Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dnia 30.08.2024 o 20:17, thor1984 napisał:

nie będzie miało to negatywnego wpływu na sadzonki bo bądź co bądź to tlenek wapnia a gleba lekka i do sadzenia wcale nie tak daleko?

Co roku po żniwach daję wapno tlenkowe 90 %CaO  po pszenicy , Następnie rzodkiew oleista i w październiku sadzenie .

1,5-2t (oxyfertil lub dobromir tlenek )na 0,70ha

Ludzie lubią się oszukiwać dając 500kg-1000kg zmielonej skały węglanowej oczekując super efektów

Najlepsi są ci co sieją jakiekolwiek wapno podczas wiatru, cisną pedał ile się da a najlepsza postać wapna która najszybciej zadziała to jest w powietrzu  albo daleko za miedzą i też uważają że za***iście wszystko zrobili

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

Co roku po żniwach daję wapno tlenkowe 90 %CaO  po pszenicy , Następnie rzodkiew oleista i w październiku sadzenie .

1,5-2t (oxyfertil lub dobromir tlenek )na 0,70ha

Ludzie lubią się oszukiwać dając 500kg-1000kg zmielonej skały węglanowej oczekując super efektów

Najlepsi są ci co sieją jakiekolwiek wapno podczas wiatru, cisną pedał ile się da a najlepsza postać wapna która najszybciej zadziała to jest w powietrzu  albo daleko za miedzą i też uważają że za***iście wszystko zrobili

Podlewasz truskawkę ?.

Opublikowano

Ph mam już uregulowane w miare.

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To syp kredę/siarczan wapnia w zależności od tego czy trzeba podnosić pH czy nie, na rosnącą już plantację 1t/ha można dać bez problemu.

Ph mam uregulowane na 60% gospodarstwa gdzie truskawka idzie w płodozmianie. W tym roku biorę się za resztę, morawica już dojechała. Mam problem ze skrzypem jedynie, ale przeglądałem powoli notatki z kilku lat i doszedłem do wniosku, że nie uprawiam jarych i nie robię poprawki chwastów w oziminach na wiosnę. Stąd skrzyp. I nieuregulowane stosunki wodno powoetrzne i głęboszowanie nie ma tu chyba za wiele wspólnego 🤔

3 minuty temu, galan99 napisał:

Z tym podlewaniem to nie każdy podlewa wiele plantacji padło wyschło .

Ten rok to przeczołgał wielu . 

Jechałem w piątek na bogdanke to od spiczyna, kijany, ludwin szału nie ma z truskawką, zmęczona jest pomimo dobrej klasy ziemi.

• Like 1
Opublikowano

Na skrzyp to tylko duże dawki agresywnego wapna tlenkowego które ma ph14  a nie łagodna zmielona łagodna skała dolonitowa czy węglanowa ph 8 .

Stosujemy także utrudnianie skrzypowi wegetacji po poprzez uprawy roślin zaciemniających glebę. Głębuszowanie nie zaszkodzi bo skrzyp może mieć i korzenie na głębokości 2m.

Więc trzeba wprowadzić nie małą ilość tego wapna żeby utrudnić warunki bytowe skrzypowi. możesz mieć uregulowane ph na powierzchni a tam gdzie skrzyp na korzenie  jest ono sprzyjające i będzie on wybijać .

klucz do walki ze skrzypem to duże ilości wapna

Tam chyba nigdy nie było ładnej zadbanej truskawki

4 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Na swoją wyżynę lubelską i pierwszą klasę możesz tlenek sypać, ale ja na granicy lubelskie/mazowieckie mam przewagę 4ki i tlenek jest nie wskazany.

na lżejszą też się da tylko w mniejszej ilości

4 godziny temu, galan99 napisał:

Z tym podlewaniem to nie każdy podlewa wiele plantacji padło wyschło .

Ten rok to przeczołgał wielu . 

Truskawki wypadają także przez choroby grzybowe, robactwo czy brak jedzenia . Jak dbasz tak masz

Przy takich upałach to przynajmniej 1 raz na tydzień muszą byc podlane.

Opublikowano
Dnia 1.09.2024 o 16:49, racyl napisał:

Tak się wapnuje...

