Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

TOMASZ wielkie dzięki  za tak cenne rady. Inni by mieli wyjebane. Każdy patrzy żeby się nogą podwinęła drugiemu.  . Tak więc jeszcze raz wielkie dzięki 💪💪💪

Opublikowano (edytowane)

To tylko takie moje luźne myśli, nie da się teraz powiedzieć jaka decyzja będzie dobra, może to ja robię błąd że nie przykryłem na to ciepło ...

Jedyna sensowna podpowiedź to ta ze zmianą folii na włókninę, reszta to takie moje luźne myśli z którymi ktoś inny może się nie zgadzać ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

To tylko takie moje luźne myśli, nie da się teraz powiedzieć jaka decyzja będzie dobra, może to ja robię błąd że nie przykryłem na to ciepło ...

Jedyna sensowna podpowiedź to ta ze zmianą folii na włókninę, reszta to takie moje luźne myśli z którymi ktoś inny może się nie zgadzać ;) 

Tomasz a mam pytanie jeszcze. Jeśli chodzi o folie,to jak ja zbierać z pola.? Trzeba ja dobrze wysuszyć przed zwinięciem? Zauważyłem że to nie włóknina, wiaterek i słońce i moment o obsycha

Edytowane przez edek85
Opublikowano
33 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam taką zwijarkę, do zobaczenia u mnie w galerii, aby w szerokości na pół muszę złożyć. Ja nie patrzę przy zwijaniu czy jest mokra czy nie.

A jeszcze się mialem Ciebie coś zapytać.

1.  Jeśli będą jakieś przymrozki folie lepiej ściągnąć  na noc?  

2.czy sciagac rano po przymrozku jak będzie słońce żeby nie poparzyło?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak przyjdą przymrozki a już truskawka kwitnie to folie trzeba na noc rozwijać a w dzień zwijać bo poparzy liście. Chyba że masz wtedy włókninę to ta włókninę na kilka dni rozwinięta można zostawić. Dlatego sam jak zaczynają kwitnąć zwijam folie, uprawiam pielnikiem międzyrzędowym, podaje saletrę wapniowa, i potem jak nadają przymrozki to rozwija się włókninę, i jak jest kilka nocy po kolei to włókninę można zostawić na dzień, folie trzeba koniecznie zwijać bo z truskawek nic nie będzie...

Kiedyś jak się nie zmieniało folii na włókninę to i przez cały tydzień jak były przymrozki to rano się folie zsuwało a na wieczór rozwijało i tak codziennie.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak przyjdą przymrozki a już truskawka kwitnie to folie trzeba na noc rozwijać a w dzień zwijać bo poparzy liście. Chyba że masz wtedy włókninę to ta włókninę na kilka dni rozwinięta można zostawić. Dlatego sam jak zaczynają kwitnąć zwijam folie, uprawiam pielnikiem międzyrzędowym, podaje saletrę wapniowa, i potem jak nadają przymrozki to rozwija się włókninę, i jak jest kilka nocy po kolei to włókninę można zostawić na dzień, folie trzeba koniecznie zwijać bo z truskawek nic nie będzie...

Kiedyś jak się nie zmieniało folii na włókninę to i przez cały tydzień jak były przymrozki to rano się folie zsuwało a na wieczór rozwijało i tak codziennie.

Tak z tym się z Tobą zgodzę. Bardziej mi chodziło o marzec i jakieś większe spadki temperatu

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od odmiany i zasobności gleby ... Allegro do 5kg N na ha a w Rumbie i 50kg czystego N nie zaszkodzi od wiosny do końca zbiorów ... Dla badań ogrodniczych 50P 200K i około 800-1000Ca to powinno być ok. Jak masz mniej to dajesz więcej nawozów, a jak więcej to obcinasz dawki.

U siebie daje z wiosny 150kg/ha HydroComplexu lub zamiennika w rzadki, potem w momencie wybijania pąków kwiatowych 100kg/ha saletry wapniowej+ 50kg Hydro, a potem fertygacja w zależności od tego co się dzieje na polu. Wyniki badań ogrodniczych mam podobne jak te co wcześniej podałem.

