Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, grey6 napisał:

Jaki rejon. W takim wypadku może miałeś kontrole na miejscu o której nic nie wiesz. Protokoły do naszej gminy schodziły w lutym. Może do Ciebie dopiero dotrzeć. No kasa będzie raczej nie prędko. Onw pewnie też brak jeśli występowałeś?

Powiat kaliski. Jedyny protokół był w listopadzie po kontroli foto. 

Opublikowano
3 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

tia, kontrolą objęta cała gmina, miesiąc temu OR miał przesłać do BP wniosek po kontroli, dziewczyna która rozpatruje mój wniosek nie ma jeszcze tego wniosku gdyż nie obrobili go ci co się zajmują GISem, ponadto na razie robią wnioski bieżące a te pokontrolne będą robić na końcu.
Brawo PiS, z roku na rok coraz gorzej, aż boję sie odpalać ewniosekplus ;)

z jakiego regionu jesteś? Może moje biuro powiatowe jest lepsze w naliczaniu dopłat? Oby. 

A tak poza tym dlaczego zrzucać winę na PiS? Co oni mają do tego? Ja nie jestem za żadną partią polityczną, ale po co obwiniać władzę o to, że biura powiatowe działają opieszale?

Opublikowano
5 godzin temu, extrabyk napisał:

Zaliczki brak, ONW brak, decyzji brak ale jest pismo o odroczeniu sprawy do końca czerwca i jest wniosek z mapkami w wersji papierowej na ten rok....czyli kasa poszła na różne premie dla odchodzących i przychodzących a system elektronicznych wniosków definitywnie padł....a najlepsze są te ich pisma o odroczeniu sprawy...większość z moich znajomych to dostało bez względu na to czy ktoś miał kontrolę czy nie...ciekawe jak by tak rolnik do jakiegoś banku czy innej instytucji wysłał takie pismo z powodu braku środków na załatwienie sprawy :D

Nie chcę być złym prorokiem ale wszystko wskazuje na to,że w tym roku będzie jeszcze gorzej niż rok temu i wielu z nas kasy nie zobaczy nawet do końca czerwca...bo już w zeszłym roku ludzie dostawali we wrześniu czy nawet później a teraz może być tylko gorzej.

Jasne wielu z Was pewnie ze 100 osób i naet wiesz gdzie te pieniądze poszły no no

Opublikowano
3 godziny temu, skorka napisał:

Powiat kaliski. Jedyny protokół był w listopadzie po kontroli foto. 

No i tu jest pies pogrzebany. Życze kasy jak najprędzej. Zależy czyje na wierzchu będzie. Nam w lutym przysłali protokoły. To tak gminami lecą. A sąsiedzi jak  dopłatami wyglądają?  Miejmy nadzieje w kwietniu ruszą mi kasa potrzebna na pół maja. Żeby dali zaliczke jak trzeba to reszte niech se i do zimy trzemają. 10%tego co powinno być dali. Tylko za bydło.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

A tak poza tym dlaczego zrzucać winę na PiS? Co oni mają do tego? Ja nie jestem za żadną partią polityczną, ale po co obwiniać władzę o to, że biura powiatowe działają opieszale?

A kto rządzi w tym kraju? Nie PIS?  To ze biura powiatowe działają opieszale jest wypadkowa działań (prawa) rządu. Kiedy  naprawdę chca coś zrobić/zmienić  w prawie to potrafią w ciągu jednej nocy przegłosować ustawy i przepisy wykonawcze. Problem jest ze maja w d...  rolników.

Czy to jest normalne że nie wiesz z dokładnością chociażby 1 miesiąca kiedy dostaniesz kase?

Czy to jest normalne ze wszyscy mieli dostac zaliczki a mnóstwo osób nie dostało wcale albo jakies grosze i dalej czekają i nie wiadomo kiedy dostaną?

Czy to jest normalne że przez rok od momentu złożenia wniosku rolnik musi czekac na swoje pieniądze? W jakim innym biznesie tak jest? Maks to termin płatności 90 dni.

I wiele innych.

