Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, racyl napisał:

florence to jest truskawka specyficzna pod względem wyglądu, jest tego na krzaku co na vibrancie. owoc duży, matowy, krzaki duże, smak zdecydowanie lepszy niż vibranta a tym bardziej po połowie owocowania i do końca. Ja nie mam vibranta ale probowałem u tych co przywozili to czym dalej to ten jego smak był gorszy a już tym bardziej po deszczu jak sie napił wody

Florence  drobnieje jak każda wysokowydajna odmiana której się nie napompuje regularnie. Nie wierzę, że vibrant nie zdrobniałby ci gdybyś nie dokarmiał go w czasie zbiorów i przed

Nie wiem co Ty widzisz w tej roksanie po za wielkością i mega plonem. smak kiepski, trwałość też słaba .

Rozumiem że granderosa nie przeszła bo miała plon gorszy od roksany i vibranta

Co do verdi to jest rozdmuchana duża kampania reklamowa

Powiem tak gdyby nie ta antraknoza która ją mocno poniewiera to nie chciałbym innej niż Roksana. Smak nie jest zły tam gdzie ja handluję żadnych zastrzeżeń co do jej smaku nie było. Co do trwałości też nie będę narzekał, wiadomo na daleki transport się nie nadaje ale na moje warunki urwać wieczorem bądź wcześnie rano i sprzedać tego samego dnia trwałość była w porządku. Florenca dokładnie oglądałem jak przywozili i nie wyglądał zbyt ładnie, tzn ciemny bez zadnego połysku, wyglądał jak z poprzedniego dnia albo jeszcze gorzej. Tyle ze nie wiem jak był robiony, ale mimo ze był grubszy i może nawet smaczniejszy od mojego vibranta to nie schodził tak jak trzeba, większość odchodziła z tekstem ze nie świeży. Może gdyby go prysnąć jakoś inaczej nabrał by trochę lepszego wyglądu? 

Opublikowano
23 godziny temu, Azor07 napisał:

Podpinam się też pod pytanie , @pablo6234 ,  zamówiłem na próbę.   

Też trochę zamówiłem na próbę, aż z Holandii mają być niby pod koniec lipca. Rumby praktycznie nigdzie nie ma ale chcę coś innego spróbować 

Opublikowano (edytowane)

vibrant to jest wczesna truskawka tak jak allegro czy rumba a florence to jest odmiana średnio późna i owocuje wtedy gdy vibrant będzie się kończył. tu nie ma nawet czego porównywać. vibrant, roxana  kończy się a tu wchodzi florence z dużymi owocami i ciemnej barwie i dużym plonie w czasie gdy ta truskawka drożeje

jeśli mówisz o handlu florence w poprzednim tygodniu z dużymi upałami to on zebrany od 16 i postawiony w busie na te ciepłe noce wyglądał trochę jak przyschnięty ale nic się nie ciapał.

Nie zmienisz go tak bardzo bo on ma matową skórkę. każda jedna odmiana zebrana rano, powiedzmy od 5 do 10 będzie bez porównania lepiej wygląda niż ta zebrana wieczorem. tylko jaki to wieczór jak trzeba minimum zbierać od 16, jeszcze jak pogoda dwadzieścia kilka stopni to ta truskawka ładnie przestoi noc ale jak jest tak jak w poprzednim tygodniu to wygląda nieraz jak z poprzedniego dnia

90% truskawki na ryneczkach to masz zebranej poprzedniego dnia od samego rana i zawiezionej na giełdę a potem następnego dnia trafia na rynek

sam będę sadził vibranta bo jest ciemny, ma dużą sypułke, Klient zawsze oczami kupuje musi być duże i ciemne .

U nas zdecydowanie łatwiej sprzedać ciemną truskawkę niż jasną

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Dnia 18.03.2021 o 18:22, zimnepiwo napisał:

Beetup flo próbował ktoś . ? 

Fenmedifan sub.czynna.

Pamiętasz jaki efekt na truskawce? Jaką dawkę na hektar dałeś ostatecznie? Dodawawałeś coś olejowego dla przyczepności?

Ktoś podopowie ile gramów fenmedifamu na hektar? Przepuściło mi gwiazdnicę jak na razie..🤔

W burakach niby dają 1,5 litra, czyli 240 gramów. W beetupie trio było tej substancji tylko 60gramów, ale dwie pozostałe były uzupełnieniem, tutaj poszłaby solo 🤔

Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Power Twin lepszy, dawka 0.8-1 l/ha. 

