Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koronawirus w Polsce i na świecie. Prawie 300 osób zakażonych w fabryce mebli w Kępnie .

Oby  nie było tak samo w przetwórni owoców bo będzie dno zupełne rynek nie wchłonie tyle towaru .

Opublikowano

Ostatnio zrobiło się głośno że w zakładach pracy są osoby zarażone Covid 19 a i to dotyczy prawie każdej branży a w takiej biedronce Lidlu i innych nie odnotowali żadnego przypadku i sprawa zrobiła się mocno podejrzana

Opublikowano

Ledwo trzeci zbiór a owoce mam drobne, podaję saletrę w fertygację ale nie pomaga. Ktoś coś zaradzi?

Dodam że mam bardzo dużo owoców na krzakach i być może przez to truskawka nie jest w stanie wykarmić tego porządnie.

Opublikowano

W piątek byłem w Zgorzelcu, to pod carefur truskawki kobita sprzedawała po 18zl/kg.a takie badziewie te truskawki ze nikt by ich nie szypułował tylko na przemysł wywalił. 

Opublikowano
50 minut temu, stempos1980 napisał:

Takie pierwsze najlepiej smakują

Pany co jest aktualnie w programie na kwieciaka?

zajrzałem do książki i przed kwitnieniem jest spory wybór a po pełni kwitnienia , rozwoju owoców nie mam w tym programie 

Opublikowano (edytowane)

nie ma jakiegoś upału to decis, mospilan. też u mnie on kwitnie

@stempos1980 powiedz coś o tej arosie bo ja tez coś niby kupiłem za tą odmianę

jak u mnie to w poprzednim roku pierwsza zaczeła dojrzewać

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Decis ma 24 h prewencji z tego co czytałem, nawet w etykiecie jest, że przed kwitnieniem.

1 godzinę temu, blabla napisał:

Ledwo trzeci zbiór a owoce mam drobne, podaję saletrę w fertygację ale nie pomaga. Ktoś coś zaradzi?

Dodam że mam bardzo dużo owoców na krzakach i być może przez to truskawka nie jest w stanie wykarmić tego porządnie.

Coś w tym może być, na 3 letniej plantacji widzę to u siebie.

Opublikowano

chloropirifos miał jeszcze wiecej  a był zarejestrowany na kwieciaka

decis jest tak stary że nikt wcześniej się tym nie przejmował kiedy go użyć

petroidów zawsze się czepiali

Opublikowano
27 minut temu, stempos1980 napisał:

U mnie florena to dopiero zaczyna kwitnąć bo arosa to już jest na końcówce kwitnięcia i chciałbym czymś prysnąć kwieciaka.truskawka dla siebie i słoików

Scan.jpg

Opublikowano (edytowane)

ja wieczorem zawsze dawałem

dobrze jest zrobić 2 zabiegi przed zbiorami w odstępach  14 dni  i ładnie trzyma

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

nie ma jakiegoś upału to decis, mospilan. też u mnie on kwitnie

@stempos1980 powiedz coś o tej arosie bo ja tez coś niby kupiłem za tą odmianę

jak u mnie to w poprzednim roku pierwsza zaczeła dojrzewać

Arosa to raczej późna odmiana, ostatnia w porównaniu z rumba, grandarosa, aprica i roksana, więc chyba masz same typowo późne odmiany skoro była u ciebie pierwsza albo sprzedający sadzonki na OLX cię oszukał :)

Opublikowano (edytowane)

z porą dojrzewania i opisem arosa to znalazłem różne opisy: jednych dojrzewa razem a odmianą marmolada a u innych jest póżna

http://www.truskawki.net.pl/odmiany-truskawek/arosa/?fbclid=IwAR0g23alXKuZpNsRgg8pOGdJZZS80BYZhflAk3R_0jRaryrf-kP3GPYZSfE

https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/innowacje/1783-arosa

https://www.szkolkarstwo.com.pl/odmiany/arosa

u mnie to doszła wcześniej przed roxaną, kiedyś miałem marmoladę to dosyć szybko się zaczynała po honoye, różnica paru dni

liść rzeczywiście ma jasny jak na zdjęciach, owocu sporo tylko nie taki duży i raczej kwaśny

dla mnie późne to powinna być np razem z florence

co do aprica i roxana to w tym samym czasie mi dochodzą

nie powiem ładnie to coś rośnie ale czy to jest to co ma być

A ten nowy honoye królewski

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Zgodnie z nowymi wytycznymi odnośnie ppp drive thru mam do Grójca 100km w jedną stronę, 20 osób do przewiezienia, nieźle, 5 kursów trzeba zrobić 😅 ave PiS 🙂

Cały czas w komunikatach występują słowa kluczowe: zaleca się, jest możliwość, można, proponuje się przyjazd na test drive thru.

Jeden wielki shit.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Zgodnie z nowymi wytycznymi odnośnie ppp drive thru mam do Grójca 100km w jedną stronę, 20 osób do przewiezienia, nieźle, 5 kursów trzeba zrobić 😅 ave PiS 🙂

Cały czas w komunikatach występują słowa kluczowe: zaleca się, jest możliwość, można, proponuje się przyjazd na test drive thru.

Jeden wielki shit.

Ave 😆

Opublikowano

ma ktoś może zdjęcie tarczy tnącej ścielarki od góry i od dołu ?