Skocz do zawartości




Zdjęcie

Osadkowski SA: Wieczorne manewry w kukurydzy

Napisany przez monika_adag_88, 19 wrzesień 2016 · 380 wyświetleń

uprawy kukurydza kiszonka żywienie bydło mleczne przygotowywanie kiszonki osadkowski sa manewry w kukurydzy wieczorne manewry
Osadkowski SA: Wieczorne manewry w kukurydzy 13 września w Malerzowicach Małych na Opolszczyźnie firma Osadkowski SA zorganizowała „Wieczorne manewry w kukurydzy”, w trakcie których okoliczni rolnicy mogli nie tylko przyjrzeć się różnym odmianom roślin uprawnych, ale także dowiedzieć się więcej o nowoczesnych technologiach produkcji kiszonki. Wszystko omówiono od A do Z: od wysiewu aż do zamknięcia pryzmy.

Na początku zaprezentowano 3 odmiany kukurydzy wysianej z przeznaczeniem na kiszonkę, które następnie skoszono oraz poddano analizie. Poza ważeniem zielonej masy, pobrane zostały próbki do szczegółowej analizy jakościowej, której wyniki zostaną podane pod koniec roku na stronie internetowej firmy Osadkowski SA.

Jak prezentowały się poszczególne odmiany kukurydzy?
1. ES CARMEN (hodowla: Euralis):
– FAO: 250,
– powierzchnia zbioru: 1,22 ha,
– plon świeżej masy: 59,49 t/ha;
2. SY BRATISLA (hodowla: Syngenta):
– FAO: 250,
– powierzchnia zbioru: 1,20 ha,
– plon świeżej masy: 57,33 t/ha;
3. ARTURO (hodowla: Saatbau):
– FAO: 240,
– powierzchnia zbioru: 1,17 t/ha;
– plon świeżej masy: 57,05 t/ha.

Załączony obraz

– Wszystkie odmiany prezentowały się wyjątkowo okazale w porównaniu do okolicznych plantacji kukurydzy. Osiągnęły ok. 3 m wzrostu, miały bardzo dobrze zawiązane i wypełnione kolby, jednak jak pokazała analiza suchej masy, termin zbioru był ok. 5 dni opóźniony w stosunku do terminu optymalnego – komentuje Joanna Miężał-Basińska, menedżer ds. PR Osadkowski SA. – Po prezentacji odmian kukurydza została skoszona, a następnie zważono jej zieloną masę oraz pobrano próbki z poszczególnych odmian. Zostaną one poddane analizie jakościowej kiszonki, a wyniki badań przedstawimy pod koniec roku na stronie internetowej naszej firmy.

Podczas zbioru kukurydzy przez specjalny aplikator umieszczony w sieczkarni do zielonej masy został podany inokulant Silomax – mikrobiologiczny preparat do zakiszania, który ma za zadanie polepszyć jakość kiszonki oraz jej właściwości smakowe, dzięki czemu kiszonka będzie smaczniejsza i chętniej pobierana przez krowy.

Na kolejnym etapie przygotowywania kiszonki zgromadzeni na terenie Przedsiębiorstwa Rolno-Usługowego KŁOS (gdzie odbywały się pokazy) rolnicy mogli obejrzeć pakowanie kukurydzy do bardzo wytrzymałego, odpornego na rozerwanie i przebicie foliowego rękawa Rani Bag.

Załączony obraz

Załączony obraz

Załączony obraz

Zwieńczeniem części merytorycznej była prezentacja przeprowadzona przez eksperta kiszonkowego z firmy Limagrain, który podpowiedział rolnikom, w jakim czasie najlepiej kosić kukurydzę na kiszonkę, zwrócił uwagę, jak istotna jest odpowiednia wysokość cięcia roślin, jakie powinno być optymalne rozdrobnienie kiszonki i jakich błędów nie popełnić przy formowaniu pryzmy.

Zapraszamy również do obejrzenia krótkiej relacji filmowej z wydarzenia:


Kolejne „Wieczorne manewry” już za rok!