Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Rewolucyjne technologie biologiczne Arysty

blog-0460221001458055233.jpg

Arysta LifeScience uzyskuje od Instytutu Ochrony Roślin w Chinach prawa własności do rewolucyjnych technologii biologicznego zwalczania patogenów roślin.

Arysta LifeScience podpisała umowę licencyjną z chińskim Instytutem Ochrony Roślin (IPP) dzięki której stała się wyłącznym globalnym (z wyjątkiem Chin) dystrybutorem technologii wykorzystujących białka w ochronie roślin przed patogenami, z których jedna już została pomyślnie skomercjalizowana w Chinach.

Od ponad 10 lat Instytut Ochrony Roślin – część Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS) – prowadzi badania nad selekcją, identyfikacją i opatentowaniem induktorów odporności roślin uzyskanych z patogenów grzybowych. Jedna z tych technologii opiera się na wykorzystaniu białka uzyskanego z grzyba Alternaria tenuissima określonego nazwą PeaT1. W czerwcu 2014 roku zarejestrowano pierwszy biologiczny środek ochrony zawierający białko PeaT1, który w pierwszym roku sprzedaży (nazwa handlowa Atailing) przyniósł dochód przekraczający 10 milionów dolarów.

Rejestracja preparatu Atailing obejmuje zwalczanie chorób wirusowych w uprawach warzywniczych i tytoniu. Aktualnie trwają badania nad skutecznością preparatu przeciw chorobom wirusowym i bakteryjnym w szerokiej gamie upraw jednorocznych i wieloletnich.

Innym białkiem do którego Arysta LifeScience wynegocjowała prawa licencyjne jest białko Hrip1. które podobnie jak PeaT1 uzyskano z tego samego patogenu (Alternaria tenuissima) i które również wykazuje potencjał w ochronie roślin przed patogenami.

Technologie te są unikalne w branży i stanowią innowacyjne podejście do zwalczania chorób w uprawach owoców cytrusowych, tytoniu oraz wielu gatunków warzyw – mówi Paula Pinto, globalny szef zarządzania ofertą produktowa Arysta LifeScience. Produkty oparte o nowe technologie wykorzystujące białka stanowią doskonałe uzupełnienie naszego rosnącego portfolio. Umowa licencyjna pozwala Arysta LifeScience na wykorzystanie wspomnianych białek do produkcji preparatów o różnych formulacjach, zmodyfikowanym składzie, także jako mieszaniny.

Źródło: materiały firmowe

Foto: Radek97



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×