Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja swojego zetorka 5340 jeszcze nigdy nie ciagłem, zawsze nawet jak jest straszny mroz to odpala bez problemu, a c 330 to trzeba cały czas ciagnac, pamietam jak raz paliłem go z bratem, wyciagnolem go na górke (ok 70m w doł) i jak go na doł pusciłem to górka sie skonczyła a ciapek nie odpalil ;) dopiero za drugim razem ;)

Opublikowano

jak miałem 912 to nawet jak aku były super to czasami w zime przekrecił pare razy i nic dopiero za ktoryms razem zagadał, ale wtedy rozruszniki szybko obr. były rzadkością.

Opublikowano
U mnie 330 idzie na zaciąg.I w lecie i w zimie(mechanik tak podłączył nowy aku że zamiast go ładować to go rozładowywało)Na wiosnę trzeba będzie pomyśleć nad nowym aku. :angry:

to ty lepiej zmień mechanika zanim jeszcze coś innego żle podłączy!!!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wie ktoś czy można zaciągać Massey Fergusona ze skrzynią Dynashift? Jak tak to na jakim półbiegu(A czy D) jeśli ma to znaczenie.

Opublikowano

Ja kiedyś byłem zaciągany (MF 3690 Dynashift), ale nie pamiętam na którym biegu to było, chociaż u mnie praktykuje się że zaciąga się na jak największym przełożeniu [najwyższy bieg], ale dlaczego to nie wiem ;) .

Po zaciągnęciu komputer coś tak nie działał jak należy i trzeba było go restartować...

Opublikowano

Średnio 4 razy w roku mam "przyjemność" odpalania na zaciąg RS09, nakręciłem z kuzynem i bratem specjalny film instruktarzowy (dla potomnych) - odpalanie zajęło 4 h (pierwsze odpalanie po przeszło roku postoju) i 1 km drogi. ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Pali bez problemu, model to 3645. Po prostu zastanawiam się co jak by trzeba go czasem ściągnąć z pola w razie awarii. Przy zgaszonym silniku nie ma ciśnienia w układzie hydraulicznym skrzyni i nie wiem czy można wtedy ciągnąc.

Opublikowano

Mam pytanie jak odpalic ciągnik ze spawarki. Nigdy tego nie praktykowałem . W spawarce mam +12V -12V -24V takie przewody jak to podłączyc do akumulatora.Spawarka ma przełącznik na 220V I 380V i regulacje od 60 do 300A. Pytam się jak to podłączyc i czy musze przestawiac na 220 lub 380V i zakres 60- 300A go reguluje czy nie.Następne pytanie czy możliwe jest odpalenie bez akumulatora z spawarki.Z gury dziękuje.

Opublikowano
Mam pytanie jak odpalic ciągnik ze spawarki. Nigdy tego nie praktykowałem . W spawarce mam +12V -12V -24V takie przewody jak to podłączyc do akumulatora.Spawarka ma przełącznik na 220V I 380V i regulacje od 60 do 300A. Pytam się jak to podłączyc i czy musze przestawiac na 220 lub 380V i zakres 60- 300A go reguluje czy nie.Następne pytanie czy możliwe jest odpalenie bez akumulatora z spawarki.Z gury dziękuje.

lepiej tak nie odpalaj bo zagotujesz akumulatory

Opublikowano

Ciągniki ze starymi 100% mechanicznymi skrzyniami można bez problemu odpalać na zaciąg ale jeśli skrzynia ma hydrauliczne półbiegi, lub hydrokinetyczne sprzęgło to NIE WOLNO odpalać na zaciąg !!

W zetorze 7211 mam grzałkę w bloku i szybkobieżny rozrusznik i nigdy nie ma najmniejszego problemu z odpalaniem :( 12145 przy -15-20 trzeba kręcić dłuższą ale odpala na standardowym rozruszniku i akumulatorach, przy -30 olej tak zgęstniał, że rozrusznik nie miał siły kręcić ale godzinka grzania miski olejowej i odpalił :(

Opublikowano

No tak ja też mam takie małe porównanie... Zetora 8011 ciężko było odpalić, rozrusznik 12V i ledwo co kręcił... Trzeba było mu płyn i mise olejową podgrzewać żeby załapał... Albo z zaciągu... Pytałem się o akumulatory to powinny być najlepiej powyżej 200Ah sztuka żeby dobrze kręcił [a takie 2 sztuki niestety sporo kosztują]... A w Zetorze 12111 nie ma grzałki, rozrusznik 24V i pali bez problemu nawet w duże mrozy... Rozruch na 24V jest zdecydowanie lepszy i mniej akumulatory się męczą...

Opublikowano

Z nowymi to nie bardzo odcinanie paliwa przy zaniku napięcia, a starsze typy to na pewno, tylko co zrobić w polu na przykład w nocy, siąść na miedzy i płkać :(

Opublikowano

ja jak kiedys mialem slaby aku w c330 (niebylo chwilowo kaski na nowy ) to jak sie go zapalilo to potem tata wiezdzal na taka kupke zuzlu na srodku podworka zostawial na biegu a jak chcielismy odpalic to ktos wsiadal ,wciskal sprzeglo drugi lekko popchnol ciagnik i odpalil :P

Opublikowano

U nas tak wladymirca rozpalamy, niestety coraz czesciej no ale wysluzyl sobie te swoje 30 lat a i tak robote zrobi. Ale przy zaciagu to jest jazda bierzemy go ciagniemy i tak z kilka metrow, takie slady pozostawia ze trza potem lopata wyrownac ale troche pobuczy i nareszcie rozpala :(

Opublikowano

oj slady zostawia zostawia ja wczoraj mtza zapalalem na zaciag to podworze cale zryte i c 330 sie zaczela w jadnym miejscu slizgac to masakra . a musielismy na zaciag bo bylo brak paliwa i odpowietrzylismy ale niechcial zapalic :/

Opublikowano

Ja posiadam taki naprawde dużyyyyy prostownik posiada on przełącznik na 12v i na 24v i jak w Ursusie 1614 słabe akumulatory to pdłączamy ten prostownik i dajemy przełącznik na 24v i odpala bezproblemu, jak by niebyło aku też by można odpalić. <_<

Opublikowano

no i c 360 jak ie odpali z popychu czy z pociągu to nic sie nie stanie

ale jak jakiś nowoczesny ciągnik np DF to raczej nie odpali

i to jest druga strona medalu eletroniki, komputeryzacji.

Opublikowano

U nas w okolicy kiedyś jeden gościu Golfem jedynką odpalał Bizona i tak odpalił, że w Golfie spalił sprzęgło. A teraz żeby odpalić Kirowca najpierw odpala Zetora 7211 ciągając go Toyotą Yaris i dopiero Zetorem odpala Kirowca

Opublikowano
no i c 360 jak ie odpali z popychu czy z pociągu to nic sie nie stanie

ale jak jakiś nowoczesny ciągnik np DF to raczej nie odpali

i to jest druga strona medalu eletroniki, komputeryzacji.

ja z bratem c-360 z popychu zapaliłem -fakt ze rozrusznikiem pomogliśmy sobie <_<

U nas w okolicy kiedyś jeden gościu Golfem jedynką odpalał Bizona i tak odpalił, że w Golfie spalił sprzęgło. A teraz żeby odpalić Kirowca najpierw odpala Zetora 7211 ciągając go Toyotą Yaris i dopiero Zetorem odpala Kirowca

gosp na wysokim poziomie <_< :lol: