Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Praktycznie masz zerowy wybór. Ze słabszych chyba jedynie T-25 bo 30-ka za siedem koła to w stanie agonalnym. Z mocniejszego jumz albo zwykła 60-ka. na tym koniec dosłownie. Mało kasy. Żeby tak dycha była to może rusa bez napędu by kupił. Ale też ciężko.

Opublikowano

Ja bym brał jakiegoś jumza/białoruśkę. Za 7tysi to już w niezłym stanie będzie a ursusa czy zetora to w tej kwocie tylko do remontu znajdziesz. Znajomy ma takiego i sobie chwali lata w pługach 4 bez problemu a pali porównywalnie do c360 a nawet mniej, praktycznie bezawaryjny, ma dobrą hydraulikę i ramę gdzie można zamontować kiedyś tura, jeśli oczekujesz komfortu to też jest lepszy niż w wyjącej 60-tce :lol:  ale zrobisz jak zechcesz. pozdrawiam

Opublikowano

No tak ale kupi forszaja za 7 i to koniec wydatków nie będzie żeby w ogóle w pole wyjechał. Niew wspominając o tym ze żadnej maszyny którą ciągała 60-ka nie zapnie bo mija się to z celem. Jumz bardziej uniwersalny. Lekki, mniejszy, zwrotny. Szału nie ma ale zawsze coś.

Opublikowano

Uważam, że powinneś zakupić ciągnik C 330, tylko trochę za większą kasę. Za 7 tys. myślę że kupisz, ale dość stary i mocno zużyty. C 330 jest prosty w obsłudze, oraz łatwy w remoncie, a z częściami zamlennymi nie ma problemu. Będzie miał trochę ciężko w kosiarce rotacyjnej.

Opublikowano

do ciezkiej roboty jest 40 a ze mam 6ha ziemi to ten dugi moze byc słabszy nawet do remontu a z tym komfortem to wszystko oprocz jumza jest git robiłem jumzem kilka razy i mnie wszystko denerwowało

Opublikowano

Znajomy kupił forszaja za 5 tys na chodzie, nie wiem w jakim to stanie ale nie dymi i wszystkie biegi ma więc czego chcieć więcej za te pieniądze? Ale jak masz 6 ha to kup t 25 do lżejszych prac a 4011 zostaw do cięższych i tak będą się nudzić

Opublikowano

wujekk110 ale u mnie 7000 to max nawet lepiej jak tanszy by byl

potrzebuje najbardziej z jednego wzgledu jakim sa krowy bo juz mam dość roboty w kółko zaczep kosiarke ukoś odczep zaczep przyczepe dlatego jest.mi potrzebny drugi zeby na czasie zaoszczedzic

Opublikowano

witam szukam drugiego traktora który bedzie słuzył do wszystkiego czyli siewnik kosiarka rotacyjna cyklop rozrzutnik i inne maszyny w moim gospodarstwie jakie sa wasze propozycje

Ursus c 360 albo jumza. Do 7 klocków kupisz. :blink:

Opublikowano

t25 jest super rozwiązaniem .zawsze chciałem go miec ,mniej pali jak c330 co związane jest z szybkim rozgrzaniem silnika,(zimny pali dwa razy wiecej) - jesli chodzi o czas i pomoc jemu

Ps: Chce wstawić silnik perkins 4p do c360 81rok wytrzyma reszta? bo w 4011 napewno wytrzymaloby

t25 tyle samo zrobi co c330 widząc z obsereacji sąsiada :)

Opublikowano

więc zostało 3 do wyboru albo druga c4011 c328 t25 tylko z tym ostatnim to mam dylemat bo przynim to nigdy nic nie robiłem a tamte 2 to mam w małym palcu tylko cenowo to t25 tanszy w kupnie

Opublikowano

Witam, jaki ciągnik dobry do 20 tys ? Myślałem np o ursusie 912 :) Musi być około 80 km żeby poszedł w 4 skibach itd :) A i nie piszcie że lepiej dołożyć albo droższy itd, góra 20 tys. pozdrawiam

Opublikowano

912 dobry wybór sam go mam super ciągnik ;) w 4 skibach da sobie radę.Ma sporą masę wiec jak na tą moc idzie bardzo fajne bez zarzutu, półbiegi hydrauliczne w nim fajna rzecz jeśli dobrze działa tak samo WOM hydrauliczny bardzo dobrze działa.Ogólnie bardzo dobra maszyna jak za takie pieniądze ;)

Opublikowano

Do 4 skib to radziłbym cośz przednim napędem więc jeśli Ursus to 914, można też rozważyć Belarusa 82. Jednak kwota jaką chcesz przeznaczyć może się okazać nieco za mała, bo wspomniane przeze mnie ciągniki w moich terenach przykładowo chodzą po 20 - 30 tys.

Opublikowano

385 jest po prostu starszy stara maska inne hamulce inny korpus tylny itp 902 to jest taka jakby wersja przejściowa prawie to samo co 385 a 912 najnowszy z tych i najlepszy ;) tylko kupując 914 nie jest też taki plus ten przedni napęd bo przy mocy 912 będzie on sporo zamulał ciągnik po włączeniu blokady będzie biegów brakować a 912 spokojnie sobie śmiga wmiare żwawy jest

jeszcze zapytam jakie u Ciebie ziemię są?

Opublikowano

u mnie w gospodarstwie jest każda klasa ziemi :)

Dodam, że mamy 20ha ziemi ale planujemy dokupić więcej. Ciągniki jakie mamy to ursus c330 i c360, który chyba zostanie sprzedany na miejsce nowego :)

Opublikowano

385 jest po prostu starszy stara maska inne hamulce inny korpus tylny itp 902 to jest taka jakby wersja przejściowa prawie to samo co 385 a 912 najnowszy z tych i najlepszy ;) tylko kupując 914 nie jest też taki plus ten przedni napęd bo przy mocy 912 będzie on sporo zamulał ciągnik po włączeniu blokady będzie biegów brakować a 912 spokojnie sobie śmiga wmiare żwawy jest

jeszcze zapytam jakie u Ciebie ziemię są?

Niestety ale tu nie mogę się zgodzić. Nie mając jeszcze ciągnika 4x4 myślałem że jaki sen ma ten napęd przy 70-80 KM. Też sobie wyobrażałem że będzie za słaby silnik. Po kupnie 4x4 80KM zapomniałem co to blokada. Przy orce to inny świat, ciągnik ma lepszy uciąg ( nie porównywalnie ) i nie traci mocy na poślizg. Zauważ że dopóki ciągnik jedzie po wierzchu to idzie a jak zacznie wyżynać koleiny to ma dużo większy opór. Możecie wymyślać sobie różne teorie ale nie ma to jak 4x4 w głównym ciągniku. No i paliwa mniej ubywa np. przy orce. To samo tyczy się również promienia skrętu, co z tego że przy 4x2 jest dużo mniejszy jak zaraz gdzieś pośliźnie się i wychodzi że tym 4x4 nawrócisz mniejszym promieniem. Problem jest tylko jeden = cena.

Opublikowano

zgodzę się z tobą w 100% 914 idzie jak czołg tylko czasem brakuje mocy jak koła jak da się blokadę tylko tez chodzi o sprzęt do tego jaki zaczepiasz. Uciagu 914 nie ma co porównywać do 912 ale jak na areał 20ha i pług 4 to powinno spokojnie 912 wystarczyć tylko tak jak powiedziałeś cena za dobrą 914 trzeba dać około 30 tys