Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 minuty temu, Azor07 napisał:

Ja brałem zeszłej jesieni jak dobrze pamiętam to coś ok .60groszy . W porównaniu z moim starym honeoye była duża różnica .

za honoye tyle płacić to trzeba na głowę upaść B|

Opublikowano

@blabla z tego co mi wiadomo i co pisali na forum, to dursban, ale trzeba pryskać w deszcz, albo bezpośrednio przed deszczem, żeby poszło w ziemię. Dawka 5 L na 200 L wody. W sklepie mówili natomiast żeby w deszcz nie koniecznie, ale żeby wymieszać z ziemią, czego ja sobie nie wyobrażam, bo to śmierdzi gorzej niż męska szatnia po wf-ie. Ja jeśli będę mieć potrzebę, to zrobię to przy pomocy deszczu.

Pytanko do ogółu- wiosną truskawki sadzone, nie miały wody w ostatnim czasie (susza jak to u większości pewnie) , teraz jakieś 2 tygodnie temu założyłam jak umiałam nawadnianie z taśm no i krzaczki, które spisałam na straty, zaczynają puszczać ze środka. Będzie coś z nich jeszcze? Chciałam im trochę pomóc.  Czym je opryskać z odżywek? W sensie takie młode listki dopiero co wypuszczone. Algex może być? albo asahi z czymś? czy zostawić...

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Calineczka napisał:

@blabla z tego co mi wiadomo i co pisali na forum, to dursban, ale trzeba pryskać w deszcz, albo bezpośrednio przed deszczem, żeby poszło w ziemię. Dawka 5 L na 200 L wody. W sklepie mówili natomiast żeby w deszcz nie koniecznie, ale żeby wymieszać z ziemią, czego ja sobie nie wyobrażam, bo to śmierdzi gorzej niż męska szatnia po wf-ie. Ja jeśli będę mieć potrzebę, to zrobię to przy pomocy deszczu.

Pytanko do ogółu- wiosną truskawki sadzone, nie miały wody w ostatnim czasie (susza jak to u większości pewnie) , teraz jakieś 2 tygodnie temu założyłam jak umiałam nawadnianie z taśm no i krzaczki, które spisałam na straty, zaczynają puszczać ze środka. Będzie coś z nich jeszcze? Chciałam im trochę pomóc.  Czym je opryskać z odżywek? W sensie takie młode listki dopiero co wypuszczone. Algex może być? albo asahi z czymś? czy zostawić...

algex pewnie super sprawa, humusami cos na fosforze

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Calineczka napisał:

A co sądzicie o nicieniach na pędraki (Larvanem albo Nemasys F) ? Nie mam dużo tych szkodników i myślę że lepiej zwalczać je ekologicznie nie szkodząc innym pożytecznym owadom.

Edytowane przez blabla
Opublikowano (edytowane)

@blabla à propos jaka jest cena tego Nemasys F albo Larvanu ? w necie nie mogę znaleźć nigdzie... w okolicznych sklepach gdzie ś.o.r. kupuje to nie mają

w sensie chodzi mi o cenę na większy obszar niż 100m2 , bo małe opakowanie tego czegoś kosztuje 100 zł i na 1 ar jest... drogawo

Edytowane przez Calineczka
Opublikowano

WITAM. jestem posiadaczem 80 arów truskaweczek jednorocznych frigo ELSANTA eKO  tzn sadzonych pod koniec kwietnia tego roku. Przed sadzeniem rzuciłem YARA COMPLEX  PH było 5.1 po wysadzeniu  rozrzuciłem szybko wapno physiomax. Wszytko elegancko było tylko teraz po zbiorze  zaobserwowałem pędraki  Zastosowałem DURSBAN 3 L /ha + FURy  aby oprysk szybko nie wygazował gdyż  pryskałem go w nocy  w temeraturze 21 stopni  może zadziała lecz  zabieg powtórzę  za około 15 dni.  Zaobserwowałem również  problem z liśćmi  zaczynają schnąć i czarnieć  co może być przyczyną jaka jest to choroba?Prysnąłem również ostanio opryskiem VAXIPLANT SL  niby to na te liście ale nie widzę efektów ... Czekam na pomoc  zostawiam zdjęcie  liści .

36838701_1957998334224548_84564139371921408_n.jpg

36866260_1957997947557920_6168011239684308992_n.jpg

36759620_1957998070891241_2185686828047138816_n.jpg

Opublikowano
18 minut temu, pelepele22 napisał:

WITAM. jestem posiadaczem 80 arów truskaweczek jednorocznych frigo ELSANTA eKO  tzn sadzonych pod koniec kwietnia tego roku. Przed sadzeniem rzuciłem YARA COMPLEX  PH było 5.1 po wysadzeniu  rozrzuciłem szybko wapno physiomax. Wszytko elegancko było tylko teraz po zbiorze  zaobserwowałem pędraki  Zastosowałem DURSBAN 3 L /ha + FURy  aby oprysk szybko nie wygazował gdyż  pryskałem go w nocy  w temeraturze 21 stopni  może zadziała lecz  zabieg powtórzę  za około 15 dni.  Zaobserwowałem również  problem z liśćmi  zaczynają schnąć i czarnieć  co może być przyczyną jaka jest to choroba?Prysnąłem również ostanio opryskiem VAXIPLANT SL  niby to na te liście ale nie widzę efektów ... Czekam na pomoc  zostawiam zdjęcie  liści .

