Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tiff też pojęcia nie mam bo w fasolach to chyba raczej nieprzydatne bo kręci, no właśnie, on kręci a nie pali nawet chwasty tak że nie "dosumuje" się do tego parzydła co tę soję pognębiło a czy sens ekonomiczny ryzykować wylanie środka w plantację która może plonem kosztów zbioru nie zwrócić to już nie moja loteria i ja skreślać typów w niej się nie podejmuję.
Nie wiem ani ile ten tiff kosztuje i czy można sobie na wszelki wypadek co by bodaj chwasty dobił?..
z fasolowej praktyki wiem że w ciągu tygodnia do dziesięciu dni okaże się co przeżyje a co uschło i jeśli byś musiał decydować o przesianiu plantacji to czy ten tiff nie zawezi opcji wyboru ew roślin zastępczych bo soi w czerwcu? raczej tego już nie zbierze nawet jeśli... chociaż jakiedys na próbę trzeciego odm Progres posiałem i wyszła do końca września

nie wiem i tyle wszak swoje fasole wzdłuż i wszerz obeszłem i też nie wiem czy ... chociażnie, ja żadnych chwastów nie muszę dobijać bo jednk ta doglebówka je załatwiła a siarczan magnezu jakie 6-7 kilo/ha nie majątek a może odważę się tylko 5 to tym bardziej a co mi z tego wyjdzie też nie wiem

Opublikowano
1993michal napisał:

3l boxer 0.25 buzzin (metrybuzyna 700g) 0,2 Command. Przedplon to jęczmień ozimy pryskany expert+ legato. Tak dzieje się na jednym kawałku narazie tylko niewielki plac taki spalony. możliwe jest że doglebówka zaczęła działać? po 3 tygodniach od siewu spadł deszcz i to dość obfity. część chwastów żółknie część zielona w najlepsze.

wg mnie to metrybuzyna paruje, dostała wody a teraz gorąc i parzy rośliny. Tego to nie wiem czy utratuje ale jak masz na innych roślinach zaczątki to polecam algi mi w ubiegłym roku pomogło w fito w grochu. https://allegro.pl/oferta/agrarius-naturalny-plon-xm-nawoz-dolistny-1l-15559969671

Opublikowano

po metrybuzynie nie mialem nigdy klopotow, oprócz nadmiaru chwastow😀 chlomazon za to potrafi mocno wplynac na mlode rosliny. zrobia sie takie karlowate, a loscie sciagniete. w 2022 roku dalem 280 g metrybuzyny+1 li pendimetaliny +0.25 commanda 460. wczesniej dawalem go nawet z prosulfolarbem i metrybuzyna, ale mniej i nic nie bylo. wracajac do feralnego roku, soja wzeszla, ale dlugo stala, taka zmeczona, pomarszczona.dopiero w lipcu odzyla i zaczela rosnac. 2-3 tyg opoznienia miala. chlomazon mozna dawac,ale malo.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Soja to nie jest fasola. O ile odmiana nie jest wrażliwa ( tym akurat firmy nie chcą się chwalić, trzeba męczyć ) to metrybuzyna jej nie szkodzi. O wiele wiele prędzej pendimetalina. Tak jak nie rusza jej imazamox, ale bentazon już działa hamująco.

Ja daję 0,2 480tki commandu i jest ok. Co prawda było by o wiele lepiej gdyby był dostępny w formulacji CS ale na Polskę idzie zwykła tylko. Tak to dostępny jest tylko mocno wątpliwej jakości boa cs.

23 godziny temu, witejus napisał:

Ktoś wie dlaczego jedna roślina taka zdeformowana a drugie obok rosną normalnie?Czy to może być efekt działania mezotrionu, który był stosowany w kukurydzy ostatnie trzy lata?czy też doglebówki Plateen w dawce 20% niższej od zalecanej?czy też jest to efekt suszy trzytygodniowej? Dodam że wyrwałem kilka takich zdeformowanych i nie widać  żadnych oznak choroby, robaków

Możliwe że jest nagromadzone w glebie. Ja na próbę posiałem kawałek po rzepaku. Raz żeby zobaczyć jak to wyjdzie po rzepaku. Dwa jak reaguje na stanowisko po aminopyralidzie. Według etykiety Belkar i Kliper ( zawartość aminopyralidu i tak dużo mniejsza niż np navigator) rozkłada się w trakcie okresu i nie stwarza zagrożenia na dla roślin następczych. Ale soja też się tam trochę męczy. 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