To nie jest normalne. Może na premie niech sobie poczekają do przyszłego roku...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Zasady wypłaty dopłat dla rolników ściśle wyznacza i kontroluje Unia Eurpejska. ARiMR jest tylko w tym przypadku agendą płatniczą i stosuje się ściśle do przepisów prawa stanowionego przez parlament i komisję europejską, a nasi posłowie mogą co najwyżej prędzej lub później dostosować nasze ustawodawstwo do unijnego. Stąd biorą się te wszystkie zawijasy z płatnościami. Ci, co pamiętają  komunę, niczemu się nie dziwią, też nie było żadnego łądu i składu w jej działaniach. Dziś ci sami komuniści rządzą w Brukseli i mamy to, co mamy. A polityczne rozdania i chore oszczędności są w każdej instytucji publicznej. Dziś narzekacie na ARiMR, jutro na NFZ, pojutrze na KAS

Opublikowano
1 godzinę temu, rafmax napisał:

A kto rządzi w tym kraju? Nie PIS?  To ze biura powiatowe działają opieszale jest wypadkowa działań (prawa) rządu. Kiedy  naprawdę chca coś zrobić/zmienić  w prawie to potrafią w ciągu jednej nocy przegłosować ustawy i przepisy wykonawcze. Problem jest ze maja w d...  rolników.

Czy to jest normalne że przez rok od momentu złożenia wniosku rolnik musi czekac na swoje pieniądze? W jakim innym biznesie tak jest? Maks to termin płatności 90 dni.

I wiele innych.

To nie jest normalne. Może na premie niech sobie poczekają do przyszłego roku...

Do wypłaty dopłat bezpośrednich nie ma nic kto rządzi. Idąc Twoim tokiem rozumowania pewnie w ARiMR powiatowym zmienił się sklad osobowy wraz z rządem PiSu. 

Muszę Cię zmartwić, nic się nie zmieniło od ponad 10 lat w moim ARiMR. Te same twarze. Tylko kierownicy odeszli na emeryturę (już chyba 2 za mojej kadencji). Pierwsze moje dopłaty dostałem w 2006 roku i też pod koniec czerwca. potem za kilka lat też pod koniec czerwca. Czy winę za to ponosi rząd? Guzik prawda.

Rząd mi nie płaci żadnych dopłat. 

Oglądacie ten TVN i naganiacie sobie tylko wrogość do ludzi. Ktokolwiek by to nie był. Radzę trochę odpocząć od TV i pomyśleć resztkami własnego mózgu.

Pozdrawiam.

• Thanks 1
Opublikowano

do rolników jesli nie chcecie czekac na dopłaty obszarowe nie składajcie wniosków bedziecie sie wysypiac i bedziecie szczęsliwi  i nie bedzie nie potrzebnych nerwów 

wiosna czas do pracy 

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, Bananek napisał:

Do wypłaty dopłat bezpośrednich nie ma nic kto rządzi. Idąc Twoim tokiem rozumowania pewnie w ARiMR powiatowym zmienił się sklad osobowy wraz z rządem PiSu. 

Muszę Cię zmartwić, nic się nie zmieniło od ponad 10 lat w moim ARiMR. Te same twarze. Tylko kierownicy odeszli na emeryturę (już chyba 2 za mojej kadencji). Pierwsze moje dopłaty dostałem w 2006 roku i też pod koniec czerwca. potem za kilka lat też pod koniec czerwca. Czy winę za to ponosi rząd? Guzik prawda.

Oglądacie ten TVN i naganiacie sobie tylko wrogość do ludzi. Ktokolwiek by to nie był. Radzę trochę odpocząć od TV i pomyśleć resztkami własnego mózgu.

Pozdrawiam.

Ty żyjesz na pewno w Polsce??,kujawsko-pomorskie 2015 wymienieni kierownicy wszystkich biur powiatowych

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, Bananek napisał:

Pozdrawiam.

Dokładnie jak piszesz ale jest grupa ludzi która nie może tego pojąć

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Pozdrawiam.

Nie chce dyskutować bo prawdopodobnie trafiłem na beton.