Inne ilości NPK wyniesiesz z pola jak zbierzesz 24t/ha a inne jak wyniesiesz 40t/ha... Gdzieś to miałem zapisane ale kto by pamiętał, wczesną wiosną co roku robię badania ogrodnicze i jak mam za małe zawartości to zwiększam nawożenie a jak za duże to zmniejszam.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz mało w glebie to trzeba więcej dać, to oczywiste ... Podstawa zbadać co jest w glebie i potem można dyskutować jaka to odmiana i dobrać pod to nawożenie. Głównie o azot się rozchodzi, im odmiana ma silniejszy wzrost tym bardziej trzeba ująć azotu w nawożeniu. Jak masz dużo życia w glebie to i ta gleba uwolni sama z siebie więcej azotu.

Opublikowano

Badaj sobie i co miesiąc i niczego to nie zmieni że truskawka potrzebuje regularnego jedzenia i co powoduje każde podlewanie w glebie.

Każdy program ferdygacji i stymulowania to jest regularne karmienie i pompowanie. Te 10-15kg w żyłę co tydzień regularnie robi dużo lepszą robotę niż te nawet 250kg granulatu w rządki

We wszystkich filmikach doradców jagodowych tam się nikt nie przejmuje silnym wzrostem wegetatywnym. Nigdzie tam nie brakuje masy liściowej, wręcz się nawet chwalą grubymi ogonkami  liści , kwiatostanów a takie rzeczy nie będą z 150kg kg hydrocomplexy czy 100kg saletry wapniowej

Jak widzisz rumbę większą od swojego allegro a ktoś ci wmawia że bada liczy, czeka aż mu się uwolni z gleby i sie szczypię to wniosek nasuwa się sam

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jak masz mało w glebie to trzeba więcej dać, to oczywiste ... Podstawa zbadać co jest w glebie i potem można dyskutować jaka to odmiana i dobrać pod to nawożenie. Głównie o azot się rozchodzi, im odmiana ma silniejszy wzrost tym bardziej trzeba ująć azotu w nawożeniu. Jak masz dużo życia w glebie to i ta gleba uwolni sama z siebie więcej azotu.

Uprawiam tez fasolkę szparagowa  od 14 lat,około 2.5 ha rocznie.  Każdy mówi  że pod fasolę nie wolno dawać nawozów  azotowych ( że sama pobiera azot itd)taki ch*j jak z gwoździa  młotek.Od 10 lat  zawsze daje  około 30-50 kg czystego azotu na na 1ha i widzę jaki start  ma .  

I jeszcze jedno pH.  Jak mam 3 albo mnie jto jakie składniki roślina  pobierze . 

Edytowane przez edek85
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To tak jak pod bób też zalecają, że bób pobiera azot z powietrza 😄.

Nawożenie ma być zbilansowane tak jak skład w kompleksowym nawozie wieloskładnikowym pod daną roślinę

O tym, że ph ma znaczenie to sam sie przekonałem odkąd stosuje regularnie sensowne wapno a nie skałę zmieloną

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

@racyl wszystko się zgadza, tylko jak w zeszłym roku dałem na bób trochę za dużo azotu, do tego ten w glebie i jeszcze ten związany z powietrza i był las na ponad 1.5m, to też nie dobrze bo gorzej się to zbierało niż taki 1-1.2m i strąki na takim przerośniętym miałem wrażenie że były bardziej krzywe niż na następnej kwaterze która dostała mniej azotu przez co gorzej to szło na maszynie, więc nie zawsze więcej azotu to lepiej ;) Plon końcowy był ten sam, ale w tym przerośniętym było więcej roboczogodzin na tone gotowego towaru, a więc gorzej, bo nie dość że więcej kasy poszło na nawozy to potem tak samo więcej kasy na zbiór. To samo w truskawce, jak ci krzak przerośnie od nadmiaru azotu to gorzej się to zbiera, więcej trzeba pryskać od szaruchy i się okazuje że na tym większym nawożeniu nic się nie zyskało oprócz większej ilości liści do koszenia ;) nawożenie musi być po prostu odpowiednio zbilansowane, najpierw robimy badania gleby i na ich podstawie podejmujemy decyzje nawozowe ...

Dasz za dużo azotu, wyrośnie krzak po kolana, wszystko fajnie, do pierwszego deszczu, a jeszcze gorzej takiego przelotnego deszczu przez cały dzień, wtedy szara pięknie tam zatańczy, i  żadne opryski nie pomogą, cudów nie ma ...

U mnie od wiosny do końca zbiorów jest w sumie: posypowo w rządki 200kg NPK + 120-150kg saletry wapniowej, i potem w fertygację 80kg saletry wapniowej, 50-70kg 18-18-18 i 100-120kg 10-20-30(jak idzie tiosiarczan) lub 8-17-41(jak idzie saletra wapniowa). Do tego jakieś mikroelementy, siarczan magnezu i przy zbyt silnym wzroście wegetatywnym niektóre cykle saletry wapniowej zamieniane są na tiosiarczan wapnia. To takie nawożenie na Rumbę, Verdi czy Olimpię. Przy takim nawożeniu w Rendezvous urósł mi za gęsty krzak, ledwo udało się zapanować nad szarą, ale to dzięki temu że był suchy rok, jakby więcej padało to by się z krzaków kurzyło od szarej ...

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

To tak jak pod bób też zalecają, że bób pobiera azot z powietrza 😄.

Nawożenie ma być zbilansowane tak jak skład w kompleksowym nawozie wieloskładnikowym pod daną roślinę

O tym, że ph ma znaczenie to sam sie przekonałem odkąd stosuje regularnie sensowne wapno a nie skałę zmieloną

U nas co niektórzy są zafascynowani wapnem z Morawicy.  Kuźwa przecież to jest dolomit, rozkłada się z 10 lat albo więcej.  Można sypac ale jak masz uregulowane pH i wtedy on ci utrzymuje poziom pH przez wolny rozklad

Opublikowano
14 minut temu, edek85 napisał:

U nas co niektórzy są zafascynowani wapnem z Morawicy.  Kuźwa przecież to jest dolomit, rozkłada się z 10 lat albo więcej.  Można sypac ale jak masz uregulowane pH i wtedy on ci utrzymuje poziom pH przez wolny rozklad

Poczytaj o wapnach i nie gadaj głupot.

@Tomasz0611 rozpuszczalność rosafertu porównałbyś do ogród 2001 czy hydrokompleks, czy coś po środku?

Opublikowano (edytowane)

Ogród 2001 nigdy nie używałem, Hydrocomplex chyba lepiej się rozpuszczał, ale nie wiem jak to u nich jest teraz, bo ostatnio to z 7 lat temu Hydrocomplex stosowałem.

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, toooomaszewski napisał:

Poczytaj o wapnach i nie gadaj głupot.

@Tomasz0611 rozpuszczalność rosafertu porównałbyś do ogród 2001 czy hydrokompleks, czy coś po środku?

Poczytalem😅 . A tak na poważnie to nie 10 lat tylko 2-3😉

• Like 1
Opublikowano

Zależy jak dolomit jest zmielony, no i on nie jest z Morawicy. Tam jest czysty węglan wapnia. Dolomit jest kilkanaście kilometrów obok, no i to skała wapienna z magnezem.

Radkowit premium będzie działał już w kolejnym roku np.

• Thanks 1
Opublikowano

Po to się wapniuje żeby działało zaraz a nie kiedy mu się zachcę. wapno dolonitowe w warzywnictwie to jest badziewie

Wapno ma nie tylko podnosić ph ale też dostarczać roślinom odżywczego wapnia który jest bardziej istotniejszy niż ph gleby.

Wysiej tlenek to masz od razu podwójny efekt , oczywiście nie wszędzie się nadaje