Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jska to prętkość i jakiej marki agregat?

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-scierniskowy-lemken-2-20m-gruber-z-walem-rabewerk-CID757-IDXkmef.html kupiłby coś takiego ale ciągnik ma 2.4m w kołach...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, yacenty napisał:

a nie trzybelkowiec do bezorki

Trzeci rok sieję na wiosnę groszki zielone po tym agregacie. Na zimę idzie amazone cenius. To sieję bezorkowo czy okowo?

Tzn mój jest na zabezpieczeniach sprężynowych i ma 5,5m  z dwoma wałami i palcami sprężystymi.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

a przeciez to agregat ścierniskowy a nie trzybelkowiec do bezorki

Rosło i po takim. Uprawiałem podobnym. Obornik się nawet dobrze mieszał. 

Gdyby był inny wał, to całkiem dobry sprzęt. Pod mniejsze, albo raczej średnie traktory. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
slawek74 napisał:

jska to prętkość i jakiej marki agregat?

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-scierniskowy-lemken-2-20m-gruber-z-walem-rabewerk-CID757-IDXkmef.html kupiłby coś takiego ale ciągnik ma 2.4m w kołach...

agregat lemtech z walem rurowym 2.4m. predkosci nie znam, ale to standardowa szustka zetor- ursus. w tym roku naprawde bylo u nas sucho. nie mam tez ciezkiej ziemi, jedynie pod spodem podloze gliniaste.

Opublikowano

@mirro, jakie wrażenia z pracy ceniusem? Nie wybiera Ci gleby z narożników? Jakie redlice masz? Dwustronne, czy dzielone?

mam trzymetrowego zawieszanego i zaczynać trzeba wolno, bo przy szybkiej jeździe, redlice(dwustronne 80) rzucają glebę w przód i do środka, i robią się doły. 

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o agregat z linku Mirka jak się domyślam. Niby da się tym ogarnąć temat uprawy bezorkowej tak jak np ja robię to przy pomocy agregatu talerzowego na działkach 5 klasy gdy po owsie sieję żyto. Ale to nie do końca to. Powiedzmy "prawdziwy" bezorkowiec ma trzy belki, dłuższe słupice czy jak to zwać na których umieszczone są elementy robocze i odkręcane te boczne skrzydełka. W celu ułatwienia głębszej penetracji gruntu przy zabiegu uprawy bezorkowej a skrzydełka możemy przykręcić gdy chcemy płytko zerwać ściernisko. Sam bym chciał coś kupić do bezorki. Ale przy obecnej sytuacji w rolnictwie i moich 13 ha nie bardzo mam ochotę wydawać 25 tys na najtańsze polskie bezorkowce o szerokości 2,5 m i podobne. A z używek nic rozsądnego na rynku nie ma. Używany agregat ścierniskowy np agro masz na sprężynach o tej szerokości można kupić już za kilkanaście tys.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

moze troche zbocze z tematu. mam talerzowke astat, na takerzach 610, wiekszych slupicach. mam tam wal daszkowy, wziety pod uprawe po plugu. obecnie talerzowka jako scierniskowiec, albo przed siewem. chce wymieni. ten wal na rurowy albo strunowy. zle mi sie sieje po daszkowym, nie widze znacznika, a po drugie nie mam az tak ciezkiej ziemi. czym bedzie sie roznila praca walem rurowym i strunowym?

Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Chodzi o agregat z linku Mirka jak się domyślam. Niby da się tym ogarnąć temat uprawy bezorkowej tak jak np ja robię to przy pomocy agregatu talerzowego na działkach 5 klasy gdy po owsie sieję żyto. Ale to nie do końca to. Powiedzmy "prawdziwy" bezorkowiec ma trzy belki, dłuższe słupice czy jak to zwać na których umieszczone są elementy robocze i odkręcane te boczne skrzydełka. W celu ułatwienia głębszej penetracji gruntu przy zabiegu uprawy bezorkowej a skrzydełka możemy przykręcić gdy chcemy płytko zerwać ściernisko. Sam bym chciał coś kupić do bezorki. Ale przy obecnej sytuacji w rolnictwie i moich 13 ha nie bardzo mam ochotę wydawać 25 tys na najtańsze polskie bezorkowce o szerokości 2,5 m i podobne. A z używek nic rozsądnego na rynku nie ma. Używany agregat ścierniskowy np agro masz na sprężynach o tej szerokości można kupić już za kilkanaście tys.

zobacz lemkena achat, do 7 tys można było kupić przynajmniej w tamtym roku, można redlice wymienić na wąskie.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

o który agregat chodzi ? Leszy?

https://www.olx.pl/d/oferta/gruber-agregat-scierniskowy-lemken-smaragd-260-gesie-stopy2-6-rabewerk-CID757-IDVy5To.html

O taki. Do uprawy pożniwnej, ale i bezorki na słabszych glebach, to wystarczył 100 KM, 130 śmigał na każdej mojej glebie. Fakt, że najlepsza to u mnie III, ale nad rzeką są mokre i niewdzięczne klasy IV, i też szło.  Najważniejsze było wyeliminowanie pługa w uprawie kukurydzy, i się sprawdzało. 

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

moze troche zbocze z tematu. mam talerzowke astat, na takerzach 610, wiekszych slupicach. mam tam wal daszkowy, wziety pod uprawe po plugu. obecnie talerzowka jako scierniskowiec, albo przed siewem. chce wymieni. ten wal na rurowy albo strunowy. zle mi sie sieje po daszkowym, nie widze znacznika, a po drugie nie mam az tak ciezkiej ziemi. czym bedzie sie roznila praca walem rurowym i strunowym?

stunowy tak nie zageszcza jak rurowy