Skocz do zawartości
lukasz16s

ursus 912 , wspomaganie nie działa

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus
lukaskurp    7

prośba trochę z innej beczki, mógł by ktoś kto ma stan oleju w zbiorniku oleju wspomagania włożyć jakiś drut do dna i zmierzyć poziom, dodam że mam ten większy zbiornik (ok 30 cm długości)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lawa3p    6

mam problem bo wymieniłem pompe od wspomagania wlałem olej hydrauliczny i boxol 26 i nadal cięzko kręci co może bć przyczyną jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mar56cin    6

Tak znajduje się na zbiorniku oleju, jest to zaworek bezpieczenstwa, otwiera się przy cisnieniu 8 MPa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukaskurp    7

Odgrzewam kotleta traktor c385 serwo

Mianowicie ostatnio zaobserwowałem delikatny opór przy inicjacji skrętu zarówno w prawo i w lewo, oleju stan jest, miałem go wymieniać ale postanowiłem wymienić narazie sam filtr(filtr mam przy wspomagu PP8.4) kupiłem wymieniłem i zaczeło się. zapalam traktor wspomag nie reaguje, troche na obrotach pochodzi to jak naprężę kierownicę to pulsacyjnie skręca po trochu, jak przekręce kierownice z lewej na prawo pare razy to jakoś to dziąła ale też nawet przy długotrwałej pracy przy turze czuje na kierownicy że nieraz pulsuje przy skręcie. zgasze dziada postoi z pół h i to samo. W instrukcji jest napisane że po wymianie oleju itp w celu odpowietrzenia układu trzeba na postoju przekręcić kołami 10 razy, nie pomogło. narazie nic przy baniaku z olejem poza odkręceniem korka wlewowego nie odkręcałem bo żeby tam dojść tura trzeba sie pozbyć. Mile widziane wszelkie sugestie, dodam że wcześniej nic takiego nie działo się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenon385    14

Filtr bym wykluczył aczkolwiek powiem iż coś w tym jest zdarzyło mi się że nowe filtry wysadzało :o ale teraz jest spokój a serwo ma już grubo ponad 5 lat od regeneracji ;) a to przerywanie to miałem jak nie miałem oleju a w twoim przypadku to ciężka sprawa do wyczucia może serwo jednak już szwankuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

no i chyba serwo, bo filtr jest na powrocie, przerywanie tzn pulsacja przy skręcaniu to bark oleju, padnięta pompa, zostaje jeszcze nie szczelność (zbiornik-pompa) łapie powietrze, lecz ja bym obstawił padające serwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kaazeek    0

witam, mam 914 z 88r na orbitrolu. Wspomaganie działało b dobrze ale ciekło na dole przy skrzyni więc postanowiłem zmienić oring. Oring zmieniłem nie cieknie ale teraz jest taki objaw że kierownica kręci się lekko w obie strony a koła się nie kręcą. Czy to normalne? Dodam że nie zalewałem jeszcze płynu na nowo więc pewnie jest go teraz koło połowy.

drugie pytanie - jak się wlewa płyn to szybko się przelewa pod korek. jak trzeba uzupełniać płyn? na włączonym silniku i odkręconym odpowietrzeniu?

z gory dzięki za radę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tratshero    0

Witam. Ostatnio wymieniliśmy w Ursusie c385 serwo, bo rzecz jasna się popsuło:), i zamontowaliśmy orbitrol + serwo( serwo tu działa jako siłownik-mam racje?). Na pierwszy rzut oka wszystko fajnie- kręci się lekko, nawet bardzo lekko w porównaniu do samego starego serwa. Tylko jest pewien problem...1 jeśli kręcimy w lewo- to ok wszystko fajnie, ale gdy po tej czynności od razu skręcamy w prawo( czyli najpierw w lewo potem w prawo) to napotykamy na swojej drodze pewien "niedowład " tzn taki przejściowy luz pozbawiony reakcji kół- wygląda to jakby zapowietrzenie...jeśli skręcamy w prawo a potem w lewo to nie ma takiej objawy tzn płynnie można skręcić, bez "luzu" z prawo do lewo.2 gdy cofamy to koła "latają"- nie trzymają kierunku...jadą takim zygzakiem( może nie jakimś ogromnym no, ale dość znaczącym). 3​ Poza tym po jakiejś jeździe(5-10 min) olej w zbiorniczku się pieni, a gdy odkręcamy śrubki przy serwie (które jest przerobione by podpiąć orbitrol pod nie)- takie jakby odpowietrzniki- to ucieka z nich powietrze, słychać syczenie...tak jakby było coś zapowietrzone...dlaczego?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

PS Olej do wspomagania to Boxol, a filtr został założony nowy- wymienny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus55    11

