Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

źle zrozumiałem opis tego wynalazku z tym sianiem na boki. to może być ciekawe rozwiązanie tylko pytanie czy idealnie będzie trafiać w rządek i nie trzeba będzie robić jakieś przysłony żeby dalej nie waliło

Opublikowano
Dnia 7.03.2021 o 15:23, racyl napisał:

Jak im dasz wodę to będzie obwinianie  azotu 😂

Leć prędko i zacznij sprzedawać to może sprzedasz te swoje maliny z 4 ha pod marketami 😂

zobacz jak powinna wyglądać plantacja sugany

498961248_7_1000x700_sadzonki-malin-sugana-.jpg

W jakich miesiacach przeważnie Ci owocuje Sugana? Polecilbys jakis sposób na przyspieszenie jej owocowania? 

Opublikowano

koniec sierpnia , wrzesień. nie przyspieszam, może jak miałbym tylko malinę poszedłbym w tym kierunku

mam też polesie a ono to już w lipcu sie zaczyna

ogólnie sugana to nie jest jakaś trudna malina do uprawy

Opublikowano

Lubelskie pryskaliście doglebowo? Jutro ruszam. Ziemia wilgotna i ma nie byc przymrozku z piatku na sobote. Z letnia mam lajt bo czysta gleba .. w jesiennej gorzej trafiaja sie chwasty... mialem spalic je wczesniej ale kurde nie mialem jak. 

Opublikowano
Dnia 24.03.2021 o 18:30, tomn95 napisał:

Czym rozsiewacie nawóz w malinach? 

znajomy przerobił odrobinę kosa. Wyrzucił tarczę z łopatkami i uspawał coś takiego  i całkiem fajnie to idzie 

k.png

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.03.2021 o 06:53, racyl napisał:

mam też polesie a ono to już w lipcu sie zaczyna

puszcza u Ciebie już Polesie "oczka"  

Dnia 6.04.2021 o 18:37, mathewc385 napisał:

Jakie NPK i w jakiś ilościach na ha dajecie na malinę jesienną?

Hydrocomplex 10kg na 100m bieżace rzędu czy to letniej czy jesiennej. Ja u siebie tak liczę :D

Edytowane przez fcbarcelonacule
Opublikowano
2 godziny temu, fcbarcelonacule napisał:

puszcza u Ciebie już Polesie "oczka"  

Hydrocomplex 10kg na 100m bieżace rzędu czy to letniej czy jesiennej. Ja u siebie tak liczę :D

one już się pokazały przez ostatnimi mrozami a po czerwone się zrobiły i je przychamowało

z 10kg to wersja jak babce renty zabrakło 😂

na taki rząd 108m to 25kg rzucam polifoski start nawóz który naprawdę ładnie się rozpuszcza a nie jakieś rosaferty, hydrokomplexy co leżą nie rozpuszczone

Opublikowano
6 godzin temu, marluk napisał:

@fcbarcelonacule skąd wziąłeś taką dawkę? z jakichś zaleceń czy sam?

tak trochę wyśrodkowałem dawkę, różnie różni ludzie mówią ile tego sypać, ja poza tym mam różne rozstawy międzyrzędzi więc trzymam się sypania pod "długosć rzędu" zamiast na hektar. Zalecenia warto zrobic, racja...

@racyl akurat tak trafiłem z Hydrocomplexem tak że juz go nie widać. U mnie pozostałe odmiany już "ruszyły" tylko to polesie mnie martwi troche

Opublikowano

o tej porze czy w połowie marca to nic to nie dało w malinach sypanie wieloskładnika chlorkowego a tym bardziej zawarte te 12% azotu w nim zawarte zostanie zmarnowane. malina to nie truskawka że ma większego kopa i wegetacja szybciej pędzi

Opublikowano

wiesz, mam nauczkę z przeszłości, wysypałem ze 3,4 lata temu Hydrocomplex jakoś później to leżał i leżał... aż wstyd potem był... A tego azotu najszybszego to ma 5% saletrzanego, to nie tak wcale dużo :P amonowego 7%, nie chce mi się wierzyć że wszystko wypłukało xD jakis strasznie dużych opadów nie było u mnie, powiem wręcz że akurat idealnie na rozpuszczenie granul. Pisałeś kiedyś że nie sypiesz azotu poza Wieloskladnikiem, to żarty były tak ? 

