Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Taaaak, bo nie ma to jak zapchać linie kroplujące xD Kupić ten najdokładniej przefiltrowany przeznaczony do fertygacji i nie trzeba demontować filtrów a taśmy kroplujące nie będą zapchane.  

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Dnia 22.09.2023 o 18:32, Tomasz0611 napisał:

No i kto z tego skorzysta xD zresztą, w 4 literach mam ich 2.5 tys do hektara, lepiej przykryć włóknina i mieć 250tys z ha ;)

A od kiedy to płaci towar a nie czas? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomn95 napisał:

A od kiedy to płaci towar a nie czas? 

Jak nie masz towaru to po czasie rząd ci płaci 2500 xD czyli wycenili twoja stratę na 500kg truskawek, średni dochód z ha wg nich to 5200, i przy 70% strat dają 2500  xD najlepszym ubezpieczeniem w truskawce jest zakup włókniny P23 a nie jakieś polisy ;)

Opublikowano
1 minutę temu, jaro86 napisał:

na stole będzie szybciej

Kurna... ja bym nie odmówił...

Opublikowano

Lepiej w domu . Można usiąść , w deszcz można zrobić . Zależy jak to szykuję , znajoma babeczka 5 skrzynek na dzień ale potem sadzić się tego nie dało. Rozłogi korzeń długi. Ja robię 3 dziennie ale to na spokojnie 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Jak kiedyś robiłem to robiliśmy na gotowo na polu. W skrzynki plastikowe po 700 szt.

No szkoda że nie 1000 sztuk 😄

18 minut temu, cinek1808 napisał:

Lepiej w domu . Można usiąść , w deszcz można zrobić . Zależy jak to szykuję , znajoma babeczka 5 skrzynek na dzień ale potem sadzić się tego nie dało. Rozłogi korzeń długi. Ja robię 3 dziennie ale to na spokojnie 

kilka razy przerzucone i wysuszone a co tam 😄 z ziemi wytrzepane i korzeń obwiśnięty

Takie zbieranie widełkami na przyczepę a potem skubanie to głupiego robota z takich plantacji podbieranych

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jaro86 napisał:

Tak oytam, bo mi tu żona marudzi, że przywieź i gdzieś na stole będzie szybciej. Pamiętasz ile sadzonek w godzinę mniej więcej może osoba zrobić?

W 3 osoby robiliśmy 3600 sadzonek w 5 godzin. Ale to taka robota na spokojnie, nikt się nie spieszył. Różnie ludzie robią, niektórzy na polu, inni na stołach przebierają, nam lżej się robiło w polu.

16 minut temu, racyl napisał:

No szkoda że nie 1000 sztuk 😄

Co poradzę, że tyle sadzonek wchodzi w plastikową skrzynkę ;) Frigo A mieści się około 800-900 w plastikową skrzynkę ;) 

Opublikowano

No to widzisz jakie badziewie nazywasz sadzonką. tam nawet nie ma bryły korzeniowej.

Jak się zmieści 500sztuk to jest badziewie a jak wpakujesz 700 to tym bardziej

Opublikowano

I takiej sadzonki chudzinki chcesz mieć plon 😄, co druga wypadnie na tym grzebaniu pod stodołą 😄

Te krowy jak nazywasz to nic innego jak potem te najwyższe klasy frigo a++. Większa szyjka, bryła korzeniowa to i lepiej się ukorzenia

Opublikowano (edytowane)

Jak się sadzi jesienią 2023 i będzie zbierać poważny plon w maju 2025 to A++ nie jest potrzebne xD 

Z grzebania sadzonki już się wyleczyłem, pod koniec kwietnia frigo A w glebę i w następnym roku jest 40 i więcej ton z ha ...

A i przerostów jako A++ nikt nie sprzedaje ... Sadzonka którą ja kiedyś szykowałem to było A/A+ w zależności z której szkółki sadzonkę się kupuje.

Opublikowano
Dnia 26.09.2023 o 06:34, Tomasz0611 napisał:

Taaaak, bo nie ma to jak zapchać linie kroplujące xD Kupić ten najdokładniej przefiltrowany przeznaczony do fertygacji i nie trzeba demontować filtrów a taśmy kroplujące nie będą zapchane.  

zapycha i ten najbardziej przefiltrowany

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, racyl napisał:

zapycha i ten najbardziej przefiltrowany

No to jak zapycha filtry to znaczy że towar nie nadaje się do fertygacji ... Chyba, że chcesz mieć zapchane kapilary w taśmach to słuchaj się porady kolegi i demontuj filtr xD 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak się sadzi jesienią 2023 i będzie zbierać poważny plon w maju 2025 to A++ nie jest potrzebne xD 

Z grzebania sadzonki już się wyleczyłem, pod koniec kwietnia frigo A w glebę i w następnym roku jest 40 i więcej ton z ha ...

A i przerostów jako A++ nikt nie sprzedaje ... Sadzonka którą ja kiedyś szykowałem to było A/A+ w zależności z której szkółki sadzonkę się kupuje.

no jak 2024 ma iść na zmarnowanie i nic nie zebrać bo nawóz, opryski ktoś za darmo sponsoruje to tak nie warto sadzić dobrze ukorzenionych i grubych sadzonek żeby jakiś sensowny plon wydały to tak 😄

Zielone też mają swoje klasy.

700sztuk to zaleciało januszem z olx-a i to takim dosłownie😄

Opublikowano (edytowane)

Już mówiłem frigo A w te skrzynki co mam wchodzi 800-900, A+ 700, więc moja sadzonka była na poziomie kalibru A+ ... Liście od razu na polu przycinaliśmy elektrycznymi nożycami do żywopłotu, to jak bez liści sadzonka to też więcej wchodzi w skrzynkę ;) To nie była luźno wrzucana sadzonka, tylko dobrze dobite skrzynki.

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No to jak zapycha filtry to znaczy że towar nie nadaje się do fertygacji ... Chyba, że chcesz mieć zapchane kapilary w taśmach to słuchaj się porady kolegi i demontuj filtr xD 

Ja tego nie kupiłem dostałem zamiast niefiltrowanego do miał iść do tunelu i ta filtracja 187 mesh zachęciła do wypróbowania

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Już mówiłem frigo A w te skrzynki co mam wchodzi 800-900, A+ 700, więc moja sadzonka była na poziomie kalibru A+ ... Liście od razu na polu przycinaliśmy elektrycznymi nożycami do żywopłotu, to jak bez liści sadzonka to też więcej wchodzi w skrzynkę ;) 

Bez liści to fakt więcej wejdzie i jeszcze jak piaszczysta ziemia. A dlaczego bez liści na jesieni ?, .

Czym grubsza sadzonka to bardziej wartościowa i plenniejsza w przyszłym roku. Lepiej zasadzisz grubszą sadzonkę w połowie października niż chudzinkę na początku września

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jak jest zasadzone i nic nie przycinane to sadzonka jest jedna na drugiej więc nie ma szans żeby mogły nabrać średnicy.

Jak zostawiałem i nic z tym nie robiłem to upychałem w skrzynkę 40x60 300sztuk a teraz jak idzie glebogryzarka to ledwo wcisnę 200sztuk. U mnie jest ziemia ciężka gliniasta bryła korzeniowa idzie w bok a nie tak jak u was na lekkich ziemiach w dół .

Nie ma co się oszukiwać jak ktoś zostawi truskawkę samej sobie na maksymalną ilość sadzonek na wąskich redlinach a zwłaszcza takie co mają silny wzrost to potem się robi gąszcz i sadzonka badziewiasta. To tak jak ktoś kiedyś powiedział al-ro to trzeba umieć prowadzić i to święta racja.

Jak ktoś nakopie szajsu i potem na sadzarcę odbiera to samo mówi za siebie że to partacz

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Już mówiłem frigo A w te skrzynki co mam wchodzi 800-900, A+ 700, więc moja sadzonka była na poziomie kalibru A+ ... Liście od razu na polu przycinaliśmy elektrycznymi nożycami do żywopłotu, to jak bez liści sadzonka to też więcej wchodzi w skrzynkę ;) To nie była luźno wrzucana sadzonka, tylko dobrze dobite skrzynki.

Po posadzeniu tej kopanej sadzonki jesienią odrazu ucinaliscie liście? Lepiej się przyjmowała czy co?