Strongman 3215 Napisano 26 Marzec (edytowany) Zaawansowany 3215 7401 Ja dzisiaj robię kiełbaski. Nie bieda tylko koszty,u mnie przykładowo jeden duży chleb idzie na jeden posiłek na 2 osoby plus małe dzieci. Edytowano 26 Marzec przez Strongman Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Kaszlak79 749 Napisano 26 Marzec Zaawansowany 749 2769 Koszty oczywiście też są ważne w zasadzie wychodzi połowa z tego co by trzeba było kupić kiełbasę w sklepie. To samo się tyczy zresztą całego świniaka, jest o wiele taniej jak się raz na jakiś czas kupi podzieli i pomrozi. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kuna9977 70 Napisano 26 Marzec Zaawansowany 70 692 Aż ślinka cieknie. Unas weterynarią wszystkie świnie zniszczyły zostały tylko fermy. A uchować sobie gdzieś na lewo też problem bo gdzie ją schować chyba że w domu w pokoju. Gorzej jak w wojnie 2 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwekx25 5594 Napisano 26 Marzec Zaawansowany 5594 8707 U mnie też już świni nie znajdziesz. Praktycznie to zanikło 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Strongman 3215 Napisano 26 Marzec (edytowany) Zaawansowany 3215 7401 Ludzie zawsze chowali dla siebie w stodołach miedzy belami. Najgorzej ze to kwiczy czasem i może się wydać. Edytowano 26 Marzec przez Strongman 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Kaszlak79 749 Napisano 26 Marzec Zaawansowany 749 2769 Chore czasy nadeszły, przypomina mi się jak żony dziadek opowiadał jak za komuny "nadprogramowe" świnie trzymał w piwnicy. Albo jak za okupacji Niemcy nawet kury rolnikowi policzyli. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
slawek74 12196 Napisano 26 Marzec Zaawansowany 12196 22188 aż mi się odbiło 🤭 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Kowalsky30 464 Napisano 28 Marzec (edytowany) Zaawansowany 464 292 Nima to jak mięso z biedronki. To od lokalnego rzeźnika jakieś dziwne, wprawdzie szczochami tym razem nie czuć, ale jakieś twarde i nijakie za to schab z biedronki rozpływa się w ustach. Do niego pełne kolejki za padliną po 22-24 zł a w biedronce pełne chłodziarki świeziutkego mięska po 8-10 Edytowano 28 Marzec przez Kowalsky30 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
jaco512 1004 Napisano 28 Marzec Zaawansowany 1004 4831 Porównaj ile teraz kosztuje półtusza lub żywiec a mięso z biedronki.. ze stratą nie sprzedaje biedronka, więc gdzie haczyk? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Kowalsky30 464 Napisano 29 Marzec (edytowany) Zaawansowany 464 292 Nie wiem gdzie. Ja bywam w marketach od wielkiego dzwonu a babka mówi, że po części to wojna wyniszczeniowa z lidlem a po części nadrabiają na ogólnej wartości koszyka, i że nie będzie kupować coś czego nie lubi tylko dlatego, że jest na promocji. Na pewno haczyka nie ma w jakości. Zresztą mleko też po 1,8 samych wiodących marek; polmlek, mlekpol, łowicz, mlekowita Edytowano 29 Marzec przez Kowalsky30 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Kaszlak79 749 Napisano 30 Marzec Zaawansowany 749 2769 Kowalsky30 napisał: Nima to jak mięso z biedronki. To od lokalnego rzeźnika jakieś dziwne, wprawdzie szczochami tym razem nie czuć, ale jakieś twarde i nijakie za to schab z biedronki rozpływa się w ustach. Do niego pełne kolejki za padliną po 22-24 zł a w biedronce pełne chłodziarki świeziutkego mięska po 8-10 Do tych dwóch rzeźników co jeżdżę kolejka długa a padliny nie sprzedają. Mięso w biedrze jest świeże ale tu chodzi głównie o sposób jak hodowli. Lokalny drobny hodowca aż tak mocno nie wali "polepszaczy". jaco512 napisał: Porównaj ile teraz kosztuje półtusza lub żywiec a mięso z biedronki.. ze stratą nie sprzedaje biedronka, więc gdzie haczyk? Po pierwsze jak ktoś hoduje tysiące lub nawet dziesiątki tysięcy sztuk to ma inny koszt jednostkowy jak ktoś kto ma stado parędziesiąt / paręset sztuk. Po drugie metody produkcji w dużych hodowlach są nastawione maksymalnie na przyrost kosztem jakości. Po trzecie, tacy odbiorcy jak Biedronka często przerzucają koszty promocji na dostawców. Na zasadzie chcesz u nas sprzedawać, daj nam coś czasem po kosztach albo wręcz do tego dopłać. Tych haczyków jest pewnie jeszcze trochę. Ja w Biedrze już nigdy wieprzowiny nie kupię, jeszcze mnie stać nie jeść najtańszego mięsa. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się