Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Rusza kolejne działanie PROW 2014–2020

blog-0279247001441095531.jpg

Wiemy już, kiedy będzie można składać wnioski o dopłaty z działania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” w ramach PROW 2014–2020. Pomoc finansowa dedykowana jest tym razem spełniającym odpowiednie wymogi rolnikom aktywnym zawodowo, którzy biorą udział w systemach jakości i dostarczają na rynek produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi bezpośrednio po wytworzeniu lub po przetworzeniu.

 

Aby skorzystać z pomocy finansowej z działania Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” należy wytwarzać produkty spełniające jeden z poniższych warunków:

nazwy wytwarzanych produktów zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 roku w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1) lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia

produkty zostały objęte systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.)

produkty zostały objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, o których mowa w części II tytule II rozdziale I sekcji 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 roku ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.)

wytwarzane produkty są produktami integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 roku o środkach ochrony roślin (Dz. U. z 2015 r. poz. 547)

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

 

Wnioski o dofinansowanie można składać od 1 grudnia 2015 roku do 29 stycznia 2016 roku w oddziale terenowym Agencji Rynku Rolnego, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy. Więcej informacji można uzyskać w oddziałach terenowych bądź znaleźć na stronie internetowej Agencji, na której dostępny jest również formularz wniosku.

 

Foto: XTRO



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×