I nic od grzyba ?

Opublikowano
Dnia 6.07.2018 o 17:32, racyl napisał:

za honoye tyle płacić to trzeba na głowę upaść B|

Za honoye  mniej grandarosa ,markat i marduk  były droższe ale musiał bym poszukać faktury bo dokładnie nie pamiętam dlatego napisałem około .

Opublikowano
43 minuty temu, Azor07 napisał:

Za honoye  mniej grandarosa ,markat i marduk  były droższe ale musiał bym poszukać faktury bo dokładnie nie pamiętam dlatego napisałem około .

to wszystkie przemysłowe odmiany ?

Opublikowano

No tylko pryskałem tym co napisałem . Jakie środki od grzyba można zastosować ? W ogóle ktoś coś wie na temat wyglądu liści? Co może im dolegać ?

Ogólnie zaznaczę, że jestem laikiem co chodzi o uprawę truskawki. :)

Opublikowano (edytowane)

Jaką polecacie odmiane na przemysł z dużym owocem żeby nie była pózniejsza niz honey

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 12.07.2018 o 09:02, Calineczka napisał:

Po jakim czasie od oprysku dursbanem można sypnąć wieloskładnik?

nie ma znaczenia

Dnia 12.07.2018 o 14:04, viking napisał:

Są zarejestrowane jakieś herbicyty doglebowe które można stosować na nowo posadzoną plantację truskawek ?

najbezpieczniejszy jest devrinol

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, antek84 napisał:

nie ma znaczenia

najbezpieczniejszy jest devrinol

Z tym że devrinol daję się min. 4 miesiące po posadzeniu sadzonek.

Opublikowano
2 minuty temu, viking napisał:

Z tym że devrinol daję się min. 4 miesiące po posadzeniu sadzonek.

tak jest na etykiecie :) życie rządzi się swoimi prawami

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, antek84 napisał:

tak jest na etykiecie :) życie rządzi się swoimi prawami

W programie ochrony truskawki obok wspomnianego Devrinol są dwa środki stosowane doglebowo na chwasty przed wschodami:

Stomp Aqua i Zapora Liquid.

Nie ma  jednak informacji czy można je stosować na młodą plantację.

programt.png

Edytowane przez viking
Opublikowano (edytowane)

Będzie ktoś miał w lubelskim okolice Biłgoraj Zamość do sprzedania sadzonke Roxany lub polecic dobrą szkółke

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ma ktoś marmolade i może mi napisac jakie herbicydy bezpiecznie można teraz zastosować? 

Zarówno na jedno jak i dwu liscienne. W jakich dawkach?. 

Beetup Trio? 

Selekt? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.07.2018 o 17:01, Tomktad napisał:

kilka razy brałem ze szkółki ,sadziłem obok swoich truskawek-żadnej różnicy nie było.

zartujesz ????? 

?

?

Dnia 5.07.2018 o 14:19, Loverboy napisał:

Sadz dopiero gdy Ci sadzonki rozmarzna, jak kilka dni potrzymasz w piwnicy to nic im sie nie stanie. 

Dnia 5.07.2018 o 05:05, racyl napisał:

strzeliłem z tą ostatnią

Ja mam roxanę, florence i malwinę i mi starczy B|

Mieć to każdą można, tylko żeby jeszcze była duża i plenna to już trudniej z tym

2-3 to praktycznie to samo.

Dnia 2.07.2018 o 23:20, tomn95 napisał:

Ekograncali stosowales moze albo ktos z was? 

Dnia 2.07.2018 o 19:12, memphis1205 napisał:

Jak nie ma czasu to tylko mocze korzen i sadze a jak nie pali sie to nawet dzien mozna potrzymac. 

Ktora odmiana ma sredni termin dojrzewania? Taka zeby miala ladne i duze owoce i zeby ich troche bylo na krzaku. Pomiedzy Honey a Malwina

Edytowane przez macko3432
pp
Opublikowano
6 godzin temu, macko3432 napisał:

mieliscie jakies problemy ze szkolkarzami odnosnie licencji jak sprzedajecie sadzonki odmian niby na licencji ....???

Spróbuj ogłosić się z licencyjną odmianą na olx lub allegro. Wtedy się dowiesz.

Tylko  odpowiednio wcześniej przeznacz część gospodarstwa na sprzedaż.

Znajdź sobie w Jagodniku ogłoszenia osób przyłapanych na procederze - tam masz mniej więcej warunki dogadania się z właścicielem licencji.

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Spróbuj ogłosić się z licencyjną odmianą na olx lub allegro. Wtedy się dowiesz.

Tylko  odpowiednio wcześniej przeznacz część gospodarstwa na sprzedaż.

Znajdź sobie w Jagodniku ogłoszenia osób przyłapanych na procederze - tam masz mniej więcej warunki dogadania się z właścicielem licencji.

na olx 1/3 jagody kamczackiej to sadzonki licencyjne