Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Aroo22 napisał:

Tak daje sól i superfosfat po 250kg/ha, a polifoska pójdzie dodatkowo na polu gdzie będzie 3 rok z rzędu tytoń z racji azotu. Reszta po pszenicy. Nie boję się o chlorki, nawozy wysiewam jak tylko można wjechać w pole skoro wiosny. Tak wczesny wysiew pozwala na neutralizację chlorkow z obrębu systemu korzeniowego roślin. A na jakość nie mogę narzekać średnio 13zl netto wyszło z całości. Około 65% wyszło klasy 1-2.

Ceny to 2500zl superfosfat wzbogacony, 2800 sól potasowa, 2850 polifoska. A saletra na zboża po 2900zl.

Ja wysiałem 300 kg soli potasowej pod pług i 200 kg polidapu , wysokość tytoniu zadawalająca ale suszenie i waga na duży minus , zawsze stosowałem siarczan potasu ale cena na sól w ubiegłym roku mnie skusiła 1360 zł , może kolor to był z tym że liście strasznie zapieczone , rwany zawsze z rosą rano o 5- 6 godz. może to wpływa na złą jakość - piszę o odmianie berley .

Podałeś ceny , sól strasznie droga a z resztą inne też , orientowałeś się np. po ile są zalecane nawozy z yary ; hydrokomplex czy inne bezchlorkowe , np siarczan potasu podobno wszystko grubo ponad 4000 zł .

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Aroo22 napisał:

Muller 96 szpil 107cm na ekogroszek. 

Dobrze Ci suszy? Bo mam 96 tylko na 2 poziomy i suchy z zewnątrz sama jedynka a w środku już trzeba przebierać. Ogólnie klasa ok, ale więcej schodzi z przebieraniem. Podejrzewam że długosc działa tutaj na minus. W kiszce tego nie ma. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Mi ta mulerka dobrze suszy. Nie ma z nią problemu. Jedynie rwany w deszcz mokry tytoń brzydko wychodził ale to w drugiej suszarni tak samo (polinstal). Tytoń jasny Virginia. Nie orientowałem się w jakiej cenie bez chlorkowe z yary. Wiem tylko że siarczan potasu w jednym składzie resztki po 3800, a w innym nawet po 4600. Bontar bezchlorkowy 2560zl.

Zastanawialem się nad holistem PK po 2500zl. Na plus wysiew fosforu i potasu w jednym przejeździe ale jednak sól z superfosfatem wyjdzie taniej i skład lepszy. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Aroo22 napisał:

Mi ta mulerka dobrze suszy. Nie ma z nią problemu. Jedynie rwany w deszcz mokry tytoń brzydko wychodził ale to w drugiej suszarni tak samo (polinstal). Tytoń jasny Virginia. Nie orientowałem się w jakiej cenie bez chlorkowe z yary. Wiem tylko że siarczan potasu w jednym składzie resztki po 3800, a w innym nawet po 4600. Bontar bezchlorkowy 2560zl.

Zastanawialem się nad holistem PK po 2500zl. Na plus wysiew fosforu i potasu w jednym przejeździe ale jednak sól z superfosfatem wyjdzie taniej i skład lepszy. 

W cieszanowie u Piłata co skupuje zboże był jakiś czas temu holist po 2100 .sam to rozwiązałem ale już była kupiona sól. Jeszcze rozważyć możecie vervactor. Siarka potas magnez i wapń.sialismy od w tym roku dodatkowo pod tyton belenus z tej firmy i jesteśmy zadowoleni z plonu i jakości.formę potasu ma siarczan owo chlorkowa i jest nawozem całkowicie naturalnym pozyskiwanie w procesie przeróbki polihalitu 

I vervactor przed samym sadzenie z NPK 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

Jakie ceny ma Łukowa Tobacco

W tej chwili najwyższe. A co nie masz cen? Do mnie przyszedł pocztą cały cennik. Podobno wszystkim plantatorom wysyłali. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Jakie ceny ma Łukowa Tobacco

1 - 15.50

1A - 14.50

2 - 13.20

3 - 11.00

3A - 9.00

4 - 7.00

5 - 4.00

6 - 2.00

Jedynka, dwójka, trójka w tej chwili mają najlepsze ceny. Niższe klasy niektóre firmy mają lepiej. A sól już rozsialiście ?

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Miran napisał:

1 - 15.50

1A - 14.50

2 - 13.20

3 - 11.00

3A - 9.00

4 - 7.00

5 - 4.00

6 - 2.00

Jedynka, dwójka, trójka w tej chwili mają najlepsze ceny. Niższe klasy niektóre firmy mają lepiej. A sól już rozsialiście ?

3a.9zł to jak 4 w PM z tym ze w pm po 9.50..3 klasa w PM tez jest po 11 ale jak zdawalismy u Pękali ostatnio dołączanie jeszcze po 10 groszy do ceny .tam te.gorsze klasy właśnie mają drozsze.od poprzedniego roku robimy tak ze uzupełniając fosfor lub potas rzucamy przed plugiem na zimę lub teraz na wiosnę poleci fosfor przed kultywacja i oraka na tyton. Sól rozsialem razem z wapnem przemiesżalem brona i orka na zimę 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
6 godzin temu, Miran napisał:

1 - 15.50

1A - 14.50

2 - 13.20

3 - 11.00

3A - 9.00

4 - 7.00

5 - 4.00

6 - 2.00

Podobne ceny ma Universal, ale tam dodatkowo powyżej 65% dochodzi jeszcze 2 zł premii do kilograma.

Opublikowano
Dnia 21.12.2021 o 22:04, grapen23 napisał:

Universal pierwszą klasę ma najdroższą. Oczywiście pod warunkiem że zdasz 100% kontraktu.

I ani kilograma więcej bo potem ta średnia cena spada 😀👍

Opublikowano

Skur..... wykoncza. Włodek dalej dokrecil Kurek i nadal będzie dokrecal.yamalem juz prawie gaz nie płynie a ceny jak mówicie będą jeszcze wyższe.sam teraz się zastanawiam czy nie kupić już 100 % tego co potrzebne bd w przyszłym roku.a saletry chyba nie bd kupować pod pszenicę zostało z 6 worków po 50 kg z poprzedniego sezonu i jedno pole na mocnym stanowisku jest to tylko siarka i magnez poleci i niech się robi co chce.

Opublikowano

Teraz to nie ma sensu kupować bo cena już jest zaporowa. W marcu zobaczymy jak będą za tytoń płacić to będzie wiadomo ile i co kupić a podejrzewam że końcem marca ceny nawozów będą napewno niższe niż teraz.....jeśli nie to ja to pier....trzeba etatu będzie szukać

Opublikowano

Albo psychologiczna zagrywka. Polskie Firmy naprodukowały nawozów Z drogiego gazu i puściły cennik z kosmosu aby po nowym roku rolnicy pobiegli na składy i kupowali towar z pocałowaniem ręki bo jest tańszy.