Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku w moim rejonie zboża sypały rekordowo. Niektórzy mieli średnią 8t z całego gospodarstwa, a z pojedynczych działek w okolicy 10t się zdarzało. I to na 3 i 4 klasie ziemi. Ostatni raz tak wysokie plony może były z 15lat temu.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, maniekc360 napisał(a):

W tym roku w moim rejonie zboża sypały rekordowo. Niektórzy mieli średnią 8t z całego gospodarstwa, a z pojedynczych działek w okolicy 10t się zdarzało. I to na 3 i 4 klasie ziemi. Ostatni raz tak wysokie plony może były z 15lat temu.

To źle?

Czemu tu o tym?

Opublikowano
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

To źle?

Czemu tu o tym?

Ponieważ wcześniej była mowa o średnich zbiorach w kraju i różnicy w ilości  między regionami 

Opublikowano

W abace mam tak jak na zdjęciu ale powinno dać się zebrać przynajmniej u mnie. Bestia z zawrotną szerokością roboczą 2,6 metra da radę przy samej ziemi jechać bez łapania podłoża.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie chyba będzie złe koszenie jak się nie zrobi potem pogoda i żeby ziemia wyschła , na rędzinie to będzie lepić ziemię do hedera , kosiłem raz groch położony w mokrych warunkach , to co żem uzemścił to lepiej nie mówić 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Aż tak nisko jak u Ciebie to chyba w mojej Abelinie nie są strąki, ale jak oglądałem to wydaje mi się że zdecydowanie niżej niż w poprzednich latach

Opublikowano

mam dylemat,.nie mam z kim porozmawiac, a chce podjac pewna decyzje. raczej uprawiam bezorkowo wszystko, jak to bedzie dalej sie zobaczy. baza jest obecnie talerzowka, trzybelkowiec, siewnik. po soi sieje pszenice, wjezdzam trzybelkowcem z daszkowym i sieje malym traktorem z siewnikiem amazone d8 talerzowym. na wiosne idzie qq i soja, ,ktora wiosna poprzedzam trzybelkowcem ,talerzowka i siew. mam zamiar kupic jakis siewnik z wiekszym koszem by nie dosypywac ciagle ziarna, pola mam najdalej 3 km. zastanawiam sie czy zainwestowac w agregat uprawowo-siewny 3 m, np horsh pronto 3 m, bo wiekszego nie pociagnie moj traktor, nawet jesli kupie taki 150 km, albo w siewnik solo pneumatyczny, np 6m. chce sobie przemodelowac park maszynowy z powodu braku czasu. jak wy oceniacie siew solo, a jak zestawem?

Opublikowano

Ocena siewu solo vs. agregatem uprawowo-siewnym

Cześć! Rozumiem Twój dylemat – brak czasu to częsty problem w rolnictwie, zwłaszcza przy bezorkowej uprawie, gdzie chcesz zoptymalizować park maszynowy. Masz już solidną bazę (talerzówka, trzybelkowiec, siewnik Amazone D8), a pola blisko (max 3 km), co ułatwia logistykę. Skupiasz się na pszenicy po soi jesienią oraz QQ i soi wiosną, z przygotowaniem gleby trzybelkowcem lub talerzówką. Chcesz większy kosz na ziarno, by unikać dosypywania, i rozważasz albo agregat uprawowo-siewny 3 m (np. Horsch Pronto) pod traktor do 150 KM, albo siewnik solo pneumatyczny 6 m. Na podstawie ogólnej wiedzy o tych maszynach i opinii rolników z forów (np. AgroFoto) oraz artykułów branżowych (jak z Farmer.pl), ocenię obie opcje. Postaram się być obiektywny, bo wybór zależy od Twoich warunków – gleby, mocy ciągnika, budżetu i priorytetów.

Zalety i wady agregatu uprawowo-siewnego 3 m (np. Horsch Pronto)

To maszyna typu "all-in-one": uprawia (talerze lub redlice), wyrównuje, sieje i dociska w jednym przejeździe. Pronto 3 DC/AS to popularny model w bezorkowej, bo dobrze radzi sobie z resztkami pożniwnymi (np. po soi czy QQ).

