Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po ile ten gaz?????

Ogólnie nigdy nie można było lac paliwa do mauzerow tylko wczesniej nikogo to nie obchodziło. Teraz to trzeba mieć zbiorniki dwuplaszczowe no i być zarejestrowanym w urzędzie celnym aby kupić olej opałowy.

Opublikowano
36 minut temu, --Przemek-- napisał:

A jak to jest ze zbiornikami na opałówkę przy kontenerach? Na normalny ON podobno jest teraz zakaz lania do mauzerow, tylko do zbiorników dwuaszcowych. Przslali nam pismo z kolejną podwyżką na gaz ziemny - teraz już gdzieś w okolicy 6 zł (ten rok suszyliśmy za 2.5zl) zeszły rok coś koło 1.3-1.5zl) więc robi się naprawdę drogo, leży gdzieś w domu jeszcze jeden palnik olejowy, myślimy czy nie wrócić do opałówki, bo jeżeli gaz nie stanieje to suszarnie będziemy suszyć za 3-4 tys

Drewno na kubiku w mnie poszło w górę o ok 80 zł także opłacało się wcześniej kupić. Jeszcze w okolicach oleszyc wyprzedaja dęba brzoze po 120 zł ale małe ilości a za jakiś tydzień może dwa maja juz nowe ceny wejść na detal.do momentu aż ogólnie a nie tylko w Polsce nie spadnie inflacja to raczej paliwa stałe wydobywane nie będą taniec.

Opublikowano

Z drewnem jest kłopot żeby kupić dwa samochody czyli po 50m to problem. Do nas czy do sąsiada obiecują a nie przywożą od listopada nawet z okolic Oleszyc. Tutaj kolega pisze o 15zl na obecne wydatki jakie trzeba będzie nałożyć jest to nadal mało a firmy skupujące dobrze biorą bo wiedzą że w obecnym sezonie będzie mniej tytoniu, plantatorzy rezygnują a kolejne pytanie nasuwa się po ile ludzie będą chcieli przechodzić zrywać ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mus napisał:

Z drewnem jest kłopot żeby kupić dwa samochody czyli po 50m to problem. Do nas czy do sąsiada obiecują a nie przywożą od listopada nawet z okolic Oleszyc. Tutaj kolega pisze o 15zl na obecne wydatki jakie trzeba będzie nałożyć jest to nadal mało a firmy skupujące dobrze biorą bo wiedzą że w obecnym sezonie będzie mniej tytoniu, plantatorzy rezygnują a kolejne pytanie nasuwa się po ile ludzie będą chcieli przechodzić zrywać ? 

U mnie z rywali praktycznie cały czas 8 osób plus 2 osoby nabijaly i stawki od 120 do 150 w zaleznosci od wielkości suszarni od kiszka po mullera 120 i zerwanie kontener a z granicy 1000 zł wg mnie to wystarczająco i ja bym stawki nie zmieniał jak będą chcieć więcej to się rwaczy zmieni. 

Jeśli na godzinę pracy wychodzi momentami zależy od dnia praktycznie minimalna X 2 i byłoby dla kogoś to jeszcze za mało to tylko pogonic takich albo na ich oczach talerzowac pole😛

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

U mnie z rywali praktycznie cały czas 8 osób plus 2 osoby nabijaly i stawki od 120 do 150 w zaleznosci od wielkości suszarni od kiszka po mullera 120 i zerwanie kontener a z granicy 1000 zł wg mnie to wystarczająco i ja bym stawki nie zmieniał jak będą chcieć więcej to się rwaczy zmieni. 

Jeśli na godzinę pracy wychodzi momentami zależy od dnia praktycznie minimalna X 2 i byłoby dla kogoś to jeszcze za mało to tylko pogonic takich albo na ich oczach talerzowac pole😛

Być może u ciebie jest wybór w pracownikach u nas w potoku i ościennych wioskach nie ma, a byli już w tym sezonie po 150 za kontener 120 wieszaków. 

Opublikowano

Tyle placilismy za mullera 120  szpil,ladujemy sami.bez obiadu ze śniadaniem kawa herbata po 2 bułki na wypasie, jak raz popilem wieczorem i robiłem hurtem to śniadanie samo masło w bułkę dałem ha ha dobrze ze lało nastepnego dnia i zjechalem my to jeszcze poprawiłem środek. Ogólnie wiem ze drogo wychodzi sam zbiór bo wszystkich zrywaczy najmujemy. Zobaczymy co będzie przy kontraktacji.