Opublikowano

bo innego nawozu chłopcze nie znasz oprócz tego który się nie chcę rozpuszczać. nawóz później to też trzeba rozsiać gdy jest wilgoć a nie bo ja chcę już i tak ma być

to jest nawóz siany po wierzchu bez przysypywania to nie tylko mamy tu wypłukiwane ale mniejsza o to

dasz 10kg a potem chcesz mieć ładne maliny i pytasz ludzi co robią że mają takie duże 😁

To prawda nie sypie innych azotowych nawozów bo maliny to nie tylko azotu potrzebują 😁, kiedyś jak nie rosły to sypałem raz, drugi a nawet i 2 razy wieloskładnik dawałem i dalej efekt był mizerny.

na pewno dużo więcej azotu sypałem niż Ty w swoich 10kg /100m i te maliny nadal były takie same

10kg to może na rząd jesienią sadzony anie na 3-4 letni

Opublikowano

Znać inne nawozy znam, ale nie stosuję bo po co zmieniać coś co sie sprawdza (przynajmniej u mnie). Nie zawsze z tą wilgocią ugadnie, najlepsze prognozy potrafią się mylić.

Na grubość owoców nie narzekałem na tym forum chyba nigdy, bardziej na wygląd liści czy karłowatość Polesia, + późne dojrzewanie Sugany.

Spokojnie, Jak Bóg da to jeszcze może trochę pożyje to wyciągnę wnioski jeśli chodzi o nawożenie :) 

Opublikowano

Kupiłem worek Hydrokompleksu pod kilka krzaków borówek, malin i drzewek i tak sypię koło domu już ze dwa lata, (na własne potrzeby) i potwierdzam że się słabo rozpuszcza. Jak się późno wiosną go rozsieje to potrafi leżeć do jesieni. 

Opublikowano
Dnia 13.04.2021 o 08:05, fcbarcelonacule napisał:

Znać inne nawozy znam, ale nie stosuję bo po co zmieniać coś co sie sprawdza (przynajmniej u mnie). Nie zawsze z tą wilgocią ugadnie, najlepsze prognozy potrafią się mylić.

Na grubość owoców nie narzekałem na tym forum chyba nigdy, bardziej na wygląd liści czy karłowatość Polesia, + późne dojrzewanie Sugany.

Spokojnie, Jak Bóg da to jeszcze może trochę pożyje to wyciągnę wnioski jeśli chodzi o nawożenie :) 

napaliłem się na rosafert 5-12-24 (cena 2700/tona) bezchlorkowy pod bób bo on lubi takie bezchlorkowe.

bób(nie moczony)  i nawóz posiałem w rządki i przysypałem ziemią, minął już miesiąc bób  ma spore kły a granulki tylko tego nawozu nadal się nie rozpuściły w całości. mam nie wykorzystanej polifoski start a zachciało mi się więcej potasu bezchlorkowego i skusiłem się na to badziewie.

uprawiam też truskawki a tam obowiązkowo druga dawka wieloskładnika musi być po zbiorach bo truskawka wtedy buduje plon na przyszły rok to jakbym posiał taki hydrokomplex czy rosafert to przed zimą by mi się nie rozpuścił. w lipcu przecież nie masz tyle wilgoci co wiosną a nawóz trzeba siać i zdecydowanie szybko rozpuszcza sie polifoska start

na karłowatość miejscową nic nie poradzisz co najwyżej możesz zadbać o ogólny wzrost malin