Nigdzie nie ma łatwo. Kupując warchlaka trzeba się liczyć z tym, że zarobek będzie mniejszy, ale ile zostaje pracy przy tym praktycznie nic. Ja podam na swoim przykładzie, praca przy świniach na ruszcie to tylko kilka-kilkanaście minut dziennie tak naprawde. Do tego robienie paszy około 4-godzin tygodniowo. Utrzymuje 200 sztuk na rzut, średnio co 90-93dni rozpoczynam nowy rzut. Średnia waga zazwyczaj okolice 128-134kg. Zużycie paszy około 2,55-2,75kg. Tona paszy teraz kosztuje mnie średnio około 880zł. Co do cen to na tą chwile 6zł netto za kg żywca przy większej partii.
Kanalia36 masz racje. Cykl zamknięty to mega obowiązek i uwiązanie. Hodowcom z cyklu zamkniętego należy się lepszy zysk tyle w temacie. Kilka lat temu w gospodarstwie było kilka macior, ale nie było zbytnio warunków na utrzymywanie loch, prosiąt, warchlaków, tuczników w jednym małym budynku.