Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JAKI JEST ŚREDNI PLON TRUSKAWEK?

Opublikowano Sierpień 8, 2017 at 3:13 pm przez admin / No Comments

Trudna odpowiedź. Wszystko zależy od wieku roślin, odmiany, ich zdrowotności, zagęszczenia, zaopatrzenia w wodę w okresie zawiązywania i wzrostu owoców, zasobności gleby w składniki pokarmowe, obecności pszczół w czasie kwitnienia itd. itp. Jednak, naturalnie w pewnym przybliżeniu, można się pokusić o taki szacunek. Jeżeli przyjąć, że dobry plon z plantacji produkcyjnej, gdzie na 1 ha rośnie np. 50 tys. roślin, wynosi np. 25 ton/ha, oznacza to, że z 1 rośliny zbiera się średnio 0,5 kg owoców. A zatem, jeżeli posadzimy w ogrodzie truskawki na pow. 100 m² w ilości 500 szt., użyjemy do tego zdrowych sadzonek, nie dopuścimy do zachwaszczenia ani przesuszenia naszej uprawy, nie zapomnimy o nawożeniu i ochronie (najlepiej przy pomocy preparatów biologicznych), to teoretycznie możemy liczyć na plon w wys. 250 kg. W praktyce może on być jeszcze wyższy, ale jeżeli zdarzy nam się zaniedbać jakiś istotny element, to może być i niższy.

Opublikowano

po co ci ta teoria, wystarczy że odmiana na początku ma duże owoce a potem drobnieje lub od samego początku ma drobne owoce i już to zniechęca do niej

do rwania drobnych owoców to nawet cieżko o pracownika bo mało na tym zarobi

truskawki drobnej mało słodkiej nikt nie chcę kupować, rwać i sadzić

Opublikowano

Na każdym szkoleniu co byłem mówi się o zaprzestaniu sadzenia truskawki na przemysł. Mamy jeden z najdroższych cen prądu w Europie a truskawki przemysłowe trzeba cały czas chodzić. Więc aby przetwórca miał zysk musi tanio kupić. 

Nawet w Zagłębiu truskawki kupują ze szkółki a potem sprzedają. Tylko nie ma ogłoszenia w necie raczej przez pocztę pantoflową wszystko idzie. U jednego wpadli ze szkółki i kazali skasować sadzonki. Plantator przejechał szybko glebogryzarka wszystkiej sadzonki nie zniszczył. Za trzy dni będzie już posadzone na polu. 

Jak by tak że szkółek kontrolowali czy sadzonki nie są rozmnażane to by na polach było połowę mniej 

Opublikowano

galan99 te 50 tys sadzonkek na 1 ha to przesada

np przy moim rozstawie to potrzeba 35tys z dosyć sporym zagęszczeniem na samą powierzchnię uprawy bez poprzeczniaków. A jak wliczając w to je to jeszcze mniej wyjdzie

Ja mialem senge ale dosyć dawno jeszcze jak do szkoły chodziłem. mialem wtedy jeszcze dukata to kilkakrotnie w smaku był lepszy i przede wszystkim większy, tylko plon nie był duży

z tego co pamiętam w senga to przede wszystkim owoc był kwaśny i mały. drobiazgu do cholery tylko weż to pozbieraj

Opublikowano

Do znawców tematu"truskawki"pytanie: czym jest spowodowane nadmiar kwiatów na badylach. Miałem to raz na honeyu (kwitły ja chryzantemy ) trochę kwiatów oberwałem (nie wiem czy dobrze w tedy zrobiłem) ale i tak było bardzo owoców. Nadmieniam że truskawki miały 2-3lata. Spodkałem się również z innymi odmianami które tak kwitły (np.elsanta z frigo po posadzeniu)?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.01.2020 o 13:16, zimnepiwo napisał:

Sąsiad parę lat temu kupił honeya ze szkółki (owoce,badyle b.ladne miał). Potem znowu (jak pytałem tylko ze szkółki bo inne to dziadostwo) kupił ,sadzonka ładna(korzenie ponad 20 cm),na tym koniec . Nic to nie rosło owoce drobnica. A że kupował mało to w ku... zapłacił. Wyleczył się ze szkółki,bo pewnie nawet sadzonek nie odrobił. Może poprostu pecha miał?

Jedna sprawa to kupić sadzonki a druga to odpowiednio przygotować pole i właściwa pielęgnacja po sadzeniu. 

