Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Unia Cross
Opublikowano

To jest tak, że nie wszystko jest dokładnie uregulowane przepisami i trzeba liczyć na zdrowy rozsądek kontrolera. Jeśli zboże nie będzie miało styczności z tym magazynem, to myślę, ze nie powinieneś mieć problemów. Ustawa o paszach mówi, że należy wyeliminować możliwości zanieczyszczeń przez substancje niebezpieczne czyli np ŚOR i w Twoim przypadku było by to spełnione.

Opublikowano
Jeżeli chodzi o ciągnik lub samochód to może być problem ponieważ niektóre środki są łatwopalne. Takiego magazynu http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/pdf/041.pdf u mnie nie ma 90% sklepów sprzedających pestycydy.

Łatwopalne? a niby ile tego jest w dodatku w zamkniętej szafce na klucz, u mnie jest kilka pustych butelek po roudupie i tyle pozatym co ma łatwopalność środków do garażu a jak magazyn miałby sie spalić to może lepiej?

a tak wogóle to trzymam rope w garażu z ciągnikiem i czy to jakiś problem?

ps. właśnie co do cross compiles są chyba jakieś wytyczne do przechowywania paliwa tak?

ps. czy pies może mieć budę tzn dziurę w stodole? ;) czy musze zacząć budować psu bude też>? :D

Opublikowano

Jeśli hodujesz te świniodziki w pomieszczeniach, to napewno muszą one spełniać te same wymagania, co dla świń. A co z rejestracją, to nie jestem pewien, ale jeśli chciałbyś je sprzedać, to chyba powinny mieć numer.

Opublikowano

witam wszystkich. mam takie pytanko. czy orientuje sie ktos czy w 2011r do dopłat jest potrzebna

tzw. ocena gospodarstwa(taki stos papierów o tabliczkach i wszystkich spełnieniach tych standardów z crossa).

bo słyszałem że pare osób robiło takie oceny a to kosi jakies 3 tyś. czy to prawda. prosze o jakoś odpowiedz. z góry dzieki

Opublikowano

taka ocena nie jest potrzebna jeśli uważasz że masz wszystko w porządku, natomiast możesz ją zrobic a agencja dopłaci ci 80%, przyjdzie ci doradca powie co masz dobrze a co źle i poprawisz np. szafke na śor wstawisz, ewidencje leczenia zwiezrząt, oświetlenie w oborze itp. ale i bez tego składasz na dopłaty. tyle że jak ci przyjdzie kontrola i sprawdzi to możesz przypadkiem kilka % dopłat mniej dostac, chyba że masz wszystko w porzo.

Opublikowano

Myśle że ocena gospodarstwa nie jest potrzebna, ale potrzebny jest ten stos papierków.Właśnie w październiku miałem taką kontrole i "troche" zaleceń dostałem(tylko zalecenia).

Opublikowano

Z papierów to chcieli

księgie rejestracji bydła

dokumentacje leczenia zwierząt

decyzje że gosp.jest wolne od gruźlicy,brucelozy,białaczki

ewidencje zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin

ewidencje pasz produkowanych i stosowanych w żywieniu zwierząt

ewidencja stosowania środków biobójczych

a w oborze interesowała ich wentylacja,okna legowiska,szafka na leki,środek dezynfekcyjny,mata deznfekcyjna,tabliczka z napisem NIEUPOWAŻNIONYM WSTĘP WZBRONIONY(nic nie mierzyli wszystko na "oko")

chcieli również obejżeć gdzie robie pasze(wymagają oddzielnego pomieszczenia)

Nie było tak strasznie(były dwie młode sympatyczne panie),ale zapowiedziały się na wiosne sprawdzić czy prowadzę dokumentacje.Z tego co mówiły najważniejsze są "papiery",może być różnie ale jak jest dokumentacja ni powinno być źle.

Opublikowano

Do mnie dzwonili, że przyjadą coś dwa dni wcześniej.

Ja mam tylko produkcje roślinną plus program rolnośrodowiskowy to u mnie sprawdzali:

- co i jak rośnie na polach, czy pola są w dobrej kulturze rolnej, Robili przy okazji kontrolę z obszarówki i mierzyli wszystkie działki.

- plan rolnośrodowiskowy oraz co roku robiony plan nawożenia,

- sprawdzali z rejestrem ilość wysypywanych na pola nawozów (liczą by nie przekraczać ilości azotu zgodnie z planem nawożenia)

- rejestr wszystkich prac polowych, nie tylko oprysków.

- atesty opryskiwacza,

- uprawnienie do stosowania śor,

- umowa lub faktury na wywóz śmieci,

- karta zdania opakowań po śor,

- szafka lub pomieszczenie do przechowywania śor, odpowiednio opisane na drzwiach.

Mogą także poprosić o kartę zdania przepracowanego oleju z maszyn, ciągników, lepiej żeby po gospodarstwie nie walały się bańki po śor z przepalonym olejem. Patrzą na ogólny porządek w gospodarstwie. Po za tym raczej Ok. Wypisują raport z kontroli który podpisujesz i otrzymujesz kopię.

Opublikowano

Ocena gospodarstwa w przypadku produkcji roślinnej i zwierzęcej (+ BHP w gospodarstwie) kosztuje w moim rejonie 2500 zł netto. 80% tej kwoty płaci ARiMR - resztę rolnik. Czyli z Vat-em do zapłacenia jest 1050 zł. Jest na to faktura, więc jeśli ktoś rozlicza się z Vat-u to wtedy tak naprawdę zapłaci tylko 500zł. Taka ocena to nic specjalnego, bo jeżeli ma się dostęp do list sprawdzających z których korzysta Agencja można sobie to samemu zrobić. Plusem jest natomiast to,że w ramach tej usługi mają być pomierzone wszystkie działki, sprawdzona powierzchnia, etc.

Czyli po takiej ocenie jeśli wszystko wypadnie OK wiadomo, że w przypadku prawdziwej kontroli można spokojnie spać. Święty spokój jest chyba warty 500 czy nawet 1000zł, zwłaszcza jeśli korzysta się z innych działań PROW-u poza dopłatami bezpośrednimi :huh:

Opublikowano

macie jakieś namiary na jakaś stronkę co by były zebrane ta cała dokumentacja , chodzi mi o gotowe tabelki w exelu czy wordzie , tak jak oni wymagają bo mi się nie chce samemu tworzyć ..... :rolleyes:

Opublikowano

O dokładnie stąd wszystko brałem:) dzisiaj u przyszłych teściów kontrola ciekawe co wyjdzie. Nikt u nich w okolicy jeszcze nie miał więc hmm... tabliczki wszystkie im dostarczyłem to o to czepiać się nie powinni bo akurat sprzedaje te duperele i ludzie przychodzą i narzekają że każą im wieszać;)

Opublikowano

http://cc.cdr.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=53

podobno od przyszłego roku ma być sprawdzane 15% gospodarstw w ramach spełniania CC i obszarówki (czyli Ci jako ostatni dostaną dopłaty bezpośrednie). Ci co będą mieli zrobione opracowanie mają być w grupie gdzie kontrolowanych będzie 5% gospodarstw (3x większe szanse na dopłaty w grudniu). Oprócz tego zyskuje się wiedzę i w przypadku zwierząt kontrole światła, gazów i zagęszczenia(samemu wszystkiego się nie wie i nie ma się przyrządów pomiarowych). To tak pokrótce.

W tym roku zrobiłem już kilkanaście ocen jakby co zapraszam na PW