Zalety:

Oszczędność czasu i paliwa: Jeden przejazd zamiast kilku (uprawa + siew). Idealne, jeśli brakuje Ci czasu – mniej operacji, mniej manewrów na uwrociach.

Jakość siewu: Dobre rozmieszczenie nasion, opcja nawożenia równocześnie (jeśli model z aplikatorem). W bezorkowej sprawdza się na glebach lekkich do średnich, minimalizuje erozję.

Większy kosz: Pronto 3 m ma zbiornik ok. 2800-3500 l (w zależności od wersji), co wystarcza na dłuższy siew bez dosypywania – pasuje do Twojego problemu.

Opinie rolników: Z forów i artykułów wynika, że użytkownicy chwalą niezawodność Horsch (niemiecka jakość), precyzję siewu i niskie zużycie paliwa (ok. 10-15 l/ha). Na przykład, na AgroFoto rolnicy piszą, że pod 150 KM ciągnie się bez problemu, nawet na pagórkowatych polach. Dobry do małych i średnich gospodarstw, gdzie nie potrzeba szerokich maszyn.

Wady:

Szerokość i wydajność: Tylko 3 m, więc teoretyczna wydajność to ok. 2-3 ha/h (zależnie od prędkości 8-12 km/h). Jeśli masz większe areały, może być wolniej niż 6 m solo.

Wymagania ciągnika: Potrzebuje min. 100-120 KM (dla 3 m), ale z 150 KM będzie komfortowo. Cięższy (ok. 3-4 t), co może kompaktować glebę na mokrych polach.

Cena i utrzymanie: Droższy w zakupie (nowy Pronto 3 m to ok. 200-300 tys. zł, zależnie od wyposażenia) i serwisowaniu. Jeśli gleba ciężka lub dużo resztek, talerze mogą się zapychać.

Opinie: Niektórzy narzekają na wyższą cenę w porównaniu do prostszych agregatów (np. Kuhn Espro), ale ogólnie pozytywne dla bezorkowej.

Zalety i wady siewnika solo pneumatycznego 6 m

To maszyna tylko do siewu (bez uprawy), np. modele jak Amazone AD-P, Väderstad Spirit czy Horsch Avatar, ale solo – składana, lekka, z большим koszem (ok. 3000-5000 l).

Zalety:

Wydajność: Szerokość 6 m pozwala na siew ok. 4-6 ha/h (prędkość 10-15 km/h), czyli 2x szybciej niż 3 m. Z Twoim obecnym przygotowaniem gleby (trzybelkowiec + talerzówka) możesz siać solo po uprawie, co przyspieszy całość.

Lekkość i ciągnik: Lżejszy (ok. 2-3 t), więc 150 KM pociągnie bez problemu, nawet na słabszych glebach. Mniej kompaktuje, lepiej na mokro.

Większy kosz i logistyka: Duży zbiornik na ziarno (np. 4000 l+), idealny do Twoich potrzeb – rzadziej dosypujesz. Pola blisko, więc transport nasion nie problem.

Opinie rolników: Na forach jak AgroFoto użytkownicy polecają solo 6 m pod podobne moce (np. pod 155 KM), bo pozwala szybciej obsiać areał bez szerszego agregatu. Chwalą prostotę, niskie koszty utrzymania i uniwersalność – dobry do pszenicy, soi, QQ (z adapterem). Mniej awaryjny niż kombajny uprawowo-siewne.

Wady:

Dwa przejazdy: Musisz najpierw uprawić (Twoim trzybelkowcem/talerzówką), potem siać – więcej czasu ogółem, jeśli gleba wymaga głębokiej uprawy. W bezorkowej to nie zawsze problem, ale po soi czy QQ resztki mogą wymagać dodatkowego przygotowania.

Jakość na nierównościach: Bez wbudowanej uprawy może być mniej precyzyjny na nierównej glebie. Brak opcji nawożenia w jednym (chyba że model z aplikatorem).