Ja zawsze kupuję ze szkółki frigo a to dlatego że mam pewność że takie sadzonki są wolne od roztocza truskawkowca i przędziorka więc mogę liczyć na pełny plon z krzaka w nastęnym roku po posadzeniu.

Edytowane przez blabla
Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

Jest spowodowane dobrym zawiązaniem pąków kwiatowych na jesieni. Temat na kilka stron od czego to zależy. 

Pytanie po jaką cholerę te kwiaty obrywałeś? 

Bo było do cholery , już pisałem wyglądały jak chryzantemy drobnokwiatowe w pełni kwitnienia. Jeden jedyny rok tylko takie były. A jak pracowałem za granicą też mieli taki przypadek to też część kwiatów obrywali ,to co nie oberwane zostało to 3/4drobnica. Tym się sugerowałem.

Opublikowano

@zimnepiwomyślenie jak najbardziej sensowne z tym obrywaniem kwiatków że jak się nie oberwie to będzie do cholery tylko że drobiazgów. gorzej z realizacją jak oberwać kwiatki np na 1ha

coś podobnego jest w odmianach wysokoplonujących i krzaczastych  jak florence w kolejnych (po 2 drugim) latach produkcji. cieszysz że że ładnie dużo  kwiatków to i dużo się zarobi a jak póżniej przychodzi czas zbiorów to wielkie wkurwienie bo owocu jest tylko z tym że drobiazg.

@cinek1808 z tym umieraniem pyłku to najlepiej to się sprawdza w bobie jak jest susza, gorąco, mało opadów. niby ładnie zakwita a potem mało strąków jest.

Opublikowano

Podobnie robiłem przy pomidorach (typu Malinówka) , ktoś doradził. Tylko że tam największe kwiaty obrywałem (owoce były wtedy wyrównane).

@racyl z 1ha to racja ,trzeba by było ludzi parę nająć a to już wydatek(ja miałem tylko parę arów )

Opublikowano

mniej chętnych to i mniejsza konkurencja za pożywieniem, wodą itp

coś mi się kiedyś obiło o uszy że właśnie w szkółkach kwiatki obrywają z mateczników aby te nie owocowały a żeby lepiej pózniej sadzonki się wykształciły .

nie moge sobie tego jakoś wyobrazić na kilkunastu hektarach.

być może stosują jakieś preparaty, czy przypalają kwiat  aby truskawka nie owocowała

Opublikowano

60 stopni to chyba ci nic nie zabije. 100 to już co innego ale tego truskawka nie wytrzyma]

to nie lepiej to zrobić przy użyciu aliete i topsin + wspomagacze humusy i aminokwasy

Opublikowano (edytowane)

Tomasz  legalnego nic nie masz do moczenia ! tak jak na pędraki też lagalnego nic nie masz

w Yamato 303 jest tiofanat metylowy . ten środek jest zarejestrowany na truskawkę

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Akurat te 60°to tylko "strzeliłem" być może jest to dużo więcej. Znałem takiego gościa co ziemię w parniku odkarzal na sadzonki. A o tej metodzie z wodą to gdzieś czytałem ale dawno temu, teraz to chemię się stosuje. O topsinie to nie słyszałem że wycofano z truskawek. Niedługo to woda z pokrzywy będzie zabroniona.

Opublikowano (edytowane)

bynajmniej yamato z tą substancją jest dopuszczone w truskawce jak i innych owocach

mam program ochrony z 2019r dołączony do jagodnika z poprzedniego roku  i tam yamato czy sama substancja tiofanat metylowy była pod różnymi nazwami dopuszczona.

czy to topsin czy inne zamienniki

Nie wiem skąd Tomek to wytrzasnął

Edytowane przez racyl
Opublikowano
W sklepie ogrodniczym wywieszają jak ma być jakiś środek wycofany/cofnięta rejestracja w popularnych w okolicy uprawach, wydruki ze strony ministerialnej, i tam był właśnie ze topsin i pochodne nie są dozwolone w truskawce i innych jagodowych od początku 2019.
Opublikowano

w sklepach to różnie z tym bywa. już raz puścili plotę że aliete wycofują, potem było że lontrel

jak wrzucisz na googla tiofanat metylowy to nie ma słowa że coś szykowali w poprzednim roku.

Normalnie ten środek był zalecany w różnych komunikatach jagodowych czy to agrosimexu, jagodnika czy innych.

Powinien z drugim numerem jagodnika przyjść program ochrony na bieżący rok także zobaczymy

Dodatkowo z tą substancja pojawiło się w poprzednim roku kilka zamienników