Wiem, tylko na okolicy nigdzie nie ma, a po betupa jeździłem w zagłebie buraczane i też mieli tylko to. Spróbuje dać litr na hektar. W każdym razie dzięki za odzew 👍🙂

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, cinek1808 napisał:

Aliette Ile kg na ha dać. Starczy kg czy mało 

3kg/ha w 1000l wody. Chodzi ci o zabieg to phytopthore? W książeczce od Markiewicza jest 3-4kg/ha w 900-1200l wody. 

29 minut temu, toooomaszewski napisał:

Wiem, tylko na okolicy nigdzie nie ma, a po betupa jeździłem w zagłebie buraczane i też mieli tylko to. Spróbuje dać litr na hektar. W każdym razie dzięki za odzew 👍🙂

wpolu.pl jest dostępny

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

3kg/ha w 1000l wody. Chodzi ci o zabieg to phytopthore? W książeczce od Markiewicza jest 3-4kg/ha w 900-1200l wody. 

Bardziej weticilioza. Chyba że jest coś lepszego na to? A na mącznika 1 kg czy dwa starczy ? 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Słabe mateczniki w tym roku?

Powiem Ci ze nie chwaląc sie u mnie petarda. Śmieją  się ze mnie że obcinam kwiaty co roku. Teraz połowa tych ludzi do mnie na kolanach przyszla o sadzonkę . A ja na to taki ch...uj 💪

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Raz że szaleją choroby odglebowe, a dwa była dobra cena i będą przez to nasadzenia.

Święta prawda. Ludzie sa debi..lami😔. Sieje tez fasolke szparagowa od 15 lat. Zawsze tyle samo. Jak jest cena  w danym roku to i tak nie zwiekszam nasadzenia na nastepny. Zreszta mam juz swoich stalych odbiorców i zawsze sprzedam. 

Edytowane przez edek85
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, edek85 napisał:

Powiem Ci ze nie chwaląc sie u mnie petarda. Śmieją  się ze mnie że obcinam kwiaty co roku. Teraz połowa tych ludzi do mnie na kolanach przyszla o sadzonkę . A ja na to taki ch...uj 💪

Przychodzą, bo frigo się w tym roku wyprzedało, a i na wiosnę w przyszłym roku już sporo odmian nie ma dostępnych, także za 2-3 lata, jak nie przyjdzie przymrozek i jakaś susza do tego to za fajnie nie będzie.

U mnie też już kilku pod bramą było, a ja mówię ni uja, tylko dla siebie. I to nawet też nie dużo zostawiam, bo tylko 2 odmiany, resztę mam już frigo na wiosnę zarezerwowane.

• Like 1
Opublikowano

A po co zostawiać nadmiernie na sadzonki jak to potem odbije się na plonie

Rzodkiew oleista nadaje się na poplon przed sadzeniem truskawek ?

Ten Power twin czasem nie uwala truskawki jak ma dwie te same substancje czynne po 200gr/l a w beetop trio były po 60gr/l i truskawka też potrafiła odchorować ?

Opublikowano

Rzodkiew raczej na zimę zostawić aby korzeń zgnił.  Jak frigo na wiosnę to może być. I nas sieją facelie i grykę. Chociaż gryki coraz mniej bo trudno dostępna. Facelia teraz dominuje bo wyciąga składniki z dużych głębokości a masy dużo. Najlepiej zrobić mieszankę z kilku roślin 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, racyl napisał:

Ten Power twin czasem nie uwala truskawki jak ma dwie te same substancje czynne po 200gr/l a w beetop trio były po 60gr/l i truskawka też potrafiła odchorować ?

Dałem już 2 dawki po 0,8l w odstępie 8 dni i nie widzę, żeby coś złego się działo na odmianach Rumba, Verdi i Olympia. Nawet jeśli lekko odchorują to nie problem w porównaniu z tym jak chwasty mogą zaszkodzić truskawce. U nas wszyscy w okolicy tym jadą ;) 

W buraku masz dawkę 1l/ha.

Beetup Trio w buraku miał 1,5l/ha i w truskawce też miał 1,5l/ha.

2 godziny temu, racyl napisał:

Rzodkiew oleista nadaje się na poplon przed sadzeniem truskawek ?

Gryka pod truskawkę jest super przedplonem. Do gryki można dodać facelii, ale pod warunkiem, że masz sporo czasu, bo facelia za szybko nie rośnie.