Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

pstaszek napisał:

Sprawdzałeś czy w środku łodygi niema jakiegoś szkodnika?

szkodników brak. Korzeń zdrowy. Zobaczymy czy choroba będzie się rozprzetrzeniac. Jeśli nie to był grzyb. Jeśli fungicydy nie zadziałają w ogóle to chyba jakiś wirus. Nie wiem co o tym myśleć.

matik89 napisał:

czy stosował ktoś z was harmony jak soja kwitnie ?

mam problem z rdestem i chce go przyhamować

W kwitnieniu to dał bym spokój z herbicydami. Jeśli rdest już jest spory A pewnie taki jest to i tak mu nie wiele zrobisz A soja dostanie mocno.

Opublikowano

Jakie plony przewidujecie ? U mnie niewiem czy tone złapie. W porównaniu do tamtego roku to bardzo mało strączków i po 2 ziarka. Jedna czy druga odmiana to samo. Ale nie winie tego bo w sumie ona może 2 deszcze widziała a sucho w polu że masakra. No i wina ph bo niska jest . 2 lata temu było 4.5 ale co rok po 3t wale więc teraz obstawiam na ponad 5.. Chociaż tamtego roku na innych polach też przy ponad 5ph urosła ponad metr

Opublikowano

poniżej 6 ph nie ma sensu siać soi moim zdaniem. Dwa lata temu posiałem na 2 działkach. Jedna ph miała uregulowane A 2 5-5,5. Plon na połowę A wszystko było robione identycznie.

Opublikowano

Czy to objawy suszy?

na lepszej cięższej glebie jest gorzej, na lżejszej tego nie ma tylko miejscami zaczyna żółknąć z braku wody.

Powodem może jest zaskorupiona ziemia?

IMG_20190703_113919.jpg

IMG_20190703_113928.jpg

IMG_20190703_113902.jpg

Opublikowano

Z tego, co widzę to są ogniska, czyli placowo występuje, czyli to są na pewno objawy chorobowe zniekształcone liście wskazują, że może to być ””Mozaikę soi – objawia się zmianami barwy na liściach i strąkach oraz ich deformacją. Wirusy są przenoszone głównie przez mszyce, ale ich źródłem mogą być także nasiona.”” Gdyby było to pasami wzdłuż pola to mogłoby to być po chemii oczywiście na 100% nie wiem, co to za choroba kiedyś pisałem o tych objawach i zdjęcia wstawiałem miałem tego sporo, jeśli to choroba, czyli Mozaika soi to może się powiększać jak są na plantacji mszyce to będą zarażać następne rośliny a jeśli jest już po nalocie mszyc to powinien być spokój i reszta soi będzie rosnąc dalej.

Opublikowano

Jeśli u sąsiada jest też placowo a nie na całej powierzchni pola lub pasowo wzdłuż oprysku to na pewno nie jest to po chemii po oprysku niema objawów fitotoksyczności placowo pisali o tym też włosi jak im pokazałem objawy i że występuje to placowo to jednoznacznie powiedzieli, że to nie po chemii tylko choroba, jeśli stosujemy środek na całej powierzchni to fitotoksyczność musi wystąpić na całej powierzchni albo na zakładkach, czyli na uwrociach lub wzdłuż oprysku jak była zakładka chemia nie działa wybiórczo, więc nie będzie objawów placowych myślę, że to logiczne i niema potrzeby jaśniej tego tłumaczyć pisałem tu o tym swego czasu sporo.

