Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie do mojego taty dzwonił pan z JBT czy nie chcemy zakontraktować na nowy sezon. Będą mieć skup na Lipinach dla osób z gminy potok

Opublikowano

Do mnie też dzwonili i mówili że będą właśnie mieli skup w Lipinych  ale jakoś ich nazwy nie zapamiętałem i dlatego się dopytuje. 

A jak tam Mazowia  brała w tym roku.  Warto pisać się do nich?

Opublikowano

Panowie jaki środek ( skuteczny) polecacie na wciornastka? I jakie plany, zwiekszacie, zmniejszacie uprawę? W tobacco of Poland sprzedawałem i zadowolony, przynajmniej jedynka normalnie szła.

Opublikowano
Dnia 17.02.2021 o 15:04, Mariusz2903 napisał:

mospilan  i po problemie od 3 lat go stosuje z tym że pierwszy zabieg zaraz po posadzeniu za wszelką cenę trzeba wjechać później co tydzień 

W jakich dawkach stosujesz?

Tobacco of Poland to to samo co mazovia bo juz się  pogubilem 😕

Opublikowano
15 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Tobacco of Poland to to samo co mazovia bo juz się  pogubilem 😕

Właśnie użyje tego mospilan jak polecacie, a najlepiej zmienić pole. 
to nie Mazovia tylko zarządający wykupem Ci sami, brali ok 

Opublikowano
55 minut temu, Grzegorz197 napisał:

tak jak w etykiecie 0,2 kg na ha na 300 -400 litrów wody no nie jest to tani zabieg na pierwsze zabiegi daję troszkę mniej ale dodaje jakiś najtańszy perytroid typu Decis 

Opublikowano (edytowane)

Przy stosowaniu acetamiprydu czyli m.in. mospilan trzeba pamiętać że wymaga dobrze zakwaszonej wody. Przeważnie woda jest twarda a do mospilanu trzeba zbić pH do poniżej 5, koło 4 żeby była dobra skuteczność. Do działania na to co już jest można dodać pyretroid. Proalfacypermetrin czy cyperkill

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
23 godziny temu, STIG13 napisał:

Przy stosowaniu acetamiprydu czyli m.in. mospilan trzeba pamiętać że wymaga dobrze zakwaszonej wody. Przeważnie woda jest twarda a do mospilanu trzeba zbić pH do poniżej 5, koło 4 żeby była dobra skuteczność. Do działania na to co już jest można dodać pyretroid. Proalfacypermetrin czy cyperkill

polecam Pekacid do zakwaszania wody nawet w opryskiwaczu. u siebie mam ph kranowej 7,8 przy zbiciu ph w okolice 6 widac roznice w dzialaniu oprysku, odzywki czy owadobojcze lepiej wg mnie dzialaja. w LT mieli tez ciekawy nalistny agrolution phlow 20-20-20 to tez znaczaco zakwasza wode i dolistnie zasila rosline..do praktycznie kazdego oprysku daje jakies 300 gram Pekacidu.

Opublikowano (edytowane)

Ja środki biorę z Procamu więc albo mam isotak, aqua albo ich proleaf pH. To co zostało z insektycydów to okolice nawet 4 mają skuteczność i stabilność. Jak był chloropiryfos to 5-6 pH. A na chwasty np sulfonylomoczniki 7 (to wiadomo nie tytoń). Także to zależy co i do czego. Jak jadę solo dolistnie to też od nich proleafem bo ma neutralne pH i dwa adiuwanty w sobie

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

mniej jak w ubiegłym sezonie to już chyba nie będzie mało liści mało pieniędzy ja myślę zwiększyć w tym roku uprawę miałem labę od 20 sierpnia ostatni podryw zobaczymy może się uda tytoń 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

mniej jak w ubiegłym sezonie to już chyba nie będzie mało liści mało pieniędzy ja myślę zwiększyć w tym roku uprawę miałem labę od 20 sierpnia ostatni podryw zobaczymy może się uda tytoń 

U nas raczej rezygnują lub ograniczają uprawę niż zwiększają przy obecnych cenach i nieznając czy coś podniosą,z naciskiem na coś,to duża loteria,i brak ludzi do pracy przy tytoniu,przynajmniej w moich stronach ja się zastanawiam nad uprawa,poprzedni sezon kiepski.

Opublikowano
22 minuty temu, max95 napisał:

U nas raczej rezygnują lub ograniczają uprawę niż zwiększają przy obecnych cenach i nieznając czy coś podniosą,z naciskiem na coś,to duża loteria,i brak ludzi do pracy przy tytoniu,przynajmniej w moich stronach ja się zastanawiam nad uprawa,poprzedni sezon kiepski.

ile ci dał berley z 1 ha  ton ?

Opublikowano
22 godziny temu, Marcin94r napisał:

Panowie jaki wam wyszedł czysty zysk z sezonu tytoniowego 2020???

Bo rozważam na zakończeniu uprawy.

25-30 tysięcy za hektar