Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 2.09.2023 o 13:23, kamil0qwe napisał:

W jakiej dawce? Gdzieś jakiś ekspert mówił że 100kg soli potasowej podanej na jesieni tak aby chlorki się wypłukały przez zimę to bezpieczna dawka, więc teoretycznie dawka 200-300kg polifoski6 powinna być bezpieczna? W lutym analiza, w marcu uzupełnić ewentualne niedobory bezchlorkowymi i powinno być dobrze, ja tak planuję zrobić. Po zbiorach dawałem zrównoważony npk i saletre wapniową w kropli, a po cięciu posypowo tylko wapno i narazie dobrze to wygląda, masa liściowa odrosła prawie taka jak przed cięciem, niedoborów narazie nie widać

Podczas szkolenia Berry tech sam dr Jarosz mówił że po zbiorach można dać nawozy z chlorem . Chlor nie jest tak szkodliwy jak sód . Chlor nawet pomaga truskawkom w uzyskaniu odpowiedniego drewnienia tkanki przed zimą 

Opublikowano

Powiedzcie ile zaoszczędzicie na tym chlorze ?

Siarczan potasu kupi już za 4400zł/t. Z jednej strony stosujemy jeszcze droższe nawozy do ferdygacji a z drugiej chcecie oszczędzać na granulowanym i pchać się w sól potasową

Teraz to nie jest ani jedna ani druga pora cinek1808

Opublikowano

oszczędność jest 375-500zł na 1ha przy dawcę 250kg/ha . Nie wiem czy warto jak więcej kasy ładuje się w środki i różne wspomagacze żeby potem sobie popsuć to chlorem

rosafert

5tys/t w agrosimexie

5,5tys/t na allegro

polifoska

3,5tys/ha

Opublikowano

Panowie. Potrzebuję z 200 sadzonek truskawek plennej i dobrej jakości na własne potrzeby. Możecie coś polecic? Macie jakieś sprawdzone sklepy z wysyłkami? Jestem z wlkp

Opublikowano (edytowane)

Z odmian typowo deserowych, to dla siebie Rumba powinna być ok, plenna, smak też w porządku, szara pleśń czy antraknoza też nie powinna być problemem, jedynie choroby odglebowe mogą sprawić trochę kłopotów, ale jak stanowisko takie, że nie było tam wcześniej truskawki czy ziemniaka w ostatnich 2-3 latach to powinna dać sobie radę. Unikałbym odmian włoskich, bo jak przyjdzie trochę bardziej deszczowy czerwiec, to antraknoza wszystko zaatakuje, jak nie będzie dobrze wypryskane, bo nawet jak dobrze będziesz pryskać to i tak się pojawia.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Podchodzisz do tego że ktoś uprawia tak jak Ty truskawkę 15 czy więcej lat i tak samo będzie ją nawoził czy dbał o nią.

Rumba potrzebuje dużo nawożenia, dokarmiania a nie chcę mi się wierzyć że amator z 200 sztukami jej to zapewni. Posadzi w wyjałowionym, zakwaszonym  polu, nic jej nie da a potem zdziwienie że krzaki mizerne i nie chcą rosnąć

Tak samo będzie z albą czy asią.

Jak patrzę po takich ludziach co sadzą na swoje potrzeby to nawet o malwine nie umieją zadbać która nie jest trudna i przy niewielkim nakładzie ładnie się prezentuje.

Verdi od razu mi zaskoczyło. Alba to dobra dla naiwniaków

Prosta truskawka z którą każdy sobie poradzi to może być allegro. Silny wzrost, wszedzie rośnie

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ja se poradzę nie ma co się martwić tym .

Na prawdę by wyprodukować z 1200 kg truskawki na handel w sezonie taki to trudny wyczyn . Jedna osoba jest w stanie se poradzić po co więcej i 10 tyś można zgarnąć o tak dorywczo i dla śmiechu jak by ktoś chciał .

Uprawa truskawki jest tak trudna z porównaniem zdobycia  Everest. 

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Ja se poradzę nie ma co się martwić tym .

Na prawdę by wyprodukować z 1200 kg truskawki na handel w sezonie taki to trudny wyczyn . Jedna osoba jest w stanie se poradzić po co więcej i 10 tyś można zgarnąć o tak dorywczo i dla śmiechu jak by ktoś chciał .

Uprawa truskawki jest tak trudna z porównaniem zdobycia  Everest. 

Ktoś tu zapomniał kosztów policzyć xD sadzonki, nawozy, pielenie, jakieś ekologiczne ŚOR i zostanie ci z 2-3 tys, to lepiej iść do normalnej pracy niż bawić się w mini plantacje truskawek ...

A tak poza tym to wolę wyprodukować 90-100 ton w sezonie ;) w tym roku miałem 92t po średniej cenie 4,97 więc nie masz się z czego śmiać galanku ;)

• Haha 1
Opublikowano

Ktoś stosował teraz Nordox?. Opryskałem około 7 dni temu i się zastanawiam czy jedno pryskanie wystarczy czy trzeba jeszcze powtórzyć tym samym srodkiem. Teraz opryskałbym siarka a na przełomie września/października znowu miedzią.

Opublikowano
Dnia 10.09.2023 o 18:25, Tomasz0611 napisał:

Ktoś tu zapomniał kosztów policzyć xD sadzonki, nawozy, pielenie, jakieś ekologiczne ŚOR i zostanie ci z 2-3 tys, to lepiej iść do normalnej pracy niż bawić się w mini plantacje truskawek ...

A tak poza tym to wolę wyprodukować 90-100 ton w sezonie ;) w tym roku miałem 92t po średniej cenie 4,97 więc nie masz się z czego śmiać galanku ;)

Na 20 ary nakład powiadasz do 3 tyś .

Skąd takie nakłady bierzesz ?.

Sadzonkę samemu się robi .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, galan99 napisał:

Na 20 ary nakład powiadasz do 3 tyś .

Skąd takie nakłady bierzesz ?.

Sadzonkę samemu się robi .

Tak, policz sobie pielenie 20zl za roboczogodzinę, jak taka zaniedbana eko plantacja to na tych 20 arach w ciągu roku wyjdzie z 40 roboczogodzin, czyli samo pielenie 800zl ... a gdzie sadzenie, nawadnianie, jakąś podstawowa ochrona, i wyjda ci nakłady ;) za darmo nikt ci tego zbierać nie będzie, za taką maloplenna, drobną eko truskawkę to trzeba będzie zapłacić z 2-2,5zl za kilogram żeby ktoś chciał to zbierać ...

10 godzin temu, Romek12 napisał:

Ktoś stosował teraz Nordox?. Opryskałem około 7 dni temu i się zastanawiam czy jedno pryskanie wystarczy czy trzeba jeszcze powtórzyć tym samym srodkiem. Teraz opryskałbym siarka a na przełomie września/października znowu miedzią.

Mieszaj Nordox z Siarka 80, po co dwa razy jeździć ;) ja na jesieni robię dwa zabiegi Siarka+Miedź , około 20 września i około 10 października.