no cokolwiek za późno na chlomazony nawet jeśli i rajskimi ptakami bełty na nich se ponazywają gdy soja już powschodziła i teraz taki boa może co najwyżej na biało ją zrobić w końcowym efekcie na szaro i soję i plantatora xD a siewy soi dopiero pod koniec maja to w polskim klimacie cokolwiek słaby pomysł no chyba żeby komu zdarzyła się konieczność przesiewki. a i tak w jednym sezonie tej samej substancji czynnej a zwłaszcza tak trwałej w glebie jak chlomazon na tym samym polu wolał bym nie dublować nie ważne czy formulacje na niej mają setkę różnych nazw przecież tego samego
akurat chlomazon jest typowo zaraz posiewny i o ile inne doglebówki i tużprzedwschodsowo bywają nawet skuteczniejsze to nie tyczy to chlomazonu, jedynie fitotoksyczność jego wzrasta im bliżej wschodów a zatem później po siewie zaaplikowany
no i jest w miarę dobrze działający i w suszę oczywiście tylko na to na co ma zadziałać, szarłatu wcale a komosy ledwie co ruszy i sam to za mało, trzeba uzupełniać innymi czy w doglebowych tankmiksach czy w nalistnych  osobnych zabiegach typowo powschodowymi bo po samym akurat soja najczęściej przepadnie w chwastach ciepłolubnych zanim nawet zakwitnie :D

jedno co jeśli w sklepie został to i pięcioletni podziała bo trwałe to jak diabli i chyba że jaki nośnik fatalny i się ... nie wiem; zgalarecieje, zaschnie czy skrystalizuje ale to nośnik nie chlomazon decyduje o terminach przydatności

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jahooo napisał:

paruje raczej command, deszcz wybija go z gleby

po chromazonie inne objawy, na pewno nie spalenie tak dużej rośliny w dwa dni, pierwsze zaczęłaby żółknąć, np tak samo jak przytulia (chromazon stosujemy głównie żeby ją zwalczyć) jak jest już większa to pierwsze od końcówek zaczyna żółknąć następnie obumiera.

Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

po metrybuzynie nie mialem nigdy klopotow, oprócz nadmiaru chwastow😀 chlomazon za to potrafi mocno wplynac na mlode rosliny. zrobia sie takie karlowate, a loscie sciagniete. w 2022 roku dalem 280 g metrybuzyny+1 li pendimetaliny +0.25 commanda 460. wczesniej dawalem go nawet z prosulfolarbem i metrybuzyna, ale mniej i nic nie bylo. wracajac do feralnego roku, soja wzeszla, ale dlugo stala, taka zmeczona, pomarszczona.dopiero w lipcu odzyla i zaczela rosnac. 2-3 tyg opoznienia miala. chlomazon mozna dawac,ale malo.

Nigdy nie dawałem więcej jak 0,15 command i 200g metrybuzyny, za to pendimetaliny 1,5l

Opublikowano
10 godzin temu, STIG13 napisał:

O wiele wiele prędzej pendimetalina. Tak jak nie rusza jej imazamox, ale bentazon już działa hamująco.

W ,,instrukcji obsługi" odmiany Comandor pisze żeby nie stosować pendimetaliny.

Jeśli bentazon działa hamująco, to po co co go mieszają z imazamoksem, np Corum?

10 godzin temu, STIG13 napisał:

Możliwe że jest nagromadzone w glebie.

Na pewno są w glebie resztki mezotrionu i nikosulfuronu i jeszcze pewnie terbucośtam z trzech lat, tylko dziwne bo jedna jest pokręcona karłowata a obok w miarę zdrowa, normalna. A myślę że powinno równo palić na całym polu, anie punktowo, pasami czy placami.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, witejus napisał:

Na pewno są w glebie resztki mezotrionu i nikosulfuronu i jeszcze pewnie terbucośtam z trzech lat, tylko dziwne bo jedna jest pokręcona karłowata a obok w miarę zdrowa, normalna. A myślę że powinno równo palić na całym polu, anie punktowo, pasami czy placami.

o masz
jeszcze ma pretensje że Mu nierówno i nie wszystko zniszczyło

a i terbutyloazyna jest z tych trzech wymienionych najmniej toksyczna dla motylkowych i nawet kiedyś z terbutryną była zalecana do ich odchwaszczania w środku Topogard.

Nie chce mi się kopać w opisach szczegółowych działania, wnikania i kumulacji substanczi czynnych w różnych organach roślin bo wiele substancji czynnych bezpośrednio w glebie się rozkłada tak jak piszą na tych etykietach a nawet zawsze jest owo sakramentalne - "w glebie" tylko jakoś nikt nie pisze jak zanikają substancje czynne w resztkach pożniwnych bo nawet w pięć siedem dni zanikający w glebie glifosat w słomie i rok toksyczność dla roślin zachowa a amino czy chlopyralid zanim ta słoma się całkiem nie rozłoży do form mineralnych.

