Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@milanreal1 ale jaki ciągnik znajdziesz który bedzie tyle palił w tym zakresie mocy??? a i co do zetora -nie radze

mój sąsiad (daleki troche bo 5 domow dalej) kupił 5211 i on dwa razy opróznił zbiornik a ja 1 . ja robie na 12 ha mtz z c330 a on zetorem i c330m na 10 ha.

Opublikowano

W porównaniu np do ursusa czy zetora w tym zakresie mocy wychodzi podobnie. A masa jest dużo większa. Chociaż z tego co widzę to uważasz że zetor to paliwożerca więc nie mamy o czym dyskutować.

Opublikowano

Ja się nie zgodzę z tym ,że Zetor to paliwożerca, było już setki postów na AF o spalaniu Zetora.Wg mnie i mojego taty to pali troszkę więcej od C-360 ale robota jaka zrobi jest nie do porównania z Ursusem i o warunkach pracy nie wspomnę. Ja tobie radzę brać Zetora, bardzo mocne ciągniki.

Opublikowano

Jaki polecacie ciągnik ? Poszukuje ciągnika o mocy około 60km koniecznie z 4x4 ponieważ mam górzyste pola. Mam 8h uprawiamy głownie warzywa. Ciągnik będzie wykonywał głównie cięższe prace. Zależy mi także na oszczędności paliwa ponieważ przy tak nie wielkim gospodarstwie żarłoczny ciągnik jest zwyczajnie nie opłacalny. Obecnie mam MF 255 który robi u mnie za ciągnik do ciężkich prac ;) i T-25 która wykonuje lekkie prace. Niestety praca MF 255 na górzystym terenie jest dosyć uciążliwa i czasochłonna bo jak wiadomo jest to lekki ciągnik. Zastanawiam się nad Zetorem 5245 ? Czy waszym zdaniem to dobry wybór ? Słyszałem że nie wiele pali co jest dla mnie ważne i jest dosyć silny.

Opublikowano

Ja mam taką propozycję jeżeli chcesz zwiększyć areał do 10 hektarów a może z czasem do 20 to za każdym kupionym(wziętym w dzierżawę)hektarem to chyba nie będziesz traktora kupował polecam dwa zetory 7245 i 8045 traktory mocy 70-80 km oszczędne proste w obsłudze i remontach a przedewszystkim tani w utrzymaniu i przy awari to porfela nie wyszczuplisz bo 7245 to to samo co 360 tylko z przednim dyfrem mam takiego od nowości rocznik89 i dopiero po zrobieniu 8500mtg tylko pierścienie zmienione a tak to do silnika nawet nie zaglądane a 8045 kupiłem 2 lata temu w turze i spisuje sie świetnie (mam 75 ha)klasa 2 i 3 przeważnie (lubelszczyzna)oszczędny a od c360 to o niebo lepszy pług 5 skib i sandał polecam naprawdę.

Opublikowano

Jaki polecacie ciągnik ? Poszukuje ciągnika o mocy około 60km koniecznie z 4x4 ponieważ mam górzyste pola. Mam 8h uprawiamy głownie warzywa. Ciągnik będzie wykonywał głównie cięższe prace. Zależy mi także na oszczędności paliwa ponieważ przy tak nie wielkim gospodarstwie żarłoczny ciągnik jest zwyczajnie nie opłacalny. Obecnie mam MF 255 który robi u mnie za ciągnik do ciężkich prac ;) i T-25 która wykonuje lekkie prace. Niestety praca MF 255 na górzystym terenie jest dosyć uciążliwa i czasochłonna bo jak wiadomo jest to lekki ciągnik. Zastanawiam się nad Zetorem 5245 ? Czy waszym zdaniem to dobry wybór ? Słyszałem że nie wiele pali co jest dla mnie ważne i jest dosyć silny.

Gdybyś jeszcze podał przedział cenowy w jakim ma się mieścic owy ciągnik to napewno byłoby łatwiej... :)

Opublikowano

@riki na 10 proponowałbym Ci kupic jakiś prosty konstrukcyjnie ciągnik

np: Deutz Dx85 lub Dx90 napewno będziesz z niego zadowolony

Co do MF z serii 3000 to nie mam do nich przekonania ponieważ wójek ma 3080 i ciągle w skrzyni coś nawala ;) przezco traci czas i pieniądze :)

Opublikowano

MTZ82/Belarus 820 zarówno jeśli to mabyć ciągnik używany czy też nowy.

Ktoś powie że za mały areał do niego jeśli mowa o 10ha? Ale ciągnik jest tani, zarówno w zakupie, jak i eksploatacji, i części praktycznie dostępne od ręki. Mało awaryjny, bo "czego nie ma to sienie popsuje" :) A ewentualna naprawa też prosta. Mało pali, kolejny jego plus.

Przy 10ha bedzie wiecznie służył wiecznie. Natomiast w wypadku zwiększenia areału- może być już głównym, a w przyszłości pomocniczym. Zalezy kto jakie plany ma. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam zgadzam sie z kolega ja mam mtz 82 na pracuje 14h do tego co to jakis czas dochoda jakies dzierzawy a teren mam gorzysty i ziemie cieszkie to i on czasem ma cieszko ale robote zrobi jest tani w utrzymaniu a czesci to groszowe sprawy.