Serwo nie działa jako siłownik jeśli zakładamy orbitrol to trzeba do tego kupić kolumnę(przystawkę) wspornik do orbitrola i parę już nie aż tak drogich rzeczy oraz wspornik do siłownika, pamiętajmy że jeśli nasz ursus jest bez przedniego napędu odchodzi nam wąs (dźwigna do skrętu) ale dochodzi droższy siłownik bo jest dłuższy niż wtedy jak jest napęd, a serwo idzie całkowicie w odstawke można je sprzedać bądź co dusza zapragnie. Koła łopotają na wstecznym pewnie dlatego że zbieżnością jest coś nie tak. Olej się pieni bo zawór bezpieczeństwa jest już chyba do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tratshero    0

chyba sie nie rozumiemy...nie mam silownika i orbitrola lecz orbitrol plus serwo... zbieznosc byla ustawiana wiec to odpada.

PS ciagnik jest bez przedniego napedu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus55    11

To jakoś byle jak macie zrobioną tą przekładke orbitrola zróbcie to jak się nalęży tak jak pisałem, bo pisałem przecież także o ciągniku bez napędu. No i jeszcze jak możesz to powiedz czy mu ustawiliście zbieżność czy rozbieżność bo to jest różnica.

Edytowano przez ursus55

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tratshero    0

Nie byle jak tylko tez tak sie robi... poprostu nie trzeba kupowac silownika- to moim zdaniem jest plus, bo jest tansze i lepszy promien skretu niz na silowniku. jesli chodzi o zbieznosc czy rozbieznosc to musze sie dowiedziec...ale mysle ze to na 90% nie to:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus55    11

Może i robią taki myk z serwem ale musisz wiedzieć że mając siłownik lżej by ci się kręciło kołami, a z tym że w jedną stronę tak jakby ci przeskakuje no to co pisałeś może być wina serwomechanizmu. A kiedy ostatnio było regenerowane i przez kogo bo ja osobiście polecam hydrotor tuchola są dobrzy naprawdę solidna firma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

jest takie coś jak serwo-mechanizm hydrostatyczny nikt nie słyszał? a to ciekawe...tylko ze to nie jest normalne serwo co prawda tak samo wygląda jak zwykłe serwo ale wnętrzności ma lekko inne. proponuje zaglądnąć do katalogu części.

@tratshetro skąd masz te serwo pod orbitrol?na pewno wnętrze ma takie jak powinno mieć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tratshero    0

do wnetrza nie zagladalem, ale mysle ze ma inne, bo z wyglady inacej wyglada niz to zwykle serwo.

PS a ja slyszalem ze jak ma sie orbitrol to nie powinno byc tego zaworu to prawda? jesli tak to musze wymontowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

no nie powinno tzn przy 914 nie ma zaraz lukne w katalog,no i w katalogu nie ma żadnego zaworu w zbiorniku jak to jest przy zwykłym serwie,

a różnica miedzy zwykłem serwem a hydrostatycznym (optyczna) to brak części do której można by podłączyć drążek od kierownicy

Edytowano przez Filipoo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tratshero    0

dokładnie...bo ta czesc zastepuje tak jakby orbitrol:) ale nie wiem czemu, ale dosc ciezko chodzi to polserwo...byc moze przez ten zawor. Filipoo jak czytalem twoje posty to pisales ze u ciebie latwo i lekko sie skreca, u mnie dopiero przy obrotach troche ponad 1000 i dopiero w czasie jazdy... musze ogarnac o co chodzi.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

na przy 700obr to tez cieżkawo się kreci ale ja takich obrotów rzadko kiedy używam, mam tez sprawny wzmacniacz więc podczas jazdy nie schodzę poniżej 1000obr, nawet jak wychodzę na chwile z niego to często zostawiam go na 1000obr a przy tych obrotach to się lekko kreci nawet na postoju :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2057    20

mam ursusa 902 z 84 roku wraz z turem i jak olej się rozgrzeje to ciężko się kręci, czasami tak się jakoś przywiesi, że nie można ukręcić dwoma rękoma i po ok 10 sekundach wraca do normy lecz i tak się ciężko kręci niezależni czy na wysokich czy niskich obrotach, filtr wymieniony, co możę być przyczyną i jak to najlepiej usunąć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

Koledzy mam taki problem ze wspomaganiem mianowice kiedy obracam kierownica w prawo ciężko mi kręci , jeśli chodzi jak kręce w lewo ładnie wspomaga, co to może być. Mój mechanik wymieniał olej we wspomaganiu tylko nie zalał go Boxolem tylko agrolem. Może też jakoś zapowietrzył układ?? . Czekam Na wskazówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
xerion3800    42

Wina leży po stronie serwa. Ja w 902 nie mogę czasami ukręcić. Trzeba mocno przegazować i jest trochę lepiej ale lekko nie jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×