powiem tak - być może jak byś słomę (czy jak to zwać) z kukurydzy zmielił na trociny i równo wymieszał z glebą to by równiej i tę soję poniewierało

tak - wiem - nie ma się z czego śmiać i głównie po to jeszcze raz się odezwałem tutaj by powtórzyć co wszędzie gdzie się da powtarzam - rolnictwo to nie eksces jednoroczny; to rodzaj układanki rodzaju Kostki Rubika gdzie jeden rok to tylko jedno przesunięcie i układając płodozmian trzeba uwzględniać też i środki ochrony pod kątem roślin następczych i roślin motylkowych oraz psiankowatych co do zasady nie umieszczać bezpośrednio po odchwaszczanych amino i chlopyralidem a Twój przypadek pokazuje że motylkowych i mezotrionem i z wielu skutecznych, być może najskuteczniejszych z możliwych substancji w jednej plantacji trzeba zrezygnować jeśli po niej planowana jest jakaś roślina szczególnie na nie wrażliwa.

Mam przypadek u znajomych gdzie w trzy lata ten czwarty po dwukrotnie danym Lontrelu w dawce 0,4l/ha nadal na pasie tak potraktowanym kręci fasolę i aż się kiedy przejadę choć daleko by to zobaczyć z bliska czy rzeczywiście pokrywa się to z tym paskiem kiedyś cebuli w której tak usiłowano walczyć z jakimś chwastem z rodziny krzyżowych :P
inna sprawa że nie chce mi się wierzyć czy to tylko owe 0,4l tego Lontrelu tam było zwłaszcza w poprawce skoro pierwsza próba nic nie dała ;)  tego chwastu był dywan zwarty na jakieś pół metra wysoki i nawet nie wiem co to było bo nigdy wcześniej ani później tej rośliny nie widziałem ale jednoznacznie była z rodziny krzyżowych i zapewne przyorane te chwaściory jeszcze do tej pory się w pełni nie rozłożyły a przy tych stężeniach to....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Część. Jestem świeży w uprawie soi. Czy stosował ktoś w soi mieszaninę Corum 0.7l, plus Benz 0.5l, plus kemiron 0.25l. tak doradzili w sklepie na szarłat. Stosował ktoś? Nie przypali soi? Pozdrawiam.

Opublikowano
Hubert10624 napisał:

Od jakiej fazy soji można stosować tifensulfuron? Doglebówka ze względu suszy, puściła trochę rzepaku i rumianu, i chciałem to poprawić tiffem niż od razu stosowac Corum

jechać jak tylko się da 0.12 -0.15 tiff.

Opublikowano

doszliśmy do stwierdzenia, że bentazon hamuje soję. U kolegi soja po bentazonie zawsze wyraźnie niższa, tifensulfuron nie robił takich numerów. Jaki dodatni efekt byłby, po dodaniu do tifensulfuronu zamiast bentazonu, imazoksymu?

Opublikowano
8 minut temu, Decx napisał:

Część. Jestem świeży w uprawie soi. Czy stosował ktoś w soi mieszaninę Corum 0.7l, plus Benz 0.5l, plus kemiron 0.25l. tak doradzili w sklepie na szarłat. Stosował ktoś? Nie przypali soi? Pozdrawiam.

Efekt po 0.12 tiff+1l benz to jest to samo miejsce 10dni od zabiegu, szarłat wyczyszczony.

20240528_104037.jpg

20240518_200927.jpg

Nawet ostrożeń podpalony, co wydawało mi się niemożliwe.

20240528_095342.jpg

Opublikowano (edytowane)

a gdzie on tam

47 minut temu, Grzechooo napisał:

ostrożeń podpalony

to tylko bentazon z benza trochę go "zawstydził" za jakie dziesięć dni puści
to się nazywa ostrożeń bentazonem popalony
AP1GczPetLnxusCBTETJYMkbTwJvd6HVGkD_5jhM

ale soja nie ma szans takich dawek i ilości zabiegów bentazonem wytrzymać co fasola

no chyba że tiff jako sulfonamid podobnie zadziała jak rimsulfuron w ziemniakach czy kukurydzy i pokręci jeszcze bodziactwo to co innego, już nie będzie rosło a na pewno nie tak szybko jak soja tylko jakieś za sztywne liście i proste mają aby co tifensulfuron tu tam coś od siebie dołożył

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, Grzechooo napisał:

Nawet ostrożeń podpalony, co wydawało mi się niemożliwe.

No rewelacja, a ta mikstura da radę chwastnicy i komosie,powojom wszelkich odmian?

1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeszcze ma pretensje że Mu nierówno i nie wszystko zniszczyło

No nie, nie pretensje tylko mnie to zastanawia dlaczego.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

układając płodozmian trzeba uwzględniać też i środki ochrony pod kątem roślin następczych i roślin motylkowych

Otóż szanowny kolego do kwietnia nawet nie myślałem o soi bo nie wiedziałem że blisko jest skup i można zawrzeć kontrakt, decyzja o sianiu soi zapadła w ostatniej chwili z powodu że dołożyłem do interesu, tzn kukurydzy.