Opublikowano
3 godziny temu, ursuss napisał:

Ile płacicie pracownikom za sortowanie? Jakie są stawki za wieszak 120x30 a ile na godzinę?

Nikogo nie najmuje, lepiej wszystko zrzucić w jedną klasę niż komuś płacić jeszcze za sortowanie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Mówię w razie jakbym nie dawał rady samemu przesortować, że nikogo bym nie najął. W tym roku sortowałem ale bez najmowania ludzi do tego.

My też nie najmujemy i jeszcze jakieś max 2 tygodnie i bd wysortowane.w między czasie przerobione 80 % drewna w polu wszystko porobione. To co wydalibysmy na ludzi do sortowania to mamy za to drewno kupione.a jeśli ktoś przychodzi  chce ponad 100 zł a nie jest w stanie przesortowac 20 wieszaków to szkoda sensu płacić za to.szlak tylko trafia jak widzisz w wieszaku miszung bo ktoś zrywać nie potrafi a piniędzy woła. Wczoraj takie zawiniatko znalazłem ze parę garści ktoś w poprzek naukladal i tak pojawiał ze to nie pojęte  a przy większej ilości ludzi nie upilnijesz gamoni 

Opublikowano
ursuss napisał:

Ile płacicie pracownikom za sortowanie? Jakie są stawki za wieszak 120x30 a ile na godzinę?

W tym roku płaciliśmy 6zl od wieszaka 130x30, w zeszłym było 5 ale chciały podwyżkę.

Opublikowano
44 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Pisałeś się na nowy sezon ?

Jeszcze nie zastanawiam się Uniwersal się pytal czy będę sadził ale bez konkretów z pmp rezygnuję definitywny mają najgorsze ceny ,grupa nie będzie z nimi kontraktować,pasowało by poznać ceny a potem kontraktować, więc zobaczymy ,pod koniec lutego się wyjaśni,ten rok najgorszy od parunastu lat, pracowało 5 osób,zysk mizerny a roboty cały rok, więc ja czekam ,a jeśli będę uprawiał tonapewno mniej🤔

Opublikowano
1 minutę temu, max95 napisał:

Jeszcze nie zastanawiam się Uniwersal się pytal czy będę sadził ale bez konkretów z pmp rezygnuję definitywny mają najgorsze ceny ,grupa nie będzie z nimi kontraktować,pasowało by poznać ceny a potem kontraktować, więc zobaczymy ,pod koniec lutego się wyjaśni,ten rok najgorszy od parunastu lat, pracowało 5 osób,zysk mizerny a roboty cały rok, więc ja czekam ,a jeśli będę uprawiał tonapewno mniej🤔

Co ten PMP wyprawia , sprzedawałeś trochę do nich a jeśli tak to jak brali ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Co ten PMP wyprawia , sprzedawałeś trochę do nich a jeśli tak to jak brali ?

Sprzedałem im 200 kg,nadspodakow w trzeciej klasie wzięli ,ogólnie była nerwowka na wykupie bo dużo ludzi im odmówiło,ale co się dziwić.

Opublikowano

Do PM to trzeba zakontraktować tylko tyle ile się mniej więcej planuje sprzedać gorszych klas, 4 po 9.50zl i 5 po 6.50zl to najwyższe ceny ze wszyztkich skupów, a tak naprawdę to 3 klasa po 11zl to tyle samo co w ŁT, a w uniwersalu to coś koło 10.30 więc nawet lepiej wychodziło.

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

jest gdzieś dostępny siarczan potasu? Pod Zamościem nigdzie nie znalazłem

Malo gdzie będzie dostępny a jak już to w zawrotnej cenie.sól poszła do góry ponad 1000 zł w związku z nalozonym na Białoruś embargiiem, ale różnymi kanałami i tak do polski dociera.potas na wiosnę bd uzupełniać Vervactorem z GK.siarczan jest w cennikach w takich cenach ze ja pierd...

Opublikowano (edytowane)

Lipa, żebym wiedział to bym wczesną jesienią rozsiał sól. Ziemia zwięzła, o głębokim profilu, podglebie glina .. nie ma szans na wypłukanie chloru 

Edytowane przez STIG13