Cena: Nowy 6 m pneumatyczny to ok. 150-250 tys. zł, ale tańszy od zaawansowanego agregatu. Opinie: niektórzy skarżą się na zużycie części (np. redlice), ale ogólnie tańszy w eksploatacji.

Opinie: W dyskusjach rolnicy podkreślają, że solo 6 m to krok do większej efektywności, jeśli uprawa jest osobna, ale nie zastąpi agregatu w systemach minimalnej uprawy.

Moja rekomendacja

Jeśli priorytet to minimalizacja przejazdów i "wszystko w jednym" (brak czasu na osobną uprawę): Idź w agregat 3 m jak Horsch Pronto. Pasuje do Twojej bezorkowej, mocy ciągnika i upraw (pszenica, soja, QQ). Oszczędzisz na czasie ogólnym, zwłaszcza jesienią po soi. Z artykułów branżowych wynika, że takie maszyny zwiększają efektywność o 20-30% w porównaniu do oddzielnych operacji.

Jeśli chcesz maksymalną prędkość siewu i masz dobre przygotowanie gleby: Siewnik solo 6 m będzie lepszy – podwoisz szerokość, szybciej obsiejesz, a Twój obecny park (trzybelkowiec) wystarczy do uprawy. Z forów wynika, że pod 150 KM to optymalne, a wydajność rośnie znacząco na małych odległościach pól.

Ostatecznie, przetestuj demo maszyny u dealera (np. Horsch czy Amazone) na swoich polach – to najlepsze. Jeśli masz więcej detali (gleba, areał, budżet), mogę bardziej spersonalizować. Powodzenia z decyzją!

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

mam dylemat,.nie mam z kim porozmawiac, a chce podjac pewna decyzje. raczej uprawiam bezorkowo wszystko, jak to bedzie dalej sie zobaczy. baza jest obecnie talerzowka, trzybelkowiec, siewnik. po soi sieje pszenice, wjezdzam trzybelkowcem z daszkowym i sieje malym traktorem z siewnikiem amazone d8 talerzowym. na wiosne idzie qq i soja, ,ktora wiosna poprzedzam trzybelkowcem ,talerzowka i siew. mam zamiar kupic jakis siewnik z wiekszym koszem by nie dosypywac ciagle ziarna, pola mam najdalej 3 km. zastanawiam sie czy zainwestowac w agregat uprawowo-siewny 3 m, np horsh pronto 3 m, bo wiekszego nie pociagnie moj traktor, nawet jesli kupie taki 150 km, albo w siewnik solo pneumatyczny, np 6m. chce sobie przemodelowac park maszynowy z powodu braku czasu. jak wy oceniacie siew solo, a jak zestawem?

To ile ty masz tego polska że takie przemyślenia nad siewnikiem 6 metrowym ? 

Zależy jakie ma kto ziemie , ale chyba nic lepszego niż uprawowo siewny w jednym przejezdzie nie wymyśli się 

Opublikowano
38 minut temu, mysza103 napisał(a):

To ile ty masz tego polska że takie przemyślenia nad siewnikiem 6 metrowym ? 

Zależy jakie ma kto ziemie , ale chyba nic lepszego niż uprawowo siewny w jednym przejezdzie nie wymyśli się 

Pewnie chce jak będzie jechał do roboty to pojedzie traktorem w jedną stronę i zasieje połowę  , a po robocie wróci i posieje resztę 

• Haha 2
Opublikowano

u mnie też stronki bardzo nisko, z kukurydzą podobnie jak pisane wyżej.... 

Co do horscha maszyny twarde ale niektóre rozwiązania to już polskie grzmoty lepiej pomyślane...Mam siewnik horscha i drugiej maszyny z tej firmy napewno już nie kupie

Opublikowano

u mnie strązczki nisko, ale tego roku nie przeszkadza, bo pole wyrównane i wszystko jak na stole. Heder 5-8cm od ziemi i lecimy z tematem, szkoda, ze ulewy bo już koło 18 wrzesnia chcielismy zacząć a tu klops i przesunięcie o dobre kilka dni.

