Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze ze sprzedałem początkiem maja po 2700 , no tak na stronie agroloku jest po 1700 zł pewnie mają konkretne dostawy z Ukrainy  

dwa lata temu 2020 w żniwa sojowe cena zaczynała się od 1400 zł i codziennie rosła do 1600 małopolska ale były nisze koszty produkcji  

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy z 40 % to soja było by więcej tylko ze jest trochę gospodarstw co mają krowy i sieją kukurydze na kiszonkę ale są tacy ze mają 3 ha pola i tez sieją soje np : 40 arów   

Edytowane przez przybyslawice5211
Opublikowano (edytowane)

W sobotę zerkałem na agrolok to była po 1900zł/t soja. Niby sobie nawet ładnie rośnie na polu, nawozu stosunkowo nie dużo poszło, ale czy wyjdzie ostatecznie finansowo dobrze to nie wiem :D Zeby chociaż porównywalnie do jeczmienia jarego to i tak super, biorąc pod uwagę fakt fajnego stanowiska na pszenicę w przyszłym roku

A jak z przechowywaniem soi? Jak ma te 12-13% wilgotności nic się nie dzieje? Ciężko trafić z pogodą żeby zebrać soję o takiej wilgotności?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
36 minut temu, Roxer napisał:

A jak z przechowywaniem soi? Jak ma te 12-13% wilgotności nic się nie dzieje? Ciężko trafić z pogodą żeby zebrać soję o takiej wilgotności?

Spokojnie możesz przechować gdy ma 13%.

Ja taką miałem nasypałem do baga i wiosną wysiałem. Wszystko przetrwało i powschodziło w polu. 

Opublikowano

Podobno soja jest po 1600 netto i spada i nikt nie chce kupować ja zakładam że jeszcze spadnie chyba że będzie można sprzedać na port to pojedzie do USA i tam jest drogo 2400zl na nasze wszystko przez ukraińskie ziaro i chytrość firm cwaniaków co chcą się nas okradać 

Opublikowano (edytowane)

Będziemy sprzedawać zamiast ekogroszku jak tak dalej pójdzie....

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Na dzień dzisiejszy Agrolok 1600 cena loko gospodarstwo 100 km od siedziby

Opublikowano (edytowane)

No inne dziedziny gospodarki najpierw robią kalkulację tak żeby wyszedł choćby minimalny zysk, a nam pozostaję nadzieja... Choć tu nie czepiał bym się soi, to aktualnie dotyczy każdej gałęzi rolnictwa i nie tylko, taki system. W rolnictwie zysk zależy od dotacji,.. Robi się to co aktualnie jest dotowane najbardziej i tu pewnie soja jakoś tam wypada na tle reszty...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

To dlaczego płaci 1700 netto, skoro cena w portach 3 tys netto ? ktoś tu kogoś robi w wała

To proste zysk musi być  tylko ten zysk przestaje być zyskiem a lichwa złodziejstwo i my się na to godziny bo jak kiedyś to powiedział Sawicki "jesteśmy FRAJERAMI"

Opublikowano

Nie do końca tak jest pełen brzuch wyborców i zbicie inflacji okazało się ważniejsze od jakiś pół miliona rolników, bo tyle tak naprawdę jest. Czy taki Agrolok na tym zyska, raczej nie bo tak zarobił trochę na soi, trochę na środkach produkcji, a tak pojedzie gotowa soja z UA z pominięciem rolników ale też Agroloku prosto do największych korporacji

Opublikowano

Witam, 

Soja odchwaszczana powschodowo Corum, ale niestety komosa biała uciekła. Panowie czy jest jeszcze możliwość żeby zwalczyć tą komosę? 

IMG_20220629_202427.jpg

IMG_20220629_202324_1.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, suffeks napisał:

agrolok nie kupuje od ua bo tam mają GMO a agrolok bada czy jest GMO 

poniżej pic dzisiaj wysiew 50kg

20220629_174234.jpg

Co wy tak Bronice tej firmy przecież śruta sojowa jest po 2600 a soja po 1600 a gdzie olej ten kosztuje 8000 proszę policzyć ile zarabiają to nie uczciwe 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Zodiax napisał:

ile zarabiają to nie uczciwe 

A gdzie jest uczciwie, nigdzie, ostatnio najtańszy makaron w promocji, w Stonce, kilogram ok 20 zł, kilogram pszenicy w skupie ok 1,5 złotego

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mtz_820
      Orientuje sie ktos z was jakie sa ceny sruty rzepakowej?
    • Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,

proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.

21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

Do zobaczenia i usłyszenia*!

Zespół AgroFoto.pl & BASF

*Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze

Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?

W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.

Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).

Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).

Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.

Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).

Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.

Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE

http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ

http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4

http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez Darkos
      Witam. Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej pt. "Wpływ Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 na rolnictwo w Polsce". W związku z tym bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Informacje z niej uzyskane bardzo mi pomogą. Ankieta jest anonimowa. Jeśli ktoś będzie ją wypełniał w czyimś imieniu, np. taty lub mamy to proszę pamiętać, aby wstawiać ich dane tj. wiek, wykształcenie itp. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wypełnienie ankiety. Jeśli ktoś miałby możliwość to prosiłbym o przesyłanie ankiety do znajomych. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1cSBTEl2wGzj-AvKmHrnjmGD7KYtKSNR4044wSnJ6jKc/viewform
    • Przez kozik91
      Ostatnio przeczytałem o cenach zbóż, i to jak wyglądamy na tle innych krajów UE.
      Powiem, że nie wyglądamy najgorzej do porównania za tonę pszenicy mamy 180 Euro a Niemcy mają 172, Słowacja 147 Euro za tonę, natomiast Wielka Brytania ma 266euro za tone. Nie mamy największych stawek ale też nie najmniejsze. Jak Wy oceniacie ten poziom?
    • Przez 3Perkins
      Witam wszystkich Agrofotowiczów jak w tytule chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was może zawierał taka umowę z AgroYoumis na reprodukcje nasion soi, a jeśli ktoś zawierał to jak wyglądało postępowanie po zawarciu umowy firmy i czy firma wywiązała się z danej umowy??
      Zamierzam zawrzeć taką umowę z AY i zapytac o wasze opinie na temat AgroYoumis
  • Dodaj nową pozycję...
v