gibos95

Members
  • Ilość treści

    403
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

37 Excellent

O gibos95

  • Ranga
    Zaawansowany
  • Urodziny 17.04.1995

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Kujawsko-Pomorskie

Ostatnio na profilu byli

4295 wyświetleń profilu
  1. No mając 24 lata widocznie zdobyłem dobra wiedzę, obracalem się przez moje studia i 2 lata pracy na uczelni obok osób które mają duże pojęcie o drobiu, są świetnymi praktykami. Co z tego że jesteś starszy ode mnie jak przez połowę swojego życia mogłeś żyć w nie świadomości i robić coś błędnie. No może jestem geniuszem, nie mi to oceniać. Robię doktorat, pracuje na Uczelni, prowadzę zajęcia z Żywienia, koordynuje badania w terenie, mimo swojego młodego wieku mam dookoła siebie osoby które mnie dobrze prowadzą. Więc nie porównuj swojego studiowania z przed 15 lat do tego co jest teraz, bo za wszelką cenę chcesz mnie obrazić i podważyć moje zdanie. Pamiętaj że wiek nie zawsze idzie w parze z doświadczeniem. I trochę słabo się tego słucha że ty na rozbiorze masz większe pojęcie o robieniu badań w terenie, czy też analizie mięsa. Wykonywała coś takiego w swoim życiu? Obracalem się wśród osób które są w świecie drobiarskim cenionym fachowcami? Ja wyraziłem tylko opinie i swoją zdanie na temat jaj, które zdobyłem popartymi badaniami i przykro się tego słucha, że ktoś pracuje, zbiera wyniki, analizuje to jest bajkopisarzem albo małolatem bez wiedzy. Zapraszam na prywatną rozmowę, powiem Ci na jakie jeżdżę doświadczeni i ile spędziłem godzin na fermie czy w laboratorium analizując jaja czy też mięso.
  2. No my właśnie na uczelni samy, badamy dla siebie nie dla firm zlecajacych.
  3. Żal mi Ciebie. Dlaczego nie zostałeś naukowcem i nie robisz sam badań tak jak powinny, według Ciebie wyglądać? I to niby ja jestem bajkopisarzem...
  4. Teraz to zaczynasz mnie wnerwiać. Jestem w zespole co robi badania, jeździ na fermy, do gospodarzy, pobiera materiał, opracowuje to statystycznie, zdaje raporty i publikuje a ty mi piszesz ze jestem nieukiem xD jedynego nieuka to widzę w Twojej osobie, mądrala co 8 lat uczył się Towaroznastwa, pracował na ubojni i twierdzi, że ma najwiecej do powiedzenia. Zakończę tę dyskusje bo czuje że zaczynam się uczyć głupot od Ciebie a nie na to pracowałem :D Czekam aż napiszesz mi, że nioski dostają hormony i niosą dwa jaja dziennie.
  5. To po co robić jakiekolwiek badania skoro i tak wszystko wiesz
  6. 3-4waty na m2. Ważne aby to światło było tzw ciepłe czyli bardziej żółte. No i na początku niesniosci 15,5h potem 16h w ciągu doby.
  7. No kura ma czas na tzw przepierzenie. No ale jak od początku masz zapewnione bilako i energię w paszy na odpowiednim poziomie i przesuwasz dzień świetlny zachowując ciągle 16 godzin to powinny nieść. U mnie nioski weszły w niesnosc 3 października a na dzień dzisiejszy od 200 kur mam około 165-173 jaj dziennie.
  8. Dużo od światła zależy u niosek, dzień świetlny powinien wynosić 16 godzin, warto o tym pamiętać
  9. Brałeś udział w takich badania? Czy kolega mówił?
  10. W tej samej cenie co bez udziału w dawce muszli ostryg, jednak większa pewność, że skorupa jest twardzsza dzięki lepszemu wchlonienciu wapnia do kosca kury :) No i to nie są skorupki z muszli ostryg tylko muszle ostryg są w dawce dla sprostowania ;)
  11. Polecam zakup muszelek ostryg. Najlepiej przyswajalny wapń dla kur, ale drogi biznes. U mnie na doświadczeniu dostawaly krede dodatkowo do woli w karmidle, a obok postawiłem te muszle to tylko siedzą przy karmidle z muszlami ostryg
  12. Jest zapewnione bezpieczeństwo żywności ponieważ wiemy dokładnie co ta kura jadła, nie ma tyle metali ciężkich i o to tutaj chodzi, a tych kur co chodzą po podworku(wolny wybieg) nie kontrolujemy. Warunki poprostu są bardziej sterylne. Również w chowie klatkowa jaja maja grubsza skorupke. Natomiast w wolnowybiegowym jest na pewno ładniejsza barwa(ciemniejsze) żółtka, bo jest naturalny barwnik. Tak przeprowadzamy badania na nioskach i na brojlerach ale nie tych fermowych tylko w gospodarstwach indywidualnych.
  13. Mówię to ze swojego doświadczenia. Dokładnie jaja od kury która chodzi po podwórku i dziobie, glebę, resztki, robaki itp ma więcej metali ciężkich choćby nawet. Więc jak chcesz popytać to ja ci w tej kwestii mogę poopowiadac :D No ale muszę się z Tobą zgodzić że jeżeli chodzi o mięso drobiowe produkowane z brojlerow na fermie to nie ma gorszego syfu.
  14. krzysztof81, kolego pracuje na Uczelni gdzie robimy analizy jaj, analizę mięsa drobiowego. Więc przestań się mądrowac jak nie masz wiedzy. Co ma do jakości jaj, wielkość klatki?! Zobacz co napisałem, najzdrowsze jaja nie najzdrowsze kury... Chłopie zastanów się dwa razy zanim, coś napiszesz. Na fermie byłem w jednym roku więcej niż ty przez całe swoje życie ;)
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj