Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 15.06.2018 o 08:52, racyl napisał:

ile kilo/ łubianek malin jesteś zebrać przez dzień ?

jak jest ladna malina laszka to okolo 40 i wiecej zalezy od ktorej zrywam 

9 godzin temu, Polowy napisał:

O proszę jak Matka Natura polskiemu chłopu pomaga. Grad w Serbii na pewno wpłynie korzystnie na rynek malin krajowych. http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/gradobicia_nisza_uprawy_w_europie_uszkodzone_plantacje_malin_w_serbii,14134.html

tak o nas tez sie troszczy susza lubelskie i co podniosa 20 gr i kazdy bedzie zadowolony jak strajkowac to o 2 , 3 zl albo wiecej cena minimalna 5 zl to tez jest smiech jak sprzedaja mrozona maline za 15 zl albo w detalu na poczatku 50zl za kg tylko wez to zjedz 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Polowy napisał:

O proszę jak Matka Natura polskiemu chłopu pomaga. Grad w Serbii na pewno wpłynie korzystnie na rynek malin krajowych. http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/gradobicia_nisza_uprawy_w_europie_uszkodzone_plantacje_malin_w_serbii,14134.html

No niestety tak to już jest w rolnictwie, żeby jednemu było lepiej to drugiemu musi być gorzej.

Jak u Was skupy zapatrują się na zaczynający się strajk? Będą brać malinę?

Edytowane przez KasiaLub
,,,
Opublikowano

w tym roku już dwa tiry zajechały ukrainskiej maliny do przetwórni

Opublikowano

To w jakiej cenie sprowadzają malinę jeszcze taniej jak u nas ? .

Paliwo drożeje , wszystkie środki do produkcji drogie , płaca minimalna do góry na 14,50 za 1 godzinę dodatkowe koszta ubezpieczenia pracownika .

A z czego żyć dalej nie mówię o sobie bo ja mam mało maliny ale są tacy że tylko z tego żyją i jak .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

To w jakiej cenie sprowadzają malinę jeszcze taniej jak u nas ? .

Paliwo drożeje , wszystkie środki do produkcji drogie , płaca minimalna do góry na 14,50 za 1 godzinę dodatkowe koszta ubezpieczenia pracownika .

A z czego żyć dalej nie mówię o sobie bo ja mam mało maliny ale są tacy że tylko z tego żyją i jak .

nie wiem po ile ale na pewno za grosze i to już z transportem i opłatami.

nikt nie jest głupi żeby drożej kupywać niż ta w pobliżu

trzeba trochę tych chrywien  na złotówkę

nie ma cła zapewne na to i wożą ile chcą.

jedynie jakaś nadzieja jest żeby rząd coś z tym zrobił tak jak wcześniej z węglem ale do tego trzeba dobrej woli

sok i inne produkty z malin kosztują tak samo czy malina była po 10zł czy po 1,80

Opublikowano

W moim rejonie krąży pogłoska , że właściciel pobliskiej przetwórni ( kapitał zagraniczny) importuje malinę  z Ukrainy po 0,80 zł za kg. Poza tym zamierza budować przetwórnię na Ukrainie. Wiadome jest ,że większość maliny wędruje dalej na zachód . Żeby nie było takiej sytuacji ,że nagle zostanie wykryta jakaś szkodliwa substancja w Polskiej (a właściwie  Ukraińskiej ) malinie . Jest wiele substancji ochrony roślin wycofanych z naszym kraju z obrotu , a tam jeszcze się je stosuje.

Opublikowano
14 minut temu, andrzej78 napisał:

W moim rejonie krąży pogłoska , że właściciel pobliskiej przetwórni ( kapitał zagraniczny) importuje malinę  z Ukrainy po 0,80 zł za kg. Poza tym zamierza budować przetwórnię na Ukrainie. Wiadome jest ,że większość maliny wędruje dalej na zachód . Żeby nie było takiej sytuacji ,że nagle zostanie wykryta jakaś szkodliwa substancja w Polskiej (a właściwie  Ukraińskiej ) malinie . Jest wiele substancji ochrony roślin wycofanych z naszym kraju z obrotu , a tam jeszcze się je stosuje.

gdzie ta przetwórnia ?

