.na drogi trzeba odliczyć około 50-70 arów bo na jednym polu były 3.  2.7 ha odmiany 35 i równe 3 ha Simone.ogólnie u mnie bardzo dobry rok,  ostatnio tak dobrze wydała 2 sezony wstecz sama 35.także mit ze Simone jest lekki trzeba obalić wydajność z hektara jest niemal identyczna jak będzie ładnie wyrosnieta i dobrze nakarmiona. Jak z piniendzmi wyjdzie napisze na koniec jak wszystko bd zdane.

Ogólnie spody z 35 masakryczne wyszły jakościowo.także jeśli będziemy ją kiedyś sadzic lepiej jest jednak podczyszczac a w podwierzcholki i wyżej wladowala się kartoflanka to ta jakość uciekła.

Opublikowano
8 godzin temu, basserman89 napisał:

Polami 5.7 ha drogi na szerokość przyczepy "czworka" ledwo wchodziła. Czasem od drogi na przewezeniu szarpalo liście. Rozstaw rzędów co 70 cm stały pod opielacz solana sadzone prawie wszystko lapkową na 4 lapki i 3 pola na zmianę jechała talerzowa i lapkową jak na dwa ciągniki sadzonek było,  to tam tak jak się zapchalo tak było.szacuje około 3-4 tony jeszcze także wydało dobrze.ale czuć po liściach ze środki ciężkie a nadspodaki takiej wagi nie miały.na drogi trzeba odliczyć około 50-70 arów bo na jednym polu były 3.  2.7 ha odmiany 35 i równe 3 ha Simone.ogólnie u mnie bardzo dobry rok,  ostatnio tak dobrze wydała 2 sezony wstecz sama 35.także mit ze Simone jest lekki trzeba obalić wydajność z hektara jest niemal identyczna jak będzie ładnie wyrosnieta i dobrze nakarmiona. Jak z piniendzmi wyjdzie napisze na koniec jak wszystko bd zdane.

Ogólnie spody z 35 masakryczne wyszły jakościowo.także jeśli będziemy ją kiedyś sadzic lepiej jest jednak podczyszczac a w podwierzcholki i wyżej wladowala się kartoflanka to ta jakość uciekła.

Zapytam się o tą wagę simone bo jest taki obecny trend w nowych odmianach. Czy porównując 35 do Simone nie wychodzi ci więcej kontenerów wysuszonych a ilość suchego taka sama do 35? Bo patrząc obecnie ekonomicznie lepiej mniej wysuszyc a wyciągnąć tyle samo niż nie wiadomo ile mieć kontenerów wysuszonych a ilość ta sama.

Opublikowano (edytowane)

Tak masz rację wyjdzie jakieś 2 więcej. Ale za to simone była wytrzymała pod względem pvy. Jest dość wysoka ale myślę że 28 podobnie by np wyszła jeśli chodzi o ilość suszarni z ha 

Koszty zerwania i suszenia większe więcej sortowania.ale spody i liście wierzcholkowe czyste bez maczniaka i kartoflanki kropek plan itd.z wieszak a praktycznie w bela bez większego sortowania. Przebralismy ostatnio tak suszarnie Simone i w ŁT w dobrych cenach poszło. W ubiegłym roku złodzieje z innej firmy dawali za ten sam zryw 9 zł. u konkurencji poszło po 11 a minimalna cena w tym roku za jaką poszło to to 11 za 3 belki a resza po 12.50 i 14.70.

Trzeba szukać jakości bo nawet ten rok pokazał że płaci tyton od 2 klasy w górę. Ceny 3 i niżej wogole się nie zmieniły. A jeśli nie chce się sortować lub jest w cholerę towaru można puścić w pm po 11 jako niesort.jak przyjdzie ktoś do sortowania listki oglądać to jescze dołoży się do interesu 

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Byłem dziś z berlejem w ULTP  biorą dobrze , zauważyłem cennik dla virgini i 1 klasa z dopłatą 17,20 zł 

Żeby tak było w berleyu

Opublikowano
58 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Byłem dziś z berlejem w ULTP  biorą dobrze , zauważyłem cennik dla virgini i 1 klasa z dopłatą 17,20 zł 

Możesz pomarzyc o tej jedynce po 17 z groszem w obszy mają ją tylko znajomi. Wozilismy tam chwile temu tyton Jedynka idealna.nawet w przeglądzie tytoniowy takiej nie ma i ci brac chce w tej gorszej i pier**li Ci ze masz 2 zł  dopłaty. Nam wziął przyzwoicie ale wielu plantatorów miało ochotę wyj.... go na ziemię nakopac w dupe i dankę szenke. .

Gdyby chłopak od Pękali co bierze w cewkowie i niemstowie trafiał w gusty plantatora od poczatku to tam zdalibysmy ten lepszy w tym roku.Universal od wielu lat ślizga się na d*pie rolnika 

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Możesz pomarzyc o tej jedynce po 17 z groszem w obszy mają ją tylko znajomi. Wozilismy tam chwile temu tyton Jedynka idealna.nawet w przeglądzie tytoniowy takiej nie ma i ci brac chce w tej gorszej i pier**li Ci ze masz 2 zł  dopłaty. Nam wziął przyzwoicie ale wielu plantatorów miało ochotę wyj.... go na ziemię nakopac w dupe i dankę szenke. .

Gdyby chłopak od Pękali co bierze w cewkowie i niemstowie trafiał w gusty plantatora od poczatku to tam zdalibysmy ten lepszy w tym roku.Universal od wielu lat ślizga się na d*pie rolnika 

Ludzie nie sortują liści tylko szpile a potem chcą najlepszej jedynki. Zdawałem niedawno W ULTP i na 50 belek 39 to pierwsza jedynka.

