Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie z kolei w soi pełno nor tych chomików właśnie. Musiałem cały czas uważać przy koszeniu żeby w tych miejscach heder podnosić bo zaraz pełno ziemi na stole

Opublikowano (edytowane)

ja jestem z małopolski, ponoć wystepuje jedynie na południu naszego kraju, u nas mówi sie na to ziemny pies, agresywne to mocno- raczej nie nadaje sie do hodowli

Edytowane przez rocco0987
Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

chcielismy zasiedlic okokiczne laki i obrzeza lasow 😃 hodowac w kaltkach i wypuszczac, taka praca dla przyrody. czy one by sie daly tak trzymac i rozmnazac w klatkach?

37 minut temu, Pajej napisał(a):

Szczęściarz że masz takie niesamowite zwierzęta 

Jak się czyta takie teksty to przychodzi na myśl,  czy ludzie mają wszystko dobrze z głową ? 

Przecież to szkodnik, były czasy lata temu ,u np w pietruszce niszczyło się tego 100-200 sztuk dziennie

Opublikowano

hehehe ,pamietaj ze niektorzy z nas to również biolodzy, przyrodnicy. trudno jest znaleźć konsensus miedzy rolnictwem a przyroda. czasem tak bywa, ktos mowi lisy poluja na kury, a ktos uwaza ze rowniez tępią myszy. moze i chomik to szkodnik, ale widocznie gdzies przyrodzie jest potrzebny?!

Opublikowano

mysliwym, jest go za duzo. cieple zimy wywolaly bum populacyjny. a do czego potrzebny, wszystkozercy czyszcza srodowisko, wybieraja pedraki, padline. wszystko jednak ma swoja granice w ilosci. wilki je ograniczaly, ale ich nie ma.

Opublikowano

Ja jestem z Lubelszczyzny. Ostatnio nawet mój pies pod dom przyniósł jednego zagryzionego żeby się "pochwalić" zdobyczą.

I faktycznie, agresywne są. Jak raz spotkałem w polu to stanął na dwie łapy, darł się i nawet kroku wstecz nie dał 

Opublikowano

Temu chomikowi soja pasuje , u mnie na hektarze 10 nor z wiosny i wokół każdej wyżarł okrąg 10 metrów do zera kolejne przerzedził , jak by przeżył do jesieni to by cały plon zniósł  pod ziemie , nie było widać  w żniwa nor , ale soi też na tym polu za wiele nie było .  Nie widzę teraz lisów i tu chyba problem bo i bażantów sporo  ,  dobrze że jastrzębie porządki robią . Wypełniłem ankietę o chomikach i jak dobrze zapłacą to zamiast soi będą  chomiki rosły 

Opublikowano

Szkodnik może i tak ale skoro da się wytrzymać straty spowodowane przez niego to trzeba się cieszyć, bo to rzadkość taki chomik. Ja czekam na wilki aż przyjdą w okolice. Sarny jelenie dziki itd są powszechne ale jeśli straty nie są za duże to i one mi nie przeszkadzają 

Kocham przyrodę i tyle 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, maniekc360 napisał(a):

Prawda to że w Wietrzychowicach skup został wydymany na ileś tam milionów? 

W siedliszowicach jeśli już

Coś mi sie obiło o uszy 

Ale czy to prawda to tam nie wiem 

7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

mysliwym, jest go za duzo. cieple zimy wywolaly bum populacyjny. a do czego potrzebny, wszystkozercy czyszcza srodowisko, wybieraja pedraki, padline. wszystko jednak ma swoja granice w ilosci. wilki je ograniczaly, ale ich nie ma.

U nas wilki przyszły to dziki sie połączyły w watachy i ostatnio myśliwy naliczył 52 sztuki watache na termowizji 

• Like 1
Opublikowano

Trochę się zastanówcie co piszecie ? bo od jutra  telefony zablokowane w całej małopolsce , każdy będzie dzwonił nawet ci co sprzedali po worku zboża  i czekają na przelew , albo taki mają zamiar 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, livebird napisał(a):

W siedliszowicach jeśli już

Coś mi sie obiło o uszy 

Ale czy to prawda to tam nie wiem 

U nas wilki przyszły to dziki sie połączyły w watachy i ostatnio myśliwy naliczył 52 sztuki watache na termowizji 

W Kozłowie dokładnie 

Edytowane przez lebek5
  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mtz_820
      Orientuje sie ktos z was jakie sa ceny sruty rzepakowej?
    • Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,

proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.

21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

Do zobaczenia i usłyszenia*!

Zespół AgroFoto.pl & BASF

*Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze

Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?

W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.

Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).

Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).

Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.

Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).

Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.

Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE

http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ

http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4

http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez Darkos
      Witam. Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej pt. "Wpływ Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 na rolnictwo w Polsce". W związku z tym bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Informacje z niej uzyskane bardzo mi pomogą. Ankieta jest anonimowa. Jeśli ktoś będzie ją wypełniał w czyimś imieniu, np. taty lub mamy to proszę pamiętać, aby wstawiać ich dane tj. wiek, wykształcenie itp. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wypełnienie ankiety. Jeśli ktoś miałby możliwość to prosiłbym o przesyłanie ankiety do znajomych. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1cSBTEl2wGzj-AvKmHrnjmGD7KYtKSNR4044wSnJ6jKc/viewform
    • Przez kozik91
      Ostatnio przeczytałem o cenach zbóż, i to jak wyglądamy na tle innych krajów UE.
      Powiem, że nie wyglądamy najgorzej do porównania za tonę pszenicy mamy 180 Euro a Niemcy mają 172, Słowacja 147 Euro za tonę, natomiast Wielka Brytania ma 266euro za tone. Nie mamy największych stawek ale też nie najmniejsze. Jak Wy oceniacie ten poziom?
    • Przez 3Perkins
      Witam wszystkich Agrofotowiczów jak w tytule chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was może zawierał taka umowę z AgroYoumis na reprodukcje nasion soi, a jeśli ktoś zawierał to jak wyglądało postępowanie po zawarciu umowy firmy i czy firma wywiązała się z danej umowy??
      Zamierzam zawrzeć taką umowę z AY i zapytac o wasze opinie na temat AgroYoumis
  • Dodaj nową pozycję...
v