1 minutę temu, czarnys napisał:

powiat Janowski Chrzanów dziś strajk , w pole do zbioru malin poszli tylko pisorskie ścierwa 

ile u was płaca za malinę ?

Opublikowano
3 minuty temu, czarnys napisał:

powiat Janowski Chrzanów dziś strajk , w pole do zbioru malin poszli tylko pisorskie ścierwa 

A Ty jako obywatelsko nowoczesny fallus chodzisz po polu i legitymacje sprawdzasz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A Ty jako obywatelsko nowoczesny fallus chodzisz po polu i legitymacje sprawdzasz? 

byle by w spodnie nikomu nie zaglądał

xD

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

nie wiem po ile ale na pewno za grosze i to już z transportem i opłatami.

nikt nie jest głupi żeby drożej kupywać niż ta w pobliżu

trzeba trochę tych chrywien  na złotówkę

nie ma cła zapewne na to i wożą ile chcą.

jedynie jakaś nadzieja jest żeby rząd coś z tym zrobił tak jak wcześniej z węglem ale do tego trzeba dobrej woli

sok i inne produkty z malin kosztują tak samo czy malina była po 10zł czy po 1,80

Na Ukrainie to może i za 0,20 groszy zrywają malinę przeliczeniu na nasze , czy wprowadza , żeby się zmieniło są marne szanse bo to Unia dała zezwolenie Ukrainie na sprzedasz  bez ceł i wymogów .

Co do węgla to w Polsce węgiel będzie po 1200 zł klarowny o wysokich parametrach   spalania tylko na papierze ale kopalnie  podniosą  dochód .

Jak było palone byle jakim węglem  i tak będzie tylko o wiele drożej .

Opublikowano

Potrzebuje rady odnośnie filtra dyskowego który będzie w instalacji nawadniającej maliny. Pompa 125 l/min. Rura 40. Jaki filtr dyskowy założyć? Tak jak rura czyli 1,5 cala a może 2 cale i przede wszystkim o jakiej przepustowości? 

Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał:

Potrzebuje rady odnośnie filtra dyskowego który będzie w instalacji nawadniającej maliny. Pompa 125 l/min. Rura 40. Jaki filtr dyskowy założyć? Tak jak rura czyli 1,5 cala a może 2 cale i przede wszystkim o jakiej przepustowości? 

z takim jaki daje Ci pompa lub z letkim zapasem.

co z tego że  kupisz za kilka stów super extra jak pompa nie poda ci takiej wydajności

Przed chwilą, tommy66692 napisał:

daj sobie spokoj z nawadnianiem maliny 

tez to miałem napisać . chyba że on gdzieś na detal to jeszcze jako tako

Opublikowano
Protesty teraz moim zdaniem nic nie dadzą... Jurgiel się wyjebał z ministra rolnictwa, zanim wybiorą nowego ministra, przygotują projekt poprawy sytuacji, będzie jeszcze pewnie kilka poprawek, zanim ten projekt wdrożą i zacznie działać to my jesienną zdany.
Opublikowano
19 minut temu, Partnik napisał:

Bez ministra lipa.

z takim co był to żadna różnica

widocznie u o.Rydzyka więcej na szoferce płacą xD

Opublikowano

dzis malina po pulpa do 2.3 1 klasa 2,7 laszka glen ale glena wogole nie chca tylko pulpa idzie inni jeszcze biora nie wazne czy duza ma sie nie rozpadac tylko i wybarwiona w sobote byla jeszcze po 3 ale wszysto w dol 

Opublikowano
5 minut temu, galars19 napisał:

dzis malina po pulpa do 2.3 1 klasa 2,7 laszka glen ale glena wogole nie chca tylko pulpa idzie inni jeszcze biora nie wazne czy duza ma sie nie rozpadac tylko i wybarwiona w sobote byla jeszcze po 3 ale wszysto w dol 

daj sobie spokój . poleż lepiej pod jabłonką

Opublikowano

Panowie i Panie dziś w Tesco mało zawału nie dostałem. Tylko sprawna klimatyzacja sprawiła że jakoś to przełknąłem a wszystko za sprawą ceny malin. Malina deserowa  125 g - 5.99 zł Cena za 1 kg 47,92 zł kraj pochodzenia Polska. Niech mi tu ktoś mądry powie o co w tym wszystkim chodzi.