Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj w klubie. Tyle że ja już mam chyba 2 lata do przemęczenia się z hodowlą. Chociaż z drugiej strony bez zwierząt nie miałbym gnoju i gnojówki które przy dzisiejszych cenach nawozów są bezcenne.

Opublikowano
  •  
  •  
  •  
  • 0 0

Witam otrzymalem decyzje w sprawie programu 'Młody Rolnik" wniosek składałem w 2020 roku dnia 09.12.2021otrzymałem odpowiedż o przyznaniu premi moje pytanie czy maszyny które są w biznesplanie np, Przyczepa 5t musi być kupiona z tej samej składnicy co brałem ofertę czy morze być z innej ino żeby się paramerty zgadzały chodzi również o cenę na innej  składnicy jest ta sama przyczepa prawie o 3 tyś tańsza ,2 sprawa jakie sa potrzebne dokumenty do wniosku o wypłatę 1 raty czy muszę wziąć  przed wstepną umowę kupna na jakąś z maszyn z biznesplanu, 3 sprawa ewidencja przychodów i rozchodów  czy mogę tam np wpisać opłate wody ,prądu , KRUS  jak wpisać ziemniaki sprzedane na targu jak ino dostanie się bilet na wjazd na plac czy ogórków wystarczy tylko faktura na koniec sezonu ??? Proszę o  konkretne odpowiedżi

Opublikowano

Od końca:

w księdze wpisujesz tylko faktury, innych składowych nie wpisujesz (chyba a nadgorliwi potrafią)

dokumenty masz wymienione w piśmie

możesz kupić gdzie ci się podoba, byle by parametry się zgadzały, ewentualnie zmiana do BP i wniosek do kierownika o zmianę i jeśli nie przesadzisz to przejdzie. Oferty są tylko orientacyjne by mieć podkładkę przy wpisywaniu kosztów.

Opublikowano
Dnia 10.12.2021 o 21:09, młody3221 napisał:
  •  
  •  
  •  
  • 0 0

Witam otrzymalem decyzje w sprawie programu 'Młody Rolnik" wniosek składałem w 2020 roku dnia 09.12.2021otrzymałem odpowiedż o przyznaniu premi moje pytanie czy maszyny które są w biznesplanie np, Przyczepa 5t musi być kupiona z tej samej składnicy co brałem ofertę czy morze być z innej ino żeby się paramerty zgadzały chodzi również o cenę na innej  składnicy jest ta sama przyczepa prawie o 3 tyś tańsza ,2 sprawa jakie sa potrzebne dokumenty do wniosku o wypłatę 1 raty czy muszę wziąć  przed wstepną umowę kupna na jakąś z maszyn z biznesplanu, 3 sprawa ewidencja przychodów i rozchodów  czy mogę tam np wpisać opłate wody ,prądu , KRUS  jak wpisać ziemniaki sprzedane na targu jak ino dostanie się bilet na wjazd na plac czy ogórków wystarczy tylko faktura na koniec sezonu ??? Proszę o  konkretne odpowiedżi

Z jakiej firmy chcesz kupić ta przyczepę i za ile bo też muszę kupić 😆

Opublikowano
4 godziny temu, zenmaniek napisał:

Z jakiej firmy chcesz kupić ta przyczepę i za ile bo też muszę kupić 😆

Produnent Pronar  5T model T671

Opublikowano
1 godzinę temu, zenmaniek napisał:

A ile za nią chcą tak mniej więcej?

jak brałem oferty w tamtym roku to 36 brutto a teraz koło 41

Opublikowano

We wniosku o wypłatę drugiej raty, w załącznikach jest coś takiego: Dokumenty potwierdzające realizację działań, o których mowa w przepisach rozporządzeń wykonawczych w ramach poddziałań 6.1. 6.2 i 6.3

O jakie dokumenty chodzi?

Opublikowano

Chyba po to jest ten temat żeby o coś zapytać, zwłaszcza że teraz jest eWoP a nie papierowe wnioski, po godzinie wprowadzania się skołowałem i nie zczaiłem że tu idą faktury a w ,,dowody płatności" tylko potwierdzenia z banku. No ale grunt to się popisać w internecie udawaniem najmądrzejszego. 

Opublikowano

Faktury do rozliczenia kasy którą Dostałeś do tego plan nawozowy, pozwolenia na budowę, jakieś ekologiczne kwity i inne tego typu sprawy  jak dotyczą

Jestem po złożeniu sprawozdania na 5 lat od otrzymania kasy. Zostało trzy miechy na ewentualną kontrolę. Do tej pory spokój.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nabór 2019. Dostał już ktoś 2 ratę? Ja składałem wniosek w czerwcu 2021, w październiku przyszło pismo o nie załatwieniu sprawy w terminie z przesunięciem do 30.12.2021, a dzisiaj następne z przesunięciem do 30.04.2022. Ciekawe czy to już ostatnie czy będziemy przesuwać dalej.

Edytowane przez dejmian90
Opublikowano

Czy sprawozdanie składa się na minimum 90 dni przed upływem 5 lat od wypłaty pierwszej raty czy ma się 90 dni i w tych 90 dniach trzeba złożyć to sprawozdanie?

Opublikowano
5 godzin temu, Troker1979 napisał:

oj chyba raczej min 90 dni  przed upływem 5 lat od otrzymania pierwszej trańszy

Ile dni szybciej składałeś te sprawozdanie? Czy miałeś jakąś kontrolę po złożeniu sprawozdania?

Opublikowano

Jak jest z tymi budynkami w gospodarstwie ? Ja nie mam budynków więc chyba nie będzie to problem ? Bo pisze że wszystko zadeklarowane w biznesplanie musii być na własność ja budynków nie deklarowałem i stoją dalej na rodziców , chyba spoko przecież nie trzeba całego gosp przejąć ?

Opublikowano

Panowie da sie oplacic dokladnie 2 skladki w krusie do tylu ? Chodzi o to ze jestem ubezpieczony jako domownik a musze miec 4 lata w krus i srednie wyksztalcenie by zaliczyli wyksztalcenie i wlasnie planuje skladac w naboze w marcu 2022 ale brakuje mi do 4 lat 2 skladek w krusie 

Jak to ugryzc jedni mowia ze sie da inni ze nie 

Opublikowano
Dnia 11.01.2022 o 19:15, dzikidaniel napisał:

Idziesz do kierownika KRUS i się pytasz czy możesz. Wszystko od niego zależy. Jeden nie zrobi problemu a drugi nie pozwoli Ci.

No ale rozmawiajac z kierowniczka to ona twierdzi ze tak sie nie da co innego jakbym 1 raz chcial sie ubezpieczyc a nie ze jestem juz ubezpieczony i chce wstecz i ze ona nie widzi takiej mozliwosci ze moge pisać podania jak chce ale tu czas troche nagli a jakby nie patrzec to nie wiem jak to ugryzc i do kogo sie udac moze cos poradzisz moze byc na priv bo szczerze nie cjcialbym uzupelniac wyksztalcenia

Opublikowano

sluchaj , zamiast pisac w kazdym temacie.  jak masz placic za ubezpieczenie wstecz to lepiej zadzwon tam gdzie podalem ci namiar, zrob sobie kurs r 04  . Jak faktycznie zamierzasz byc prawdziwym rolnikiem a nie tylko na papierze to zawsze ci sie takie kwalifikacje przydzadza. Po co sie uzerac w krus

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v