Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
panowie czy razem z wnioskiem o 1 rate moge zlozyc zmiany w biznesplanie po ktorych zmniejszy sie liczba punktow? chodzi mi o rezygnacje z niektorych zobowiazan oczywiscie po zmianie nadal bedzie powyzej 12 pkt
Opublikowano

Młody rolnik, który zadeklarował przygotowanie i stosowanie planu nawozowego, musi posiadać i stosować plan nawozowy co najmniej od okresu docelowego realizacji biznesplanu do upływu 5 lat od wypłaty pierwszej raty pomocy. Zalecane jest, aby plan nawozowy był opracowany i  stosowany od pierwszego sezonu wegetacyjnego objętego realizacją biznesplanu. Kopia planu nawozowego oraz kopia wyników chemicznej analizy gleby musi stanowić załącznik do wniosku o płatność drugiej raty pomocy. Plan nawozowy powinien być sporządzony przez doradcę. Aby udokumentować stosowanie planu nawozowego beneficjent powinien prowadzić wykaz działań agrotechnicznych (prace wykonywane na poszczególnych działkach rolnych), w zakresie nawożenia podając nazwę oraz ilość zastosowanego nawozu pod poszczególne uprawy. Odwołanie w przepisie § 16 ust. 2 pkt 5 lit. a tiret drugie rozporządzenia do planu nawozowego, o którym mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia dot. "Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego" objętego PROW na lata 2014-2020 (Dz. U. z 2015 r. poz. 415 z późn. zm. ) należy traktować, jako wymóg corocznego opracowania dla gruntów ornych (a więc nie sadowniczych) i stosowania planu nawozowego, opartego na bilansie azotu oraz chemicznej analizie gleby, określającego dawki N, P, K, Mg i potrzeby wapnowania. Wyniki chemicznej analizy gleby najczęściej ważne są 4 lata.

Opublikowano

Czy gdybym chciał wpisać w inwestycje dojarke przewodową (ze względu na dodatkowe punkty - 8pkt), musze mieć przepisane na siebie krowy, czy mogą one zostać na ojca - mi przepisze tylko grunty?  

Opublikowano

Mam przyznana premie. Aktualnie jestem na etapie sporzadzania aktu darowizny ziemi od rodzicow. Czy darowizna ta musi byc sporzadzona wylacznie na mnie. Czy moge w ramach wspolnoty majatkowej wlaczyc do niej zone?

Opublikowano

A jeśli gospodarstwo miało nie być przekazane w całości a teraz jednak się okazało ze będzie w całości to będą dodatkowe punkty czy juz nie bo można tylko ująć sobie punktów nie robiąc czegoś lub rezygnując np z planu nawozowego ale dodać juz nie dodadzą nic?

Opublikowano
1 godzinę temu, memek93r napisał:

srodki trwałe na 70 tys netto mają być jak jest się na vacie tak powiedzieli w agencji 

Nie daj się robić w bambuko. Musisz rozliczyć w środkach trwałych 70tys brutto

Opublikowano
41 minut temu, kuba24051 napisał:

ale po co ci wiecej pkt jak sie zalapales to nie potrzebujesz

zapewne koledze chodzi o coś takiego że za przejęcie gospodarstwa dostanie punkty a w zamian zrezygnuje np. ze szkoleń czy białkowych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v