Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no ciekawe jest to wykształcenie przez neta tylko egzamin w normalnej formie   jak to się ma do ludzi którzy normalnie zdobywali wykształcenie w szkole rolniczej czy studiach

jeden i drugi dostaje 5pk za wykształcenie ?

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

no ciekawe jest to wykształcenie przez neta tylko egzamin w normalnej formie   jak to się ma do ludzi którzy normalnie zdobywali wykształcenie w szkole rolniczej czy studiach

jeden i drugi dostaje 5pk za wykształcenie ?

Tak

Opublikowano

ja tez  mam podobne zdanie jednak jest różnica jak ktoś uczy się  czegoś przez 4 lata a  kurs   który jest zrobiony tylko żeby  szkoła zarobiła (przecież tam zdaje  każdy kto tylko zapłaci )

Opublikowano
Egzamin jest państwowy więc jeśli się nie nauczysz to nie zdasz, jeśli ja robiłem 5 lat mechanika to teraz jeszcze 5 miał bym robić rolnika i potem może coś jeszcze co będzie potrzebne? Chodziłes 4 bo oprócz zawodowych przedmiotów miałeś, polski, matmę itp.
Opublikowano

Czemu tak uważasz?  dostaje np  od ojca 10 ha na rozruch gospodarstwa. Kolejne 3 musze dokupić a np nie ma gdzie i te 3 ha sprzedaje mi ojciec co jest moim zdaniem do zrobienia. Sama kobitka mówiła skąd pan chce kupić od ojca czy od kogoś... 

Opublikowano
ojciec ma wlasnie 14 ha i chce je pszepisac mi a mama osobna dzialke w innej gminie i tam jest 3 ha i kazdy jest wlascicielem swoich dzialek i tez wlasnie nie ma gdzie dokupic ziemi wlasnie u nas
Opublikowano
Dnia 14.12.2018 o 08:27, matek89121 napisał:

ja tez  mam podobne zdanie jednak jest różnica jak ktoś uczy się  czegoś przez 4 lata a  kurs   który jest zrobiony tylko żeby  szkoła zarobiła (przecież tam zdaje  każdy kto tylko zapłaci )

No widać na wsi głupich dziś potrzeba .....bo kasa się kończy totrzeba rozdać

12 godzin temu, miczu96 napisał:

czy z premi moge kupic ziemie od jednego z rodzicow.mimo przejecia od nich wiekszej czesci ziemi i gospodarstwa.

Możesz bez problemu

32 minuty temu, SZKOPSSON napisał:

Nie mozna kupowac od wstepnych i zstepnych swoich i malzonka, zmien doradce 

Bzdura

Opublikowano

a nie przypadkiem o braku powiązań prawnych a nie pokrewieństwa? żebyś sobie nie sprzedawał z swojej innej spółki?

Opublikowano
13 minut temu, matek89121 napisał:

o to że nie  możesz kupić ziemi od ojca który przekazał Ci cześć gospodarstwa

nawet chyba  musisz napisać oświadczenie o braku pokrewieństwa

Pomyliłeś to z Kredytem Młody rolnik  z premi możesz dużo ludzi u mnie tak kupiło i nie było problemu

2 minuty temu, matek89121 napisał:

jakby to było takie łatwe i możliwe  to każdy młody rolnik by tak robił a nie słyszałem o takim przypadku

A kto zmusi ojca by ziemię całą przepisał ? Ma prawo zrobić co chce ze swoim ważny by przepisał minimalny obszar na zachodzie większość musi kupić gospodarstwo od rodziców

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v