Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest sens sypnąć teraz saletre wapniową? W najblizszych dniach będa opady. Przed samym kwitnieiem dostały nitraboru a teraz owoców bardzo dużo i moze coś by podrosły  nie? Pierwsze do zbioru za jakieś 10 dni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

serio ?   jak ma się nie daleko do miasta to można samemu sprzedawać bezposrednio  z 20-30 arów . własnie dziś na rynku było kilku włascicieli gospodarstwa  nawet jak bedą po 6zł za kg wtrakcie sezonu to mozna te 30-50  łubianek samemu zerwać i w miescie sprzedać .

myślisz jak ci z PIS że posadzić i samo się wszystko zrobi i sprzeda. a nakładów to nie trzeba żadnych

bez maszyn i ludzi do zbioru to nawet tych 20-30 ar się odechciewa.

sam zerwij potem to sprzedaj po te 6zł to gwarantuję ci że po jednym dniu będziesz miał dość

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Za 6 zł/ kg to nie warto ma mieście stać... 6zl/kg to powinna być minimalna cena na podwórku producenta. 

A co do stawek to myślę jak kolega wyżej. 2.2 jak rwa typowy przemysł i 2.5 jak na sortowanie pod deser. 

za 2,5zł to musi być zdesperowany człowiek co lata z dwiema łubiankami po polu i sortuje 😄

• Like 1
Opublikowano

ok . moze i tak tylko widze jak kilku z gminy tak robi mają niewielkie plantacje i sprzedają na rynku i w domu , pracują bez wynajmowania ludzi ,  truskawki troche mają potem malina i borówka .

Opublikowano (edytowane)

sam też sprzedaję i doskonale wiem że jak zacznie się wysyp to we dwoje czy troje niewiele możemy ogarnąć a gdzie czas na handel

żeby coś znaczyć na rynku to trzeba mieć truskawkę od bardzo wcześnej do bardzo późnej. Na tej po środku to najmniej się zarabia

16 minut temu, Karollorak93 napisał:

Jest sens sypnąć teraz saletre wapniową? W najblizszych dniach będa opady. Przed samym kwitnieiem dostały nitraboru a teraz owoców bardzo dużo i moze coś by podrosły  nie? Pierwsze do zbioru za jakieś 10 dni. 

to tak jakbyś sypał saletrę potasową w/g programu nawożenia truskawki gruntowej

Ja w tym roku pierwszy raz stosowałem fertimax i coś mi się ten nawóz kompletnie nie podoba. krzaki mniej wyrośnięte, owoce nie za duże a w dodatku na jak chodziłem pielnikiem w późnej to jeszcze wygrzebał nie całkiem rozpuszczoną granulę.

zupełnie inaczej wygladają moje truskawki każdej odmiany w tym roku po tym fertimaxie. tak jakby to była jakaś podróbka nawozu.

zawsze dawałem 250kg polifoski start i efekt był

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

serio ?   jak ma się nie daleko do miasta to można samemu sprzedawać bezposrednio  z 20-30 arów . własnie dziś na rynku było kilku włascicieli gospodarstwa  nawet jak bedą po 6zł za kg wtrakcie sezonu to mozna te 30-50  łubianek samemu zerwać i w miescie sprzedać .

Mam  jeden ha truskawki. 35 młodych. 30 folia przykryte i 35 gruntu. Zbieram samemu codziennie lub co dwa dni  do Warszawy.  A skasowałem dwa ha teraz rośnie jęczmień. 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, racyl napisał:

za 2,5zł to musi być zdesperowany człowiek co lata z dwiema łubiankami po polu i sortuje 😄

Takie stawki u nas panie ;) W zeszłym roku za taką robotę było 2,2zł, dwie łubianki obok siebie, w plastik te niedorośnięte i porażone chorobami, reszta w drewno, dobry rwacz bez problemu robił u mnie 8-10 łubianek na godzinę, wyżywienie i nocleg po mojej stronie. Więc jeżeli uważasz, że płaca rzędu 20-25zł/h bez ponoszenia kosztu wyżywienia i noclegu to źle, to ja nie wiem ile mamy płacić ...

Na jednej plantacji przy 4zł za łubiankę będziesz miał problem zarobić 20zł/h, a na innej przy 2,5zł za łubiankę bez problemu te 20zł/h przekroczysz ... Chcesz, to moja sąsiadka w tym roku szuka ludzi, płaci 4zł/łubiankę, ale plantacja w tym momencie ma już ponad 1m wysokości , jak uzbierasz tam ponad 5 łubianek na godzinę to jesteś dobry rwacz ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, diegole29 napisał:

jasne ze bez:D:D:D  za 5,5 sam bym poszedł zrywać:) ja chce płacić 2-2,20max koszty poszły wszystko poszło i 2,50? troche słabo.... Dziś Pani Ukrainy pytala się mojej mamy jakie stawki bo kierowca powiedział im że każdy płaci 2,50...

kolego a kogo to obchodzi bo na pewno nie większości producentów którzy oddają towar choćby z tunelu za śmieszne pieniądze bo jak to mówią "zawsze cos zostanie". 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Takie stawki u nas panie ;) W zeszłym roku za taką robotę było 2,2zł, dwie łubianki obok siebie, w plastik te niedorośnięte i porażone chorobami, reszta w drewno, dobry rwacz bez problemu robił u mnie 8-10 łubianek na godzinę, wyżywienie i nocleg po mojej stronie. Więc jeżeli uważasz, że płaca rzędu 20-25zł/h bez ponoszenia kosztu wyżywienia i noclegu to źle, to ja nie wiem ile mamy płacić ...

