Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym roku siałem żyto hybrydowe i oddało niecałe 4t/ha, a w tym roku chcemy zasiać populacyjne-dankowskie. Czy 24 września to dobry termin? ; ) I jaki nawóz i w jakich ilościach dajecie pod siew? Zamierzam wysiać jakieś 160-180 kg/ha żyta, na V klasie gleby, dobrze będzie czy za gęsto?

Opublikowano

Ja już zacząłem siać to żyto- w tamtym roku siałem je 17 września i pięknie się rozkrzewiło. Myślę, że jest to termin optymalny i spokojnie starczy go tak jak piszesz na hektar. Ja akurat dałem Amofoskę 4-14-32, 200 kg/ha.

Opublikowano

Mam pytanie co do agrotechniki żyta - trochę późno zaorałem pod żyto i chciałbym wałować glebę, ale czy lepiej :

- wałować po orce i bronowaniu żeby zagęścić glebę pod agregat ?

- wałować po siewie żeby ułatwić podsiąkanie i przyśpieszyć wschody ale boję się że wał wciśnie ziarno żyta głęboko i efekt będzie odwrotny :(

Jak uważacie?

Opublikowano

Nie wiem co to jest, ale w tym roku to samo jest z rzepakami, jak zaczął wschodzić, to były takie place, gdzie w ogóle nie wschodził, albo bardzo słabo i strasznie się to odróżniało, a teraz gdy się rozkrzewił, to w miarę to się wyrównało. U mnie dopiero zaczęło żyto wschodzić, więc nie powiem CI czy u mnie to samo będzie.

Gość sylwanow810i
Opublikowano

W tamtym roku zasiałem dankowskie diament na VI klasie dało 2t z hektara. Nigdy wiecej tej odmiany nie zasieje, fakt ze spózniłem termin siewu ale i tak powinno byc lepiej.

Gość sylwanow810i
Opublikowano

Już dokładnie nie pomiętam ale dosć duze było to opóznienie.

Opublikowano

ja posiałem dziś Diament w ilości 110 kg/ha, trochę się obawiam, że zbyt mała obsada będzie na metrze kwadratowym, we wszelkich broszurach informacyjnych podana jest norma wysiewu 90-110 kg/ha, gleby u mnie klasy 5. Co sądzicie o takiej normie wysiewu??

Opublikowano

ja posiałem dziś Diament w ilości 110 kg/ha, trochę się obawiam, że zbyt mała obsada będzie na metrze kwadratowym, we wszelkich broszurach informacyjnych podana jest norma wysiewu 90-110 kg/ha, gleby u mnie klasy 5. Co sądzicie o takiej normie wysiewu??

Zobaczysz - ja siałem kwalifikat 120kg/ha i wydaje się że mogłoby być gęstsze a siałem na IVa/b klasie.

Opublikowano

Mam żyto populacyjne odmiany Rubin po centrali. W tamtym roku siałem 100 kg/ha, w tym roku myślę znowu je zasiać tylko zwiększyć trochę normę wysiewu. Jak myślicie o ile?

Siemka. Mógłbyś podzielić się informacjami jak plonowało u Ciebie to żyto i przy jakiej agrotechnice ? Przedstawiciel z Danko polecał mi właśnie tą odmianę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Szczerze nie polecam Żyta KWS BONO.

W ulotkach i katalogach wszystko pieknie pisze, ze zdrowe, ze sie łądnie krzewi, tymczasem u mnie jest dosłownie porażka.

Zasiane w nieco opóźnionym terminie, ale płytko i w dosc wilgotną glebe, wiec warunki miało przyzwoite.

TYmczasem na chwile obecna w ogóle nie chce sie krzewic, jest blade, sporo roslin dostało chorób podstawy źdżbła i dosłownie zamiera (najpierw czerwienieje, a nastepnie zamiera. jak sie złapie za  rosline, to jest przegnita/zjedzona przez grzyba na wysokosci około 0,5cm nad ziarniakiem i bez oporu wychodzi z ziemi)

Co ciekawe na końcówce pola, jako ze zabrakło mi kwalifikatu, około 0,5ha obsiałem odmianą BRANDIE z zeszłego roku.

To zyto z kolei jest ładnie zieleniutkie, pełne wigoru, i nie widac w nim zadnej choroby.

krótko-masakra.

ŁAdnie sie zapowiadało jak wschodziło a teraz co dzien gorzej.

Opublikowano

żyto rubin siew 20,09 klasa ziemi 4,5,6 zaczeło miejscami żółknąć.Na tej samej działce w tamtym roku pszenżyto również żółkło aż w tych miejscach zgineło, po żniwach z wapnowalem około 4t na hektar wapno nordkalk.Moje pytanie czy mogę teraz jeszcze rozsiać wapno granulowane polcalc pogłównie około 300kg na ha.