News

Autorzy tego bloga

Rusza kolejne działanie PROW 2014–2020

blog-0279247001441095531.jpg

Wiemy już, kiedy będzie można składać wnioski o dopłaty z działania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” w ramach PROW 2014–2020. Pomoc finansowa dedykowana jest tym razem spełniającym odpowiednie wymogi rolnikom aktywnym zawodowo, którzy biorą udział w systemach jakości i dostarczają na rynek produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi bezpośrednio po wytworzeniu lub po przetworzeniu.

 

Aby skorzystać z pomocy finansowej z działania Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” należy wytwarzać produkty spełniające jeden z poniższych warunków:

nazwy wytwarzanych produktów zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 roku w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1) lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia

produkty zostały objęte systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.)

produkty zostały objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, o których mowa w części II tytule II rozdziale I sekcji 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 roku ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.)

wytwarzane produkty są produktami integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 roku o środkach ochrony roślin (Dz. U. z 2015 r. poz. 547)

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”

produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

 

Wnioski o dofinansowanie można składać od 1 grudnia 2015 roku do 29 stycznia 2016 roku w oddziale terenowym Agencji Rynku Rolnego, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy. Więcej informacji można uzyskać w oddziałach terenowych bądź znaleźć na stronie internetowej Agencji, na której dostępny jest również formularz wniosku.

 

Foto: XTRO

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość monika_adag_88

1105 wyświetleń

Zaloguj się, aby obserwować  

×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.