Opublikowano (edytowane)

U sąsiada to zajmuje 90% uprawy, tylko brzegi pod miedzami i od drogi nie ma tego efektu. A soja wygląda jakby zwijała liście od podrażnienia , liście są jakby dodatkowo włochate

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Jeśli na całej powierzchni to mało prawdopodobne że to choroba w takim przypadku to po zastosowaniu oprysku na jedno liścienne Ja też pryskałem na jedno liścienne, ale 3 dni temu zobaczę czy na mojej soi też tak będzie dwie odmiany miały już strąki a trzecia ta późno siana jest w fazie kwitnienia pryskałem select super 120 EC w dawce 2l na 1ha

Opublikowano

Jest sens jeszcze sypać azot ? Z racji suszy nie sypałem go wcale . Mam kawałek na który rozlałem przedsiewnie rsm na 2 przejazdy i soja jak odcięta rośnie a akurat wczoraj popadało i zastanawiam się czy nie rozsypać tam gdzie jest bidna po te 100kg na ha saletry

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem zdjęcia soi po oprysku Selectem super 120 ec na jednoliścienne minął już więcej niż 1 tydzień i po oprysku na soi nie widać żadnych objawów fitotoksyczności a jak wspominałem soja siana w kwietniu miała już strąki, co jasno pokazuje, że Select super 120 ec jest bardzo selektywnym środkiem i nawet w późniejszych fazach rozwojowych nie uszkadza soi, czyli jest wart swojej ceny i polecam go jak ktoś ma problem z jednoliściennymi w późnych fazach rozwojowych soi Ja stosowałem najwyższą dawkę, czyli 2l na 1ha, ponieważ chwasty były już duże i było bardzo sucho bałem się, że niższa dawka nie zniszczy jednoliściennych chwastów.

Oczywiście nie należy pryskać w temperaturach powyżej 20 stopni i najlepiej wykonać zabieg rano jak rosa zejdzie a temperatura nie przekroczy 20 stopni.

Wieczorny zabieg nie do końca jest poprawny, ponieważ nawet jak temperatura powietrza spadnie to temperatura roślin w łanie nadal jest powyżej 20 stopni więc nadal jest możliwość uszkodzenia roślin takie jest moje zdanie i wynika ono z mojej praktyki oczywiście każdy zrobi jak będzie chciał.

IMAG0971.JPG

IMAG0974.JPG

Opublikowano

Nareszcie pada, co prawda żniwa dopiero zacząłem, ale deszcz jest bardzo potrzebny, więc niech pada inaczej soja czy kukurydza ziemniak buraki padłyby do końca a tak coś jeszcze może da się zebrać.

aezakmi666

To fakt soja, którą przesiałem po soi Obelix, czyli Erica dogoniła pozostałe, ale niema tylu strąków zawiązanych, co te siane wcześniej bynajmniej umnie tak jest oczywiście są to różne odmiany, ale na wszystkich sianych wcześnie jest więcej strąków i w Erica są pozostałości Obelix i on też ma więcej strąków niż siana 25 maja Erica czytałem, że soja jest roślina krótkiego dnia i dlatego żeby zawiązała więcej strąków trzeba ją siać wcześnie oczywiście ta siana później szybciej kiełkuje i rośnie, ale podobno nie wyda takiego plonu jak ta siana wcześnie, dlatego mówi się, aby soję posiać do 5 maja.

Oczywiście wiemy wszyscy, że wczesny siew ma swoje minusy, ale jest polecany ze względu na większe plony. Czyli żeby się przekonać czy tak jest to trzeba by było siać tą sama odmianę wcześnie do 20-25 kwietnia i w tym samym roku tą samą odmianę po 10 maja żeby zaobserwować czy będzie różnica w plonie inaczej pozostaje nam wierzyć w to, co piszą a jak wiemy nie zawsze piszą prawdę czy też rzadko, kiedy piszą prawdę, więc znów pozostaje nam sprawdzić na własnych polach, ale z tego, co zaobserwowałem w trym roku umnie to bardziej mnie przekonuje wczesny siew, bo uimnie dokładnie widać, że ta siana późno ma mniej strąków, mimo że wygląda bardzo dobrze powiedziałbym, że nawet lepiej niż te siane wcześnie to niema tylu strąków gdyby to była jedna z odmian sianych wcześniej to byłbym pewien, że późny siew wpływa niekorzystnie na zawiązywanie strąków.

Opublikowano

Dnia 29.07.2019 o 21:11, aezakmi666 napisał:

Jak wasze soje ? U mnie góra ładnie zawiązała ale ogolnie krzaki niskie . siana miesiac później praktycznie dogoniła tą wczesną.

Abelina siana 9 maja.

Susza nie pomaga, , ale zobaczymy jaki będzie plon.

20190731_101013.thumb.jpg.e9e6fb1595df8fe4ce75898d4e06cf81.jpg

Opublikowano

Tak wygląda soja dzisiaj pierwsze zdjęcie soja siana wcześnie zdjęcie ogólny widok następne zdjęcia to soja z bliska siana wcześnie widok strąków ostatnie 2 zdjęcia to soja siana 25 maja widok ogólny i widok strąków widać gołym okiem ze soja siana później wygląda lepiej, ale ma mniej strąków i przeważnie po 2 nasiona w strąku rzadko 3 a siana wcześnie ma więcej strąków i więcej strąków z trzema nasionami, co jasno pokazuje ze późny siew jest niekoniecznie dobry dla plonu.

IMAG0975.JPG

IMAG0978.JPG

IMAG0986.JPG

IMAG0987.JPG

IMAG0990.JPG

Opublikowano (edytowane)

Problem w tym, że to nie moja, dlatego napisałem, że każdy chciałby mieć taką soję.

Poza tym na tym polu są dwie odmiany i różnią się radykalnie od siebie pokazałem tą ładniejszą a dzisiaj wstawiam tą drugą na poprzednich zdjęciach widać tą słabszą soję jest jaśniejsza pokazuje to po to, aby pokazać jak duże znaczenie ma odmiana ta ciemniejsza jest na pewno późniejszą odmianą niestety nie wiem czyja to soja, więc chyba się nie dowiem, jakie to odmiany.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

Ja stawiam na różne odmiany, bo nie sądzę, aby jedną zaprawił a drugiej nie poza tym wyrwałem po 2 rośliny z każdej i na żadnej nie było brodawek, więc jak już to większa dawka azotu w tej ciemniejszej prawdopodobnie na tym polu siana po raz pierwszy, ponieważ jeżdżę tamtędy, co roku, co najmniej 2-3 razy i nigdy nie widziałem tam soi, więc przypuszczam, że jest na tym polu po raz pierwszy. Ale to wszystko tylko przypuszczenia najlepiej było by się dowiedzieć od właściciela, ale trzeba wiedzieć, kto nim jest.

Opublikowano (edytowane)

No i wyszło szydło z worka udało mi się porozmawiać z właścicielem a w zasadzie z Kierownikiem gospodarstwa soi jest 15ha i są 2 odmiany ta jasna to Abelina a ta ciemna to Pollux miałem Polluxa chyba 2016r na próbę wyszedł najpóźniej z wszystkich odmian (widać na zdjęciu Pollux po lewej a po prawej Amandine na 2gim zdjęciu Pollux dojrzały), które wtedy miałem, czyli miałem rację, co do tego, że to dwie odmiany i że jedna z nich musi być późniejsza. Poza tym soja niema brodawek a ciemna, dlatego że była zastosowana gnojowica na jesień a przedsiewnie polifoska z azotem. Część pola gdzie jest Abelina jest bardzo mozaikowata, co widać na zdjęciach a tam gdzie jest Pollux pole jest bardziej jednolite, dlatego niema widocznych przeżółknięć tak jak na Abelina.

Jak powiedział Kierownik gospodarstwa to, co widać na tej soi przeczy wszystkiemu, co piszą o dawaniu azotu pod soję Pollux bardzo pozytywnie zareagował na gnojowicę i nie tylko ma dorodne rośliny, ale też dużo strąków no i bądź tu mądry i pisz wiersze człowiek się uczy całe życie jak widać niektóre odmiany mogą pozytywnie zareagować na większą dawkę azotu.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

Od lokalnego sprzedawcy chemi dowiedziałem się że od paździenika wycofują desykaty typu reglone i podobne i nie ma zamiennika tej substancji więc robi się nieciekawie jak ktoś ma nierówno dojżała soje czy zachwaszczoną.