Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam robić remoncik w 914, głowicę oddam do zakładu do regeneracji, ale co mam zamontować na cylindry?

Zestawy naprawcze są od 140zł na Allegro (na tłok) do 500zł w sklepie. Jakie wybrać. Ciągnik pracuje u mnie ok, 100mth w roku, więc mało.

Co polecacie?

Opublikowano

Nie bede zakładał nowego tematu więc napisze tu. Zamierzam robic remont silnika c-385 tzn nowe tuleje tłoki pierścienie i szlif wału ile to może kosztowac? I mam drugie pytanie czy istnieje jeszcze takie cos ze oddajemy silnik do remontu do zakładu i oni daja nam inny silnik po kapitalnym remoacie? Ile takie cos moze kosztowac? I ile może kosztowac kapitalka w wachowym zakładzie?

Opublikowano
I mam drugie pytanie czy istnieje jeszcze takie cos ze oddajemy silnik do remontu do zakładu i oni daja nam inny silnik po kapitalnym remoacie? Ile takie cos moze kosztowac? I ile może kosztowac kapitalka w wachowym zakładzie?

W zeszłym roku urwał nam się korbowód w 1014 i lekko uszkodził blok chcieliśmy kupić nowy blok i w ogóle złożyć silnik z nowych części, ale jak się dowiedzieliśmy ile to kosztuje to nas zatkało, dowiedzieliśmy się że koło Zwolenia jest pewien zakład który ma swoje silniki po remoncie na wymianę lub sprzedarz, zadzwoniliśmy tam i akurat mieli silnik ursusa z turbo. Wymiana kosztowała tyle co nowy blok, a nowy silnik jest o niebo lepszy od starego (nawet jak był sprawny). Firma godna polecenia, gdy byliśmy wymienić silnik akurat oglądaliśmy jak składają silnik do bizona, wymieniali i regenerują wszystkio.

Opublikowano

wojteczek 11 akurat robie remont w zetorze 7211 (silnik podobny do 360) to coś koło 2 tyś zł

szlif wału (+ panewki) -350

regeneracja zaworów (naprawa głowic 4 szt) -320

tuleje+tłoki (zetor 140 szt)- 560

tarcze sprzęgła- 200

inne (uszczelki, filtry i pierdułki) -500 wyjdzie

Opublikowano

Ja mam 1014 z 1990 13 tys mth przy kombinacji uprawowo siewnej 3m i pługu 4 skibowym obrotowym i silnik dobrze działa , tyle , że turbo oryginalne muszę teraz wymienić , bo lekko kopci i nie gwiżdże . Ale gary nie są wytłuczone . Od 2002 roku najgorszą robotę 1014 robi case ale mimo to silnik i skrzynia sporo wycierpiała .

Opublikowano
W zeszłym roku urwał nam się korbowód w 1014 i lekko uszkodził blok chcieliśmy kupić nowy blok i w ogóle złożyć silnik z nowych części, ale jak się dowiedzieliśmy ile to kosztuje to nas zatkało, dowiedzieliśmy się że koło Zwolenia jest pewien zakład który ma swoje silniki po remoncie na wymianę lub sprzedarz, zadzwoniliśmy tam i akurat mieli silnik ursusa z turbo. Wymiana kosztowała tyle co nowy blok, a nowy silnik jest o niebo lepszy od starego (nawet jak był sprawny). Firma godna polecenia, gdy byliśmy wymienić silnik akurat oglądaliśmy jak składają silnik do bizona, wymieniali i regenerują wszystkio.

Tomu ile kosztował ten silnik??

Opublikowano

Tak się zastanawiam........... Zrobię remont jednak na markowych zestawach naprawczych, ale co sądzicie o tym by to zrobić dwuetapowo (brak kasy). Głowicę mam kiepską, więc najpierw bym oddał ją do kompletnej regeneracji, a w drugą zimę zrobię dół. Będzie mnie to kosztować dodatkowo tylko uszczelkę pod głowicę. Silnik bierze olej i czy to nie zaszkodzi głowicy, jak będzie zrobiona?

Opublikowano

Ja zrobiłem w ten sposób w C-330 że wymieniłem głowicę na nową a dół pozostawiłem stary. Jak na razie jest okej, ciągnik pracuje lepiej wiadomo że oleju nadal ubywa ale poprawa jest.

Opublikowano

Ja zrobiłem tak w c-360, głowica poszla do remontu a dół został ale zmiany nie wdzę, kiedyś marnie paliła na zimnym i teraz też, olej brała i teraz też bez zmian. I chyba silnik pojedzie na wymianę.

Opublikowano

Powinna być na równo, bo przecież musi dolegać do niej miedziana krawędź uszczelki głowicy. Nawet jak być zostawił wysuniętą to podczas dokręcania głowicy wcisnęła by się w blok.

Taka jest moja opinia, bo jeszcze nie widziałem silnika, w którym tylej wystaje ponad blok. To nie miałby raczej sensu.

Opublikowano

dokładnie tydzień temu robiłem w ciapku kapitalkę, i słyszałem od fachowca że właśnie 0,1mm ma wystawać dosłownie ciut troszke głowica docisnie i będzie git bo jak na równo to tak jak poprzednicy piszą :lol: