Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po prostu cena do jakości, przerost formy nad treścią, najdroższy fungicyd a lepszych efektów niż po Switchu i Signumie nie mam. Powinny i tak być maksymalnie 3 zabiegi SDHI, robię dwa Signumy i trzeci awaryjny zostaje mi Kenja w czasie zbiorów. Więcej niż 3 zabiegi środkami SDHI to wywalanie kasy w błoto. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

chociaż na tych swoich webinariach ten Jarosz od doradcy jagodowego dał do zrozumienia, że luna nie do końca warta jest swoje ceny. Ale szczegółów na ogólnym forum nie zdradzil

Opublikowano (edytowane)

Luna Sensation ( w promocji) 610zł/ha, bo normalnie 650zł/ha

Switch 375zł/ha

Signum jak Luna 600zł/ha 

Kaptan+Pyrus 280zł/ha

Ale dla mnie osobiście po Signum widzę lepsze efekty niż po Lunie. A i jak stosujecie Zato, to powtarzacie tą samą substancję dając Lune.

A po lekkiej mżawce, wielkości kilku milimetrów opadu spróbujcie Barrier-a albo Potasilu, ich bardzo zasadowe pH potrafi zabić trochę rozwijającej się szaruchy ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nic, bardzo dobry środek ;) Stosuję po zbiorach i przed kwitnieniem. A jak nie ma presji szarej na początku kwitnienia to można go sobie wymieszać z kaptanem i mamy zabieg na szarą, 2x antraknoza i mączniaka.

Opublikowano (edytowane)

Zazwyczaj na początku kwitnienia nie ma mam problemów z antraknozą i mączniakiem, a później stosuję już inne środki. Na początku kwitnienia najczęściej problemem jest szara połączona z niskimi temperaturami a wtedy najlepiej działa Pyrus+Kaptan jako zabieg interwencyjno-zapobiegawczy. Wcześniej po prostu opisałem ochronę fungicydową w trakcie kwitnienia i zbiorów. 

W Signumie mam szarą, antraknozę i mączniaka, w Switchu szarą i antraknozę, więc nic więcej do szczęścia w czasie kwitnienia mi nie potrzeba.

W czasie zbiorów to albo Kenja na szarą jak popada albo Dagonis jak się mączniak pojawia, ze względu na jednodniową karencję tych preparatów. Scorpion ma 3 dni karencji i trochę problem go zmieścić między zbiorami. A i w Scorpionie i w Dagonisie jest difenokonazol, więc lepiej go nie nadużywać.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Po prostu cena do jakości, przerost formy nad treścią, najdroższy fungicyd a lepszych efektów niż po Switchu i Signumie nie mam. Powinny i tak być maksymalnie 3 zabiegi SDHI, robię dwa Signumy i trzeci awaryjny zostaje mi Kenja w czasie zbiorów. Więcej niż 3 zabiegi środkami SDHI to wywalanie kasy w błoto. 

Przelicz sobie jeszcze raz. najdrożej wychodzi signum . zresztą w poprzednich latach było podobnie

luna 629zł/ha

signum 632 - 654zł/ha

switch 390zł/ha

Jakby tylko 3 razy użyć sdhi to nie miałbyś czym pryskać co te 3-5 dni jak twierdzisz

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Tomasz, pryskasz oryginalnym Signum czy zamiennikami? Niby ta sama substancja i na opakowaniu 2,5kg różnica 150 zł ale jednak mam jakieś uprzedzenia do zamienników i kupiłem signum 

Opublikowano (edytowane)

3 albo 4 lata pryskałem Bellisem, cena była podobna, ale Bellis miał więcej jednej substancji. Na jeden zabieg w tym roku mam kupiony Samar, czyli zarejestrowany zamiennik Signum, po przeliczeniu na 1ha wyszedł mnie 520zł. Miałem jeszcze zapas Signum z zeszłego roku, kosztował 540zl/ha ale już wypryskałem.

Więc Luna kosztuje 600zl na ha, bo tu nie ma zamienników, a Samar wychodzi 80zl taniej. Dając dawkę etykietową opryskiwaczem rzędowym bez problemu sobie poradzi, aby trzeba wodę zmiękczyc.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, Allegro nie miałem, w porównaniu z Rumba lekko drobniejszy, ale bardzo wyrównany. Nie trzeba stroić łubianek, od dołu do góry idzie to samo, bo nie ma drobnych i wielkich owoców. 

Tylko albo przegiąłem z azotem, albo za mało krzemu, bo skórka wrażliwa na otarcia. 

Opublikowano

Zarobku raczej nie będzie .

Truskawka w tym roku może być rekordowo tania. Konsumenci zacierają ręce, rolnicy są załamani

Sezon na truskawki dopiero się zaczął, a już ceny tych popularnych owoców spadają naprawdę szybko. O ile jeszcze tydzień temu 1 kg kosztował 20 zł, to już w poniedziałek w wielu miejscach ceny spadły nawet do 9-10 zł. Zdaniem specjalistów to cena zbyt niska, by rolnicy mogli na swoich zbiorach zarobić. Polskie plony będą w tym roku obfite, a dodatkowo nasz kraj zalała tania truskawka z Hiszpanii i Ukrainy. Paradoksalnie jednak Polacy zaczynają oszczędzać i często mimo tanich owoców, rezygnują z ich zakupu.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/rekordowo-tania-truskawka-konsumenci-zacieraja-rece-rolnicy-sa-zalamani/kt7l26f,79cfc278

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Truskawka w tym roku może być rekordowo tania.

idź Ty tam lepij rwać trawe u germańca w tych winogronach i nie wku... denerwuj  ludzi...

Opublikowano

Chłopak teraz kręcił się po giełdzie w Sandomierzu.

Cena 20zł do negocjacji.

Wydaje mi się taka niezbyt ta cena jak na pierwsze truskawki

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Chłopak teraz kręcił się po giełdzie w Sandomierzu.

Cena 20zł do negocjacji.

Wydaje mi się taka niezbyt ta cena jak na pierwsze truskawki

Niezbyt cena, to się Ciebie humor trzyma xD Nowe Spierdolewo po 8-12zł za koszyk, ja sprzedałem dzisiaj z domu po 16zł koszyk ... To te 20zł za koszyk 2kg to bardzo dobra cena ;) Chyba trzeba ładować z 800 koszy na busa i jechać na ten Sandomierz ;) 3200zł za kurs minus koszty to i tak sporo zostanie ...