Opublikowano

nie , akurat 6 m nie jest idealny, mi pasuje najlepiej 5 m, a sa tez 4 m, zawieszane albo ciagne. 6 napisalem by uzmyslowic roznice. moze to sie wam wyda dziwne, ale czas to jedno, a brak mozliwosci to drugie. Niby tylko 3 km, ale poki ojciec jeszcze daje rade dowiezie mi zboze. Samemu g...o bym zroil. Jezdzilbym jak idiota, albo najpierw dowiozl bym nasiona traktorem, potem rower, potem siewnik, potem znowu rower by to posciagac. Wkurza mnie to wszystko, dlatego musze cos sobie poustawiac. Czesto komus cos wydaje sie dziwne, bo dla niego jest to dziwne, ale dla kogos innego moze byc koniecznoscia.

Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał(a):

do horscha maszyny twarde ale niektóre rozwiązania to już polskie grzmoty lepiej pomyślane...Mam siewnik horscha i drugiej maszyny z tej firmy napewno już nie kupie

A co kolego  polecisz ?

Ja mam amazone d7 redlice stopkowe  i chcę zmienic  na agregat uprawowo siewny aby 1 przejazdem załatwic

Ciągnik te 140 km ma

Teraz xzy zostac przy amazone 

Moze potinger z aerosem czy  vitasem

A moze khun sitera czy venta

Czy lemken 

No I czy lepiej do srednich gleb na bronie widowed czy tez na talerzach wystarczy?

Opublikowano
Godzinę temu, slavik80 napisał(a):

A co kolego  polecisz ?

Ja mam amazone d7 redlice stopkowe  i chcę zmienic  na agregat uprawowo siewny aby 1 przejazdem załatwic

Ciągnik te 140 km ma

Czy lemken 

No I czy lepiej do srednich gleb na bronie widowed czy tez na talerzach wystarczy?

Jaki ciągnik? Bo z udźwigiem może być problem. Talerzowe siewniki nadbudowane są mega ciężkie. 

Opublikowano
24 minuty temu, maniekc360 napisał(a):

Jaki ciągnik? Bo z udźwigiem może być problem. Talerzowe siewniki nadbudowane są mega ciężkie. 

Valtra n 135

Na prospektach  diler zapewnial  ze Valtra g125 dsje radę z 3 m agregat uprawowy siewny amazone na bronie aktywnej.

Niby udzwigu to ma  miec  5 ton

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie , akurat 6 m nie jest idealny, mi pasuje najlepiej 5 m, a sa tez 4 m, zawieszane albo ciagne. 6 napisalem by uzmyslowic roznice. moze to sie wam wyda dziwne, ale czas to jedno, a brak mozliwosci to drugie. Niby tylko 3 km, ale poki ojciec jeszcze daje rade dowiezie mi zboze. Samemu g...o bym zroil. Jezdzilbym jak idiota, albo najpierw dowiozl bym nasiona traktorem, potem rower, potem siewnik, potem znowu rower by to posciagac. Wkurza mnie to wszystko, dlatego musze cos sobie poustawiac. Czesto komus cos wydaje sie dziwne, bo dla niego jest to dziwne, ale dla kogos innego moze byc koniecznoscia.

Nie daleko ode mnie ma na sprzedaż już od dłuższego czasu zestaw 4 metrowy ciągany junkarri maestro. Chyba też dla kverneland robili. Coś koło 100 tys za niego wołał. Może takie coś Cię zainteresuje. 

Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

Rozumiem Cię. Ale ja poszedłbym w ciągany zestaw upr siewny 3m jak dobrze poszukasz to 700kg spokojnie zmieścisz a nawet więcej 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, slavik80 napisał(a):

A co kolego  polecisz ?

Ciągnik te 140 km ma

Czy lemken 

Ja nigdy nie zrezygnuje z pneumatycznych siewników, zbiornik centralny jest super do zasypu z big bagów których tylko używam i wysiewa rzepak do końca-to 2 najlepsze zalety, do tego łatwe czyszczenie i brak przekładni wysiewu. 15 lat siałem accordem i jest to prosty i dobry siewnik, teraz mam vente i jest jeszcze lepij pomyslany niż accord.

Edytowane przez JD1052
  • Thanks 2