Opublikowano (edytowane)

Tez sortowalem i wiem ze jest.tylko ze jak przekroczysz 65% to ta Jedynka musi byc idealna.tak wylistkowana tak wycackana i z "wkładką ".

Czyli grapen miałeś dobra wkładkę lub kolega Ci klasyfikowal

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy mieć dobry towar i pójdzie dobrze. U mnie w jedynce listka byś nie znalazł gorszego. Ekspert wyciągał z różnych stron i nic nie mógł znaleźć. Tyle że w tym roku ogolnie klasowo super. Wagowo szału nie ma. Zdawałem też w innych firmach i też szło podobnie. Często ludzie przywożą przemoczony tyton i wystrojony z zewnątrz i potem się dziwią ze dobrze nie idzie. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
grapen23 napisał:

Wystarczy mieć dobry towar i pójdzie dobrze. U mnie w jedynce listka byś nie znalazł gorszego. Ekspert wyciągał z różnych stron i nic nie mógł znaleźć. Tyle że w tym roku ogolnie klasowo super. Wagowo szału nie ma. Zdawałem też w innych firmach i też szło podobnie. Często ludzie przywożą przemoczony tyton i wystrojony z zewnątrz i potem się dziwią ze dobrze nie idzie. 

To łaski nie robią jak jedynka idealana. U nas wczoraj kolejna odstawa w Łukowa Tobacco, tytoń ładny lekko pomarańczowy po oglowieniu, szykowany na pierwszą drugą klasę, poszedł 100% w jednynce po 15.70 bez większego zaglądania.

Opublikowano (edytowane)

Sprzedawałes w Łukowej czy w Cewkowie??

Sprzedawał ktoś teraz u PM? Coś mnie doszły słuchy że bierze jakaś kobieta i trochę słabo idzie...

Edytowane przez tofik420
Kolejne pytanie
Opublikowano

Cała umowa zrealizowana w Universalu i nie narzekam na klasyfikację. Poszło tak jak miałem zrobione i 1 z dopłatą też bez problemu była. Żeby tak co roku kupowali to byłoby dobrze. Tyle że ja sprzedaż zakończyłem na początku grudnia, teraz to nie wiem jak idzie. 

Opublikowano
17 godzin temu, basserman89 napisał:

Od dawna wiadomo że lepiej biorą swoim , ja sprzedaję tytoń od 1994 roku to nie jedno na skupie widziałem . Najgorzej jest pewnie w PM I ULTP bo to kolosy i zależy od roku jak kupcom góra karze przykręcić śrubę z ceną to zawsze bywało tak ; 1 max 30 % 2 już więcej a 3 brali ochoczo . A te nowe podmioty skupowe tj. Pękala , Grzyb to wiadomo że własny tytoń dają w górę o plantatorom klasa w dół . Powiem ci jak bywało z berlejem jak była panika 

to jak w 1 klasie znaleźli jeden listek z końcem w innym kolorze to 2 a jak szło dobrze to bez zaglądania do belika jedynka .Jest  panika na rynkach rolnych na świecie to podwyżki na tytoń są nie uniknione .

Opublikowano
tofik420 napisał:

Sprzedawałes w Łukowej czy w Cewkowie??

Sprzedawał ktoś teraz u PM? Coś mnie doszły słuchy że bierze jakaś kobieta i trochę słabo idzie...

Sprzedajemy w Łukowej, u PM byliśmy tydzień temu z klasami 3 4 5 to dobrze było tak jak do tej pory. Woziliśmy tam cały sezon te gorsze klasy - nawet lekko czarne, za każdym razem średnia wychodziła w okolicy 10zl/kg.

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie w ULTP w biszczy szlo super wszystko co mialem szykowane na 1 i 2 bral mi w 1 po 15,2 bez problemu i z3 n2 wzial wiekszosc zdawania a z4 na 3 podnosil i nigdy nic nie dawalem, raz ojciec sprzedawal bo nie moglem to wzial mu taki sam tyton juz gorzej... Mysle ze po prostu mnie polubial i bral mi caly rok dobrze i nawet potrafil kilka belikow pod rzad nie zagladac do srodka. wiec nie narzekam w tym roku

Opublikowano
2 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Jak to jest bo juz nie rozumiem ludzi. Na wiosnę wszyscy narzekają ze tani tytoń itd a teraz to wszyscy sprzedają prawie wszystko w jedynce czyli bardzo dobrze.

To że sprzedajemy w jedynce to jest dobre ale tylko z nazwy bo cena jedynki czyli te około 15 zł to jest i tak za mało

Opublikowano
13 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Jak to jest bo juz nie rozumiem ludzi. Na wiosnę wszyscy narzekają ze tani tytoń itd a teraz to wszyscy sprzedają prawie wszystko w jedynce czyli bardzo dobrze.

Klasowo poszło super jak na ten rok co nie znaczy że uważam że ceny tytoniu są wysokie... Jeśli nie podniosą na następny sezon cen to przy obecnych wzrostach wszystkiego będzie slaba opłacalność przeliczając to na roboczogodziny... 

Opublikowano

A jak to jest ze zbiornikami na opałówkę przy kontenerach? Na normalny ON podobno jest teraz zakaz lania do mauzerow, tylko do zbiorników dwuaszcowych. Przslali nam pismo z kolejną podwyżką na gaz ziemny - teraz już gdzieś w okolicy 6 zł (ten rok suszyliśmy za 2.5zl) zeszły rok coś koło 1.3-1.5zl) więc robi się naprawdę drogo, leży gdzieś w domu jeszcze jeden palnik olejowy, myślimy czy nie wrócić do opałówki, bo jeżeli gaz nie stanieje to suszarnie będziemy suszyć za 3-4 tys