Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

to musisz poszukać czegoś większego bo to za mały zapas ciśnienia pozostaje

też znajdziesz pompy jednofazowe z podnoszeniem powyżej 100m.

Nie masz jakieś dużej ilości to szukaj coś z ibo albo omnigena

Tylko zawsze jest jakieś ale szukasz z wyższym podnoszeniem to i wydatek też się zmienia

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ja mam SPO 17-13, 145m podnoszenia max, 22m3/h max, i taka pompa mi starcza na 39 rządków taśm o długości 160m, o wydatku 3l/h/m. Lustro wody mam na 20m, przesył to 300m rury PE75 albo 100m PE75 + 100m PE63, zależy na które pole. To pozwala mi mieć ciśnienie rzędu 0,6-0,7bar na wyjściu filtra przed taśmami.

Ty musisz mieć sporą pompę bo masz nisko źródło lustra wody i dużo przez to tracisz.

Na moim przykładzie, niby mam pompę 22m3/h a tak na prawdę pracuję z wydatkiem 19m3/h.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

u ciebie dla:

taśm z wydatkiem 3l /m potrzebujesz pompy co ma wydatek          - 4,5m3/h

taśm z wydatkiem 5l /m potrzebujesz pompy co ma wydatek         - 7,5m3/h

oczywiście zakładająć podzielenie plantacji na dwie działki

a jak całość

dla taśm 3l/m/h ------------         9m3/h

dla taś 5l/h/m    -------------          15m3/h

Edytowane przez racyl
Opublikowano

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam SPO 17-13, 145m podnoszenia max, 22m3/h max, i taka pompa mi starcza na 39 rządków taśm o długości 160m, o wydatku 3l/h/m. Lustro wody mam na 20m, przesył to 300m rury PE75 albo 100m PE75 + 100m PE63, zależy na które pole.

Jakie masz wyjście z pompy? 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, galan99 napisał:

To jakie macie te pompy ? .

u ciebie dla:

a) zakładając podzielenie plantacji na dwie działki

taśm z wydatkiem 3l /m potrzebujesz pompy co ma wydatek          - 4,5m3/h

taśm z wydatkiem 5l /m potrzebujesz pompy co ma wydatek         - 7,5m3/h

b) zakładając nawadnianie całego pola (20rzędy po 150m długie)

dla taśm 3l/m/h ------------         9m3/h

dla taś 5l/h/m    -------------          15m3/h

Przy takiej głębokości u ciebie to można założyć coś z zapasem wydatku(5,6m3/h) 

taką pompę.

https://allegro.pl/oferta/pompa-glebinowa-4sdm-3-18-antypiaskowa-230v-ibo-7146903301

dać pe50 i taśmę o wydatku 3l/m/h i podzielić na dwie działki

2x 10rzędów po 150m długości

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

To jest to nie natrafiłem na ta pompę . Dzięki .

Nie wrzuciłbym pompy za 6 tyś bo może by ze 2 razy podlał i nie było pompy by zj***li w tych czasach .

Trzeba by było wystawiać wartę do ochrony .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

a po co ci hydrofor ? on tylko wykończy ci pompę

przy dużych wydajnościach pomp np 250l/min to ile musiałoby być tych zbiorników hydroforowych albo jeden duży żeby przynajmniej pompa nie włączała sie mniej niż 3 minuty

pompy zazwyczaj mają określoną ilość włączeń na godzinę np 20.

lepsze dla pompy jest jak włączysz i ona chodzi do momentu podlania

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Shaun napisał:

@Tomasz0611 @racyl i inni którzy podlewają bezpośrednio ze studni: nie myśleliście o zainstalowaniu hydroforu ??

A na co mi ten hydrofor?? Jeżeli już to prędzej bym w przemienik częstotliwosci zainwestował, żeby sterować wydatkiem pompy. Chce podpiąc mniej taśm to zmniejszam sobie wydatek pompy, to jest fajne rozwiązanie, ale dość drogie.

Dokladasz do tego czujnik ciśnienia i pompa pracuje ci tak, że na jej wyjściu jest np stałe 5 bar, ty zamykasz sobie pojedyńcze taśmy na polu, a przemiennik tak tym steruje, że ciśnienie na polu utrzymuje się na stałym poziomie, czy podpiete jest 7,10 czy 12 taśm. Odpowiednio zmienia wydatek pompy tak żeby był odpowiedni do ilości podpietych taśm. To jest fajne rozwiazanie. Do tego aplikacja na telefon pozwalającą sterować pompa, podgląd na parametry bierzace pompy, jakieś cusnieniomierze cyfrowe, przepływomierz badający prędkość ruchu jonów w wodzie i na tej podstawie wyznaczający aktualny przepływ wody, to są fajne rozwiązania. 

Pompka do fertygacji która uruchamia się zdalnie, ty aby mieszasz nawozy, nastawiasz program i wszystko się uruchamia, najpierw pompa głębinowa, potem fertygacja, na koniec 10-15 min samej wody żeby wyplukac nawóz z taśm, to są fajne rozwiązania, a nie hydrofor. Sam sobie cos takiego zrobiłem, uruchamiam aby program i mogę iść na pole robić cos innego, wszystko samo się robi, aby muszę umieszac nawoz z wodą, nastawić parametry czasowe na sterowniku i wszystko samo się robi. 

Teraz myślę żeby zainwestować w falownik, bo to fajna opcja, ale to muszą truskawki dobrze zapłacić w tym sezonie :)

Opublikowano

@racyl ja mam daleko (ponad 1km) do najbliższej działka do podlewania i hydrofor był raczej jedynym sensownym rozwiązaniem. W dodatku teren lekko pofałdowany.Baniak 15 m³ postawiony w pion. To, że wykończy pompę to  Twoje przypuszczenia. Skąd w ogóle pomysł, że wykończy ?? Znasz taki przypadek na 100 % ?? U mnie skończyła się co prawda pompa ale to przez kilkukrotne zamulenie studni, prawdopodobnie przez za mały odcinek osłony. Pracowałaby do tej pory ale się zatarła od jakby ilastego mułu a nie ciśnienia w zbiorniku. I nie uruchamia się co kilka minut tylko jak zamknę zawór na wyjściu ze zbiornika po zakończeniu podlewania (po dobiciu ciśnienia oczywiście). Pompę (nowa jak i stara) mam do pracy ciągłej. 

@Tomasz0611 z takiego baniaka biorę wodę do zabiegów (oczywiście nie w trakcie podlewania).  Jasne, że można wlać w mauzera i na czymś postawić ale dłużej się schodzi. Można też zalać opryskiwacz wcześniej i też się zagrzeje. Do mycia maszyn też super. 

To w takim razie jakie są zalety lania prosto ze studni ?? Nie chce wbijać szpilki po prostu nie miałem do czynienia z takim sposobem. Dla mnie hydrofor to za***ista sprawa.

Opublikowano (edytowane)

@tomn95 do tego to wystarczy softstart zakupic, dużo tańsze rozwiązanie. 

@Shaun ja do oprysków korzystam z wody z mauzerow na 2m podescie, szybciej woda mi naleci niż odmierze i wleję do zbiornika wszystkie składniki. Do mauzerow mam doprowadzone rury PE, otwieram aby odpowiednie zawory, na dole tak samo połączone, aby zawory przekręca i podpinam do opryskiwacza wąż gumowy 2", to może 2min i zbiornik 400l mam pełny.