Na jednej plantacji przy 4zł za łubiankę będziesz miał problem zarobić 20zł/h, a na innej przy 2,5zł za łubiankę bez problemu te 20zł/h przekroczysz ... Chcesz, to moja sąsiadka w tym roku szuka ludzi, płaci 4zł/łubiankę, ale plantacja w tym momencie ma już ponad 1m wysokości , jak uzbierasz tam ponad 5 łubianek na godzinę to jesteś dobry rwacz ;) 

tu nie ma jakieś rewelacji za bieganie z dwiema łubiankami.

13-14 łubianek na godzinę to zbierali u mnie w poprzednim roku ale truskawka wielka i na wierzchu. rumby, allegro  tyle nie naskubie a tym bardziej zabawy z sortowaniem.

samo sortowanie czy skubanie zabiera czas

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał:

tu nie ma jakieś rewelacji za bieganie z dwiema łubiankami.

13-14 łubianek na godzinę to zbierali u mnie w poprzednim roku ale truskawka wielka i na wierzchu. rumby, allegro  tyle nie naskubie a tym bardziej zabawy z sortowaniem.

samo sortowanie czy skubanie zabiera czas

Sortowanie idzie dużo szybciej niż skubanie ... Przy zbieraniu na deser i tak zgniłej/drobnej do łubianki nie włożysz, więc czy ją wyrzucisz w międzyrzędzie czy wrzucisz do plastikowej łubianki to jedno i to samo ...

Opublikowano (edytowane)

A myślisz że u mnie to co ... Wychodzi może jedna plastikowa odpadu na 10 drewnianych, takie ot sortowanie ... I towar od wierzchu do dna łubianki taki sam, a nie jak u niektórych biznesmenów kilka grubych na wierzchu a całe dno zasłane drobnicą.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert11054 napisał:

Racyl a Ty ile masz zamiar płacić za rwanie?

Jesteś chyba z lubelskiego,  tak jak ja dlatego się pytam.

3zł za plastik. tam bywa 2,3-2-5kg a nawet i więcej

Nie ma sztywnych stawek jak jest trudniej zebrać to trzeba dołożyć ludziom

jak mi się kończyła malwina i ostatnie rwanie, ciężko już było zbierać a truskawka była wtedy 15zł /kg to rzuciłem hasło że dzisiaj 5zł od łubianki. tak samo jak jest truskawka wielka i dużo na krzakach to nie ma co szaleć ze stawką bo spokojnie przyzwoity zarobek da się wyciągnąć.

Najważniejsze to za dobrą cenę sprzedać

• Like 1
Opublikowano

ja w tamtym roku płaciłem 2zł sam byłem wstanie zerwać 15 sztuk kobiałek na godz a mam dwie lewe ręce i średnie truskawki moim zdaniem. w tym roku chcę płacić 2-2,20 od pojemnika. Chyba że będzie super cena to 2,5. Ubezpieczenie Pracowników, gaz, prąd to kosztuje a potem ludzie płaca 3zł:) a za rok 4:D. Moge płacić i 4 ale żeby cena była jakaś...

Opublikowano

No dokładnie  jak jest cena dobra to można dołożyć ale w tym roku chyba nie będzie bardzo z czego dokładać.jak ktoś  rwie na deser to i daje większą  stawkę a jak na przemysł  to chyba nie ma co szaleć. Doliczyć wodę,  prąd,  życie i niewiele zostaje. Rok temu płaciłem  2zł za rwanie i dziewczynom z Uk wychodziły dniówki nawet 400zł, więc chyba nie jest źle. Dzisiaj w mojej okolicy ruszył  skup  4,5 za kg bez szypułki. 

Opublikowano

czym mogą być spowodowane blade młode liście ?. herbicydów przez 2 miesiące nie było. nawożenie marzec 250kg w rządki fertimax, około 2-3 tygodnie temu nitrabor 200kg. dolistnie dr green sady około 3 tyg temu.

zawsze stosowałem polifoskę start i było ok a teraz te krzaki są w dodatku mniejsze

20220601_203548.jpg

20220601_203511.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, robert11054 napisał:

Okolice Zwolenia 

Gdzie ten skup bo ja też te rejony? 

23 minuty temu, diegole29 napisał:

Moze za duzo ? hmm czasem i kotka można zaglaskac... daj aminokwasy czy asaszi  i zobacz co bedzie sie dzialo.... u was tez tak ciagle pada:D?

Popaduje, że nie ma jak z opryskami wjechać 

Opublikowano
29 minut temu, diegole29 napisał:

Moze za duzo ? hmm czasem i kotka można zaglaskac... daj aminokwasy czy asaszi  i zobacz co bedzie sie dzialo.... u was tez tak ciagle pada:D?

było asahi + maxi grow tydzień temu i właśnie jakby bardziej więcej od tego czasu tych bladych liści

Opublikowano

może pogoda? nie wiem jak u Ciebie ale u mnie non stop pada ostatnio lodzkie okolice Kutna.... dopiero od 2 min swieci slonce wczoraj padalo i przed.... jutro ma nie padac i w sobote znow:D

Opublikowano
racyl napisał:

czym mogą być spowodowane blade młode liście ?. herbicydów przez 2 miesiące nie było. nawożenie marzec 250kg w rządki fertimax, około 2-3 tygodnie temu nitrabor 200kg. dolistnie dr green sady około 3 tyg temu.

zawsze stosowałem polifoskę start i było ok a teraz te krzaki są w dodatku mniejsze

20220601_203548.jpg

20220601_203511.jpg

To są uszkodzenia herbicydowe.