Opublikowano (edytowane)

oj to fatum tej kukurydzy jeszcze nie odpuściło

przesadny refleks bez rozpoznania w rolnictwie szkodzi i można się o własny cień rozbić ;)

bez urazy bo i ja mam pełno szram i siniaków na wspomnieniach nie takich jeszcze błędów :)

13 minut temu, witejus napisał:

No rewelacja, a ta mikstura da radę chwastnicy i komosie,powojom wszelkich odmian?

za wyjątkiem komosy - nie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
59 minut temu, Grzechooo napisał:

jechać jak tylko się da 0.12 -0.15 tiff.

Tylko jest taka sytuacja, że niektóre rośliny dopiero wychodzą, nie zaszkodzi im? Wschody nie rozpieszczają :/

Opublikowano
4 godziny temu, witejus napisał:

W ,,instrukcji obsługi" odmiany Comandor pisze żeby nie stosować pendimetaliny.

Jeśli bentazon działa hamująco, to po co co go mieszają z imazamoksem, np Corum?

Bo jako rynek mamy ograniczone środki. Czysty imazamox dopiero drugi rok. W Niemczech wcale nie proponują bentazonu o ile nie trzeba. Tylko pulsar, harmony lub ich mieszanina.

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

bez urazy

Nie mam do ciebie żadnej urazy ani do nikogo,  bo teraz pluję sobie w brodę że zbytnio się pospieszyłem z tą soją, pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, bo chyba wyjdę na tym jeszcze gorzej niż na kukurydzy w ub roku.

Może jakbym wcześniej , przed siewem wiedział to co wiem teraz, tzn że mezotrion, nikosulfuron zabije soję w następnym roku to pewnie bym zasiał kukurydzę.To takie usprawiedliwianie przed samym sobą.

Jeszcze na koniec, powiedz czy pokropić Corumem tą pogiętą soję i dobiję ją do reszty czy czym innym co nie zawiera bentazonu, chwasty to głównie chwastnica, komosa, trochę różnych odmian powojów, szarłatu i pojedyncze innych gatunków.

6 minut temu, STIG13 napisał:

Bo jako rynek mamy ograniczone środki. Czysty imazamox dopiero drugi rok. W Niemczech wcale nie proponują bentazonu o ile nie trzeba. Tylko pulsar, harmony lub ich mieszanina.

To powinno być ostrzeżenie że bentazon hamuje wzrost, jest fitotoksyczny dla soi, a ja nie znalazłem słowa ostrzeżenia na etykiecie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, witejus napisał:

odmian powojów

powój polny na polach uprawnych nie ma odmian i zapewne mylisz go z rdestem powojowatym a ten i owszem corum czy nawet co.. szlag mnie trafi na tym windowsie, muł nie komputer na tym syfie, czekaj, zaraz przełaczę się na linuksa i dokończę

tenże tifensulfuron metylowy ma rdestówkę powojowatą (za moich czasów z męska rdestem powojowatym zwaną) e średnio wrażliwych a bentazon z benza toto nawet nieźle pali i najczęściej po jednym zabiegu litrową dawką w fasolach wyczyścił sam bentazon.
Jeśli tifensulfuron tak szarłaty u @grzechoo załatwił pospołu z benzem to Jego ja sam bym pytał czy jakie co mniejsze soje , później wzeszłe (zawsze się jakiś maruder trafi) czy odczuły te dawki co podał czy nic na soi nie widać z oparzeń/pokręceń?
 chwastów wieloletnich dwuliściennych i skrzypów zarówno w fasoli jak i soi liczyć na zwalczenie pełne to naiwność i płonna nadzieja a codo progów fitotksyczności dla soi substancji używanych w fasoli nie do mnie bo ja mogę jakich durnot nadoradzać bo jednak całkiem różnie się to rozkłada w tych dwu roślinach i ja fasolę mam praktykę soi - zero

a trawy wszelakie akurat ani tiff ani benz nie rusza i od tego jest grupa środków osobna do wyszukania z hasła - graminicydy i nic tylko przebierać bo jest ich od groma i soja chyba nawet mniej podatna na chlorozy po graminicydach niż fasola co i te chlorozy niczym groźnym nie są bo i fasola szybko z nich wyrasta. bardzo duża bariera selektywności aby udało się graminicydem uszkodzić rośliny dwuliścienne byle ich zbyt młodych nie oparzyć samym faktem zabiegu bo i czysta woda może no i taka plamka chlorozy na jedynym z dwu liścieni jakie ma maleńka siewka o połowę szanse przeżywalności obniża i tylko nazbyt młodych dwuliściennych unikać graminicydami to i perz zero problem, nawet na nieco podrośnięte trawy lepiej działają

Edytowane przez dysydent