Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ukaszProcho napisał:

W agencji jakby to powiedzieli to większość by tak robiła 😅 mi mówił mój doradca ze można 

mam  info od  doradcy ze od rodziców nie można ew od rodzenstwa

z jakiego woj jesteś bo nie wydaje mi się ze to by była kwestia  położenia geograficznego

Edytowane przez matek89121
Opublikowano

Jak to z tym jest? Mogę sam sobie zrobić plan nawozowy z wykazem działań agrotechnicznych? Czy muszę iść do odr zeby zrobili? Planuje teraz w 2019 zacząć zrobić ten wykaz gdyż rok docelowy to właśnie 2019. A z tego co mi wiadomo to najpóźniej w roku docelowym można go zacząć. Pomoże ktoś z tym ? Może @freetaxi?

IMG_20181215_172651.jpg

Opublikowano

ChiquitaB napisał:

Kurde jakby kazdy mial placic rodzicom za przejete gosp to ta srednia wieku rolnikow zaraz by sie 60 zrobila w polsce.

Tak jak w Norwegii. Tam nikt nie dostanie w spadku musi sobie kupić

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, rolnik115 napisał:

Jak to z tym jest? Mogę sam sobie zrobić plan nawozowy z wykazem działań agrotechnicznych? Czy muszę iść do odr zeby zrobili? Planuje teraz w 2019 zacząć zrobić ten wykaz gdyż rok docelowy to właśnie 2019. A z tego co mi wiadomo to najpóźniej w roku docelowym można go zacząć. Pomoże ktoś z tym ? Może @freetaxi?

IMG_20181215_172651.jpg

plan nawozowy musi Ci przygotować ktoś (doradca ) w oparciu o próby glebowe

Edytowane przez matek89121
Opublikowano
4 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Tez myślę że to bzdura. 

kolego pytałem się w banku czy można wziąć dotowany kredy na zakup ziemi od rodziny i dyrektor powiedział ze nie można więc z kasa z młodego rolnika też tak może być 

Opublikowano
7 minut temu, pawelmf napisał:

Tak jak w Norwegii. Tam nikt nie dostanie w spadku musi sobie kupić

tylko ciekawe czy mlody rolnik pracuje na gospodarstwie  rodziców czy musi  gdzieś indziej  zbijać kapitał

Opublikowano
4 minuty temu, Mohyl napisał:

kolego pytałem się w banku czy można wziąć dotowany kredy na zakup ziemi od rodziny i dyrektor powiedział ze nie można więc z kasa z młodego rolnika też tak może być 

To by tylko zimię jeden od drugiego kupował

Opublikowano
29 minut temu, misiekbz2 napisał:

świetokrxzyskie w końcu dzwonili żeby przyjsc na poprawki w poniedziałek do biura powiatowego 

to teraz biura powiatowe tym się zajmują a nie BR 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

To można wkoncu łączyć mr z modernizacja lub restrukturyzacja? Miały być zmiany pozwalające na to ale chyba nie weszly

można od tego roku 

Opublikowano
Dnia 15.12.2018 o 17:44, staszek131415 napisał:

To by tylko zimię jeden od drugiego kupował 

Z tego co mi wiadomo to jeszcze kilka lat temu, można było dostać kredyt z częściową spłatą kapitału na zakup ziemi od rodziców z linii MRcsk. Obecnie takiej możliwości już nie ma.

W poprzednim PROW na ułatwianie startu młodym rolnikom było takie oświadczenie :  http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia_strony/186/MR_osw_300309.pdf

W tym rozdaniu takiego oświadczenia chyba już nie ma, co nie musi oznaczać, że zakaz nie obowiązuje. W działaniu restruktoryzacja małych gospodarstw takiego zakazu chyba także nie ma, przynajmniej w odpowiedziach na pytania, które publikuje arimr jest zawarta informacja, że z pomocy z tego działania można kupić ziemie od rodzica.      

Opublikowano

W csk był rok albo dwa jak zwiększyli kasę do 70 tys euro i dali możliwość kupowania id rodziny. Na 10 umów w banku tylko ja kupowałem od obcych , reszta kupowała od rodziny. Teraz jest 70 tys zł i zakaz od rodziny ake i wogike tego kredyty nie widać. Ktoś zrobił przepisy pod siebie na jakiś czas.

Byly plany żeby ten kto wziął restrukturyzacje mógł wziąć młodego rolnika prawda? 

Opublikowano

W Podlaskim na razie nie słychać o decyzjach albo poprawkach, 
A co do kupna ziemi od rodziców na młodego rolnika, kolega w zeszłym roku (tj. 2017) składał i właśnie tak zrobił że kupi ziemię od ojca, i w tym roku na przełomie sierpnia i września miał ten cel właśnie realizować, więc da się na pewno, ale trzeba się dowiadywać bo u nas rzetelnych informacji udało się uzyskać dopiero w biurze regionalnym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v