W skrócie: to jak działają poszczególne instytucje  które są nadzorowane przez rząd (ARIMR jest taką instytuacją) zależy tylko i wyłącznie od stworzonych przepisów prawny przez rządzących oraz kwalifikacji kadry zarządzającej daną instytucją, która jest z nadania politycznego. Dotarło?

Po co mieszasz tu ludzi na szczeblu biur powiatowych, nie wspominając o TVN?

Bez odbioru.

Aaaa i jeszcze jedno. Nigdzie nie napisałem że Pis jest zły i w nikim nie mam zamiaru wzbudzać wrogość. Uważam jednak ze obecna partia rządząca zaniedbuje rolników. chciałbym aby w polskiej wsi było rzeczywiście tak jak jest to przedstawiane w TV (propaganda).

Edytowane przez rafmax
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał:

Pozdrawiam.

Pracownicy biur powiatowych to oczywiście te same twarze od lat. Tak samo też pracują i tak samo są raczej przyjaźni i pomocni gdy rolnik ma jakiś problem i chce coś się dowiedzieć czy wyjaśnić. Jednak kierownicy są zmieniani za każdą zmianą opcji politycznej w kraju a to oni tak naprawdę powodują przyśpieszanie lub zwalnianie działania całego biura. To,że jest taki poślizg z wypłatami wynika tylko i wyłącznie z tego,że kasy, którą powinniśmy już dostać najzwyczajniej w świecie nie ma...nie wiadomo na co poszła ale na coś poszła i teraz grają na zwłokę wysyłając dziwne pisma w nadziei, że do czerwca jakoś tą kasę od kogoś ściągną...no a potem okaże się skąd wzięli bo zaraz będzie szum,że na coś brakuje. Ludzie, którzy teraz rządzą tym krajem nie robią absolutnie nic dla ludzi i tego kraju. Wszystko co robią to stawianie na głowie wszystkiego co jakoś stało na nogach. Biją pianę w mediach i chwalą się swoimi "sukcesami". Kiedyś ktoś zamiecie ich na śmietnik historii a następcy przez parę lat również nic pożytecznego nie zrobią bo całą parę będą puszczać w to by zmienić ustawy i przepisy, które wprowadził i wprowadzi jeszcze pis...a my szarzy obywatele dalej będziemy dziadować i myśleć o lepszym jutrze. Jedyne co pis osiągnął do tej pory to to,że skłócił tak społeczeństwo jak nigdy w dziejach Polski jeszcze skłócone nie było.  Widać to na każdym kroku między sąsiadami, w rodzinach czy choćby tu na forum. Co do tv i prania mózgu przez media to nikt nie doścignie w tej dziedzinie kanałom tvp...spróbuj nie oglądać tv (dotyczy to wszystkich stacji) przez tydzień to też zaczniesz używać swojego mózgu.

Również pozdrawiam :D

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
10 godzin temu, rafmax napisał:

Uważam jednak ze obecna partia rządząca zaniedbuje rolników.

no i tu się z Tobą zgadzam w 100%. 

6 godzin temu, extrabyk napisał:

spróbuj nie oglądać tv (dotyczy to wszystkich stacji) przez tydzień to też zaczniesz używać swojego mózgu.

nie oglądam TV. 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, extrabyk napisał:

Pracownicy biur powiatowych to oczywiście te same twarze od lat. Tak samo też pracują i tak samo są raczej przyjaźni i pomocni gdy rolnik ma jakiś problem i chce coś się dowiedzieć czy wyjaśnić. Jednak kierownicy są zmieniani za każdą zmianą opcji politycznej w kraju a to oni tak naprawdę powodują przyśpieszanie lub zwalnianie działania całego biura. To,że jest taki poślizg z wypłatami wynika tylko i wyłącznie z tego,że kasy, którą powinniśmy już dostać najzwyczajniej w świecie nie ma...nie wiadomo na co poszła ale na coś poszła i teraz grają na zwłokę wysyłając dziwne pisma w nadziei, że do czerwca jakoś tą kasę od kogoś ściągną...no a potem okaże się skąd wzięli bo zaraz będzie szum,że na coś brakuje. Ludzie, którzy teraz rządzą tym krajem nie robią absolutnie nic dla ludzi i tego kraju. Wszystko co robią to stawianie na głowie wszystkiego co jakoś stało na nogach. Biją pianę w mediach i chwalą się swoimi "sukcesami". Kiedyś ktoś zamiecie ich na śmietnik historii a następcy przez parę lat również nic pożytecznego nie zrobią bo całą parę będą puszczać w to by zmienić ustawy i przepisy, które wprowadził i wprowadzi jeszcze pis...a my szarzy obywatele dalej będziemy dziadować i myśleć o lepszym jutrze. Jedyne co pis osiągnął do tej pory to to,że skłócił tak społeczeństwo jak nigdy w dziejach Polski jeszcze skłócone nie było.  Widać to na każdym kroku między sąsiadami, w rodzinach czy choćby tu na forum. Co do tv i prania mózgu przez media to nikt nie doścignie w tej dziedzinie kanałom tvp...spróbuj nie oglądać tv (dotyczy to wszystkich stacji) przez tydzień to też zaczniesz używać swojego mózgu.

Również pozdrawiam :D

Sorry  chłopie  ale opowiadasz jakieś  pierd*y.

Zaliczki  poszły  dla większości w 70%  już  jesienią   Pomoc  klęskowa  za rządów  PiS   za każdym razem  i  to na wysokim poziomie   wsparcia. A ty piszesz głupoty  że nie mają  pieniędzy.  Chłopie  zjedź na ziemie.  Unia wymaga  coraz  większych kontroli  i  nic się na to nie poradzi  że coraz  więcej ludzi  jest   kontrolowanych a co za tym idzie nie mają wypłacane  kasy.   Ja  od 2011 roku mam dopłaty  jak nie w czerwcu  to w lipcu  maju  kwietniu  i nie narzekam w tym roku  też  mam przesunięcie.

A społeczeństwo w Polsce  jest skłócone i podzielone  do 2005 roku. Przypomnij sobie  ,,Moherowe Berety,  Zabierzcie  babcią dowód  by na PiS ne głosowały ,  Dorzynanie watach  Pisowskich, Polowanie na kaczki,  jaki zamach taki Prezydent, Janusza Palikota pamiętasz, Stefana Niesiołowskiego,,  Wydarzenia  po  Wygranych wyborach  przez PiS  co robili  jak się kładli na ulice udając  rannych i tak by można wymieniać bez końca. 

Piszesz że nie robią  nic  dla ludzi  a :  500+  to dla kogo  jest  , wiek emerytalny to komu  obniżyli, Darmowe leki   to komu dali,  Pomoc   klęskowa dla kogo  poszła  w 2016 i 2017 roku ???

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Ja nie jestem ani za PiSem, ani tym bardziej za opozycją, ale bardzo wkurzają mnie hipokryci co biorą 500+ a tak szczerze obsierają obecny rząd. Mam takich kilku w wiosce. I tak sobie zawsze myślę: po co bierzesz kasę skoro Ci się to wszystko tak nie podoba.

Po co gryźć rękę co jeść daje? 

Tak samo z tymi dopłatami - przyjdzie czas, skończą się kontrole i kasa wskoczy na konto. Przecież większość z Was (ja także) wcześniej pisaliście, że wolicie poczekać na kasę, ale dostać przelew w jednej kupie tak, aby coś można za to zrobić. Tak też się stanie. 

Zaliczki -ŹLE, kasa później, ale w całości - ŹLE, 500+ - ŹLE, darmowe leki - ŹLE to ja się pytam, co jest k**wa dobrze? 

Opublikowano

Bo nigdy nie jest tak dobrze , żeby lepiej być nie mogło :D .

Opublikowano
a ja dostałem 7% nie wiem hehe ale to nawet śmieszne nie jest. dostałem pismo że się nie wyrobili i po 15kwietnia dopiero rozpatrzą mój w wniosek . szkoda że jak ja się nie moge wyrobić to każdy ma to w du%$# . ot cała ARIMR