20240816_155827.jpg

Opublikowano
Dnia 2.09.2024 o 00:13, racyl napisał:

na lżejszą też się da tylko w mniejszej ilości 

Jeśli można, jakie mniejsze ilości?

Chodzi o drzewa/krzaki w istniejących plantacjach, by ich nie popier...

Opublikowano

@damian303 ostatnio zacząłem zgłębiać temat, założyłem też nawet konto na innym dość znanym portalu i tam w filmie człowiek mówi coś w stylu "siarczanu wapnia nie możemy traktować jako wapna do odkwaszania, jest to odpad po produkcyjny" .

Opublikowano

siarczan wapnia służy do szybkiego dostarczenia wapnia odżywczego . nie można używać do odkwaszania bo trzeba dużo go użyć żeby coś podnieść nim ph a przecież zawiera też siarkę  z którą nie możemy przesadzić

siarczan wapnia nadaje sie na uprawy wapnolubne, wszędzie tam gdzie wartość wapnia odżywczego jest mała

Ph to się podnosi przed założeniem plantacji tak żeby wapno dostało wilgoci i weszło w reakcje a przede wszystkim rozprowadziło w glebie .

Po stosowaniu intensywnej ferdygacji ph w rzędach np truskawek może się podnieść a obok będzie dalej niskie .

wapno tlenkowe sprzedają także luzem jako odpad wapna hydrotyzowanego( budowlanego).

Ph to jedno a najważniejsze jest zawartość wapnia odżywczego

Opublikowano

wap mag to jest zmielona skała dolonitowa z zawartością magnezu . dolonit to jest najgorszy rodzaj wapna a zarazem najtańszy bo i najwolniej działa .

ustawa wymaga żeby każdy rodzaj sprzedawanego wapna był podawany w przeliczeniu na tlenek wapnia choć pierwotnie nie ma postaci tlenku wapnia jak np np kreda która pierwotnie ma postać węglanu wapnia CaCO3

Jak chcesz szybko podnieść wartośc w istniejących uprawach to zastosuj najmłodszy rodzaj wapna węglanowego czyli kredę . Nie wiem jak z wapniem odżywczym ile trzeba dać żeby go podnieśc ale podają że w ciągu roku ph można podnieść o 1 stopień więc podobnie może zając uzyskanie wartości wapna odżywczego.

Trzeba pamiętać też że wraz z plonem wynosimy pewną ilość tego wapnia odżywczego i trzeba go regularnie dostarczać.

Nie dajmy też się zwieść tym co piszą na opakowaniu tej kredy że 500kg wystarczy na jednorazową dawkę .

Żeby coś osiągnąć jakąś wartość to trzeba wprowadzić też odpowiednią ilość. 

Opublikowano
10 godzin temu, thor1984 napisał:

@racyl @Tomasz0611  czy ten siarczan wapnia jest trudno dostępny? Pytam bo obdzwoniłem któregoś dnia składy lokalne i nie ma a w jednym koleś powiedział żebym nie  wymyślał i wziął zwykłe wapno granulowane 😄

U mnie w okolicy mają takie same  podejście i nie sprowadzają bo i rejon nie sadowniczy.

Mieszkam blisko Lublina a tam jest oddział agrosimex i oni takie rzeczy maja.

kredę kupisz za 260zł biga a siarczan 396zł

Na to wapni granulowane też uważaj bo rzucili się na produkcje tego . Zmielą byle jaką skałę, zrobią granule i ma być za***iście rozpuszczalne i przyswajalne wapno .

Lepiej kupić coś znanej marki co ma granulę z młodej skały . np  Wapniak kornicki, koszelowski, jurajska

Opublikowano

Planuję zrobić chłodnie dla truskawki w budynku gospodarczym ok 10 M2 zbiór truskawki będzie od ok 15 tej do wieczora a sprzedaż następnego dnia,do jakiej temperatury trzeba by schłodzić by wytrzymała na kolejny dzień,na co zwrócić uwagę bo myślałem o klimatyzatorze tylko temp. spadnie do ok 16 stopni czy to wystarczy,no i jak z wentylacją by szara się nie pojawiła?