Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Ursusc360polska napisał:

Na YouTube nie ma jeszcze żadnego porządnego kanału na temat mechaniki związanej z rolnictwem. Ba nawet nie ma porządnej wymiany oleju a co dopiero mechaniki. Ja akurat jedyny kanał jaki oglądam to Retro Traktor i Uturbieni Ursus. Jedyne dwa sensowne kanały i wspomniane wcześniej Chris i Michu. Przynajmniej wiedzą co mówią a nie jak ten Polnohospodar czyta z instrukcji obsługi a jak próbujesz go poprawić mówi że się nie znasz.

Polnohospodar taki jest i co poradzisz,a z instrukcji to nawet ja przeczytam i zrobię bez problemu,a niech mówi,on sam zresztą się nie zna na wszystkim a się podnieca jakimś 6824 mido

Opublikowano
Przed chwilą, Borekk17 napisał:

uturbieni też taki nie za bardzo fachowiec nawet na filmie widać i słychać że wtryski leją a on twierdzi że dobre

na którym filmie jeśli można wiedzieć to aż sam sprawdzę z ciekawości ;) 

Opublikowano

coś kiedyś może nagram,  ale nie mam sprzętu bo nagrać jakiś dłuzszy filmik to trzeba mieć kamerę ze sporą iloscią pamięci, najlepiej jakieś go pro na głowę żeby ręce były wolne, albo jakiś stojaczek itp. poźniej to zmontować żeby jakoś dało się oglądać. Po za tym nie naprawiam usługowo, a nagrywać jakieś pierdoły to nie ma sensu.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

coś kiedyś może nagram,  ale nie mam sprzętu bo nagrać jakiś dłuzszy filmik to trzeba mieć kamerę ze sporą iloscią pamięci, najlepiej jakieś go pro na głowę żeby ręce były wolne, albo jakiś stojaczek itp. poźniej to zmontować żeby jakoś dało się oglądać. Po za tym nie naprawiam usługowo, a nagrywać jakieś pierdoły to nie ma sensu.

ja tam nagrywam telefonem i jakoś to wychodzi,a dokłądnie huawei p9 lite xDd

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, izydor6280 napisał:

ludzie jakim cudem pompa o zwiększonym wydatku ma zwiększyć udźwig podnośnika ?

Słuchaj nie jestem jakimś tam wielkim mechanikiem i tylko pytam i oczekuję grzecznej odpowiedzi a nie jakichś sarkazmów. Oryginalna pompa to chyba  jest o nominalnym ciśnieniu 12mpa i wydatku 20 l. Na allegro jest kupa pomp wzmocnionych ( tak przynajmniej piszą ) z większym wydatkiem i ciśnieniem. Dlatego pytam czy zwiększy sie udzwig bo o szybkości to logiczne że szybciej będzie podnosić. Do tych wzmocnionych pomp dodają także podkręcony zawór i moje kolejne pytanie brzmi czy czasem w podnośniku też nie trzeba by bylo tego zaworu ustawić na większe ciśnienie. Kolejna sprawa czy jest sens dawać wzmocnione pompy skoro ten cały układ był konstruowany na te 12mpa nominalne( chyba przy 1600 obr.)  i czy po chwili nie rozpierdzieli podnośnika. 

Opublikowano
1 minutę temu, damin1 napisał:

Słuchaj nie jestem jakimś tam wielkim mechanikiem i tylko pytam i oczekuję grzecznej odpowiedzi a nie jakichś sarkazmów. Oryginalna pompa to chyba  jest o nominalnym ciśnieniu 12mpa i wydatku 20 l. Na allegro jest kupa pomp wzmocnionych ( tak przynajmniej piszą ) z większym wydatkiem i ciśnieniem. Dlatego pytam czy zwiększy sie udzwig bo o szybkości to logiczne że szybciej będzie podnosić. Do tych wzmocnionych pomp dodają także podkręcony zawór i moje kolejne pytanie brzmi czy czasem w podnośniku też nie trzeba by bylo tego zaworu ustawić na większe ciśnienie. Kolejna sprawa czy jest sens dawać wzmocnione pompy skoro ten cały układ był konstruowany na te 12mpa nominalne( chyba przy 1600 obr.)  i czy po chwili nie rozpierdzieli podnośnika. 

nić ci nie rozpierdzieli sam mam ząłożoną aluminiową z tą wydajnością 40l czy nawet więcej , rok przechodziła i nie mam zastrzeżen

musisz zmienić oba zawory. wtedy będą się otwierać przy wyższym ciśnieniu i więcej ci podniesie. tylko z większym ciężarem nie przesadzaj bo i korpus podnośnika może nie wytrzymać. to nie są drogie pieniądze to możesz sprawdzić ile udżwignie

Opublikowano

No o to właśnie mi chodziło. Dzięki za odpowiedź. Na starej pompie podnosiłem jakieś 800kg. bez zrywania ( 5 obciążników z przodu. rozsiewacz i opryskiwacz) ale zaczeła coraz wolniej podnosić to myśle żeby to teraz właśnie zrobić w zimie jak jest czas a nie na wiosne jak padnie. No i myślałem o założeniu tuza z przodu stąd moje pytania o wzmocnioną pompe. 

Opublikowano

Tak na przyszłość żebyś wiedział.Ciśnienie w zaworze decyduje ile ci podniesie,Pompa może ci wytworzyć i 180 bar ale po to jest zawór żeby przepuszczać zbyt duże ciśnienie w celu ochrony podnośnika to znaczy pokrywy

Opublikowano
5 godzin temu, Adi96 napisał:

Tak na przyszłość żebyś wiedział.Ciśnienie w zaworze decyduje ile ci podniesie,Pompa może ci wytworzyć i 180 bar ale po to jest zawór żeby przepuszczać zbyt duże ciśnienie w celu ochrony podnośnika to znaczy pokrywy

właśnie żeby nie przepuszczać ciśnienia wyższego od tego ustalonego na zaworach 🙂

7 godzin temu, damin1 napisał:

No o to właśnie mi chodziło. Dzięki za odpowiedź. Na starej pompie podnosiłem jakieś 800kg. bez zrywania ( 5 obciążników z przodu. rozsiewacz i opryskiwacz) ale zaczeła coraz wolniej podnosić to myśle żeby to teraz właśnie zrobić w zimie jak jest czas a nie na wiosne jak padnie. No i myślałem o założeniu tuza z przodu stąd moje pytania o wzmocnioną pompe. 

do tura jak najbardziej wskazana mocniejsza pompa

Opublikowano
pod korek mam podłączony powrót z tura tura jest z tyłu podłączony do lewej strony prawa jest wolna i potrzebuje jeszcze jedno wyjscie do prasy bo mam trzy węże dwa od klapy z tyłu jeden od podbieraka i jak to podłączyć ??
Opublikowano

Czy ktoś z użytkowników tych hiper ekstra wzmacnianych pomp do tego wraku zmierzył kiedyś jej wydajność na szybkozłączu? Pisałem do hylmetu ale się doczekać odpowiedzi nie umie. Piszą w ofercie o wydajności przy 1600obr czego? pompy czy silnika?

Opublikowano

z tego co sie orientuje to 60 maja wolnozlacza i pewnie temu nikt nie mierzy😏- i co maja zmierzyc-cisnienie na wyjsciu hydrauliki zewnetrznej czy przeplyw oleju ?? pierwsze to moge zmierzyc bo mam manometr,zeby zmierzyc przeplyw to juz trzeba profesjonalisty, 

obroty-logicznie powinno byc przy obrotach silnika bo pompy to trudno zmierzyc.

Opublikowano

a tam ciśnienie.. zakładasz zawór bezpieczeństwa jaki tam chcesz i ciśnienie osiąga bez problemu... ja się skupiam na wyssanej z palca wydajności... mój prymitywny pomiar tzn bez obciążenia hydrauliki dał 18litrow/min  dla pompy pseudo 36 litrów... to oryginalna daje 15.... Pomiary przy 1600obr silnika i tankowałem po prostu bańkę.... a wszyscy się jarają i dopłacają za te śmieszne wydajności

Opublikowano

sam jesteś śmieszny podłączając bankę

różnica jest zauważalna między tą aluminiową 39-40l a zwykłą

wydajność pompy to jedno  a to że ją ograniczają średnicę przewodów i zaworów to drugie

Opublikowano

jak zalozylem dwie podkladki pod sprezyne zaworu bezpieczenstwa do zwyklej pompy to manometr 25 mpa na 800 obrotach sie zamknal a fontanna oleju siegala gory mostu.

w sumie to w 60 wydajnosc pompy ogranicza wszystko,co do niej mozna zalozyc zeby wykorzystac taka pompe